Skocz do zawartości

Ceny nawozów 2022

superfarmer02

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, yaroslaw napisał:

Ale  żeby  nie  było  hurrraaa  optymizmu  to  musimy  mieć  świadomość że  taniej  już  było

https://biznes.interia.pl/gieldy/aktualnosci/news-polski-chemiczny-gigant-zawiesza-produkcje,nId,6149768

Tylko tam jest mowa o zawieszeniu produkcji melaminy, a nie nawozu.😁

1 godzinę temu, stach12 napisał:

proszę bardzo nawóz prawie 500 do góry a chłopina zadowolony , bo kupił po 3380

za miesiąc drugą połowe domówi po 3800 i jak w międzyczasie podrożeje na 5500 to znowu poczuje się szczęśliwym 

Pewnie ze zadowolony,bo umię liczyć  i tak dam 500 kg saletry na ha, a wole ją dać za 3380 niż za 5000.

Edytowane przez lebek5

7 minut temu, sylwek23111 napisał:

Tylko tam jest mowa o zawieszeniu produkcji melaminy, a nie nawozu.😁

Masz  oczywiście  rację  tylko  że  mowa  tam  jest  o  rosnących  cenach  gazu  i  jakoś  dziwnie zbiegło  się  to  z  zawieszeniem  przesyłu  gazu  Nordstrimem  do  Niemiec  . Dzisiaj  ci  nikt  całej  prawdy  nie  powie  i  sam  sobie  musisz  kropki  połączyć 

22 minuty temu, Raptus902 napisał:

Dopłaty do nawozu na koncie, ale nie przyszła żadna decyzja

I jak Panie, wyszła ta saletra po 1200zł po odliczeniu dopłat?

6 godzin temu, witejus napisał:

Ponieważ teraz wszystko płynie w górę gaz, prąd i inne to firma czeka ze sprzedażą aż ceny surowców osiągną maksimum i sprzeda po cenie ze szczytu cenowego.

Surowców u nas brakuje? Wygląda na to że  nie skoro kolejne wagony nawozów jadą na UA

https://www.facebook.com/groups/884331731672052/permalink/4862741553831030/

Edytowane przez GRZES1545

1 godzinę temu, Desperado napisał:

No i mi też, pełna kwota na ha.

A jeszcze miesiąc temu ujadałeś że jeśli wogule coś dadzą to nie wcześniej niż pod koniec roku , i będzie to ułamek tego co obiecali . Teraz by się przydało przyznać do tego że się mąciło na forum , 

Edytowane przez mysza103

GRZES1545 napisał:

22 minuty temu, Raptus902 napisał:

Dopłaty do nawozu na koncie, ale nie przyszła żadna decyzja

I jak Panie, wyszła ta saletra po 1200zł po odliczeniu dopłat?

6 godzin temu, witejus napisał:

Ponieważ teraz wszystko płynie w górę gaz, prąd i inne to firma czeka ze sprzedażą aż ceny surowców osiągną maksimum i sprzeda po cenie ze szczytu cenowego.

Surowców u nas brakuje? Wygląda na to że  nie skoro kolejne wagony nawozów jadą na UA

https://www.facebook.com/groups/884331731672052/permalink/4862741553831030/

Wyszło coś około 430 zł do ha a faktury były różne od 1560 za saletrę do 3800 za polidap

21 minut temu, mysza103 napisał:

A jeszcze miesiąc temu ujadałeś że jeśli wogule coś dadzą to nie wcześniej niż pod koniec roku , i będzie to ułamek tego co obiecali . Teraz by się przydało przyznać do tego że się mąciło na forum , 

Weź to zacytuj z łaski swojej, bo jakoś ne kojarzę, jak coś takiego napisałem to przeproszę.

12 minut temu, Raptus902 napisał:

Wyszło coś około 430 zł do ha a faktury były różne od 1560 za saletrę do 3800 za polidap

Jak kupiłeś taniej to co chcesz?

Edytowane przez Desperado

1 godzinę temu, yaroslaw napisał:

Masz  oczywiście  rację  tylko  że  mowa  tam  jest  o  rosnących  cenach  gazu  i  jakoś  dziwnie zbiegło  się  to  z  zawieszeniem  przesyłu  gazu  Nordstrimem  do  Niemiec  . Dzisiaj  ci  nikt  całej  prawdy  nie  powie  i  sam  sobie  musisz  kropki  połączyć 

w Polsce puki co gazu nie brakuje a zawiszenie produkcji moze być bo na rynek trafiła pewnie po tanszej cenie niz polska moze zaoferować , chiny np . mają tanszy gaz i mogą dać cene konkurencyjną , 

2 minuty temu, VonVegans napisał:

to Który mi pożyczy tysiaka do 1-ego?😁

i po co Ci to?

pieniądze szczęścia nie dają. popatrz tylko co reprezentują tu, ci . którym się wydaje , że bogaci są.

Desperado napisał:

21 minut temu, mysza103 napisał:

Weź to zacytuj z łaski swojej, bo jakoś ne kojarzę, jak coś takiego napisałem to przeproszę.

12 minut temu, Raptus902 napisał:

Jak kupiłeś taniej to co chcesz?

Nie wiem o co ci chodzi? Mówię ile dostałem i tyle. Czy ja narzekam czy coś? To że kupiłem taniej to nie znaczy że miałem nie składać bo pieniądze na drodze nie leżą.

2 minuty temu, jarecki napisał:

w Polsce puki co gazu nie brakuje a zawiszenie produkcji moze być bo na rynek trafiła pewnie po tanszej cenie niz polska moze zaoferować , chiny np . mają tanszy gaz i mogą dać cene konkurencyjną , 

Pewien dostawca gazu rozsyła do swoich stałych klientów aby rozważyli montaż innego źródła ciepła do suszarni, bo nie będą w stanie dostarczyć ilości z lat poprzednich. Kolega z koncernu energetycznego radzi zakup agregatu.

• Like 1
  • Haha 1

Dnia 12.06.2022 o 22:11, Desperado napisał:

Żeby oni choć w połowie robili to co mówią, to byłby sukces.

Zapowiadali szumnie"burzę" a może okazać się że ledwie pokropi. "Burza" to była, ale dla firm nawozowych że zyski z naiwnych chłopków będą rekordowe.

https://strefaagro.pl/kiedy-wyplata-doplat-do-nawozow-pytamy-arimr-o-termin-obecnie-trwa-weryfikacja-wnioskow/ar/c8-16428021

No rzeczywiście ty akurat byłeś w tym mniej aktywny , co nie znaczy że nie mówiłeś że jeśli dadzą to tyle że ledwie pokropi . Najbardziej szczękającymi że dopłat nie będzie , albo w minimalnych kwotach , i trzeba czekać dłługoo, byli @witejus  i @hubertuss

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez yacenty
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy temat. Ciekawe jakie będą ceny nawozów sztucznych w tym roku.
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez danielhaker
      Jak wyglądają ceny nawozów sztucznych w sezonie 2019?
      Po ile dało się wam kupić następujące produkty?
      Ostatnio dostałem następującą ofertę na nawozy azotowe:
      Saletrosan 26 cena 920 netto / tona w workach BB
      Zaksan 32 - cena 880 netto / tona w workach BB
      Saletrzak - cena 939 netto / tona BigBag.
      Przchodząc do nawozów wieloskładnikowych (NPK) na razie pytałem tylko o polifoskę 6 - cena 1560 netto / tona.
      Kontynuujemy temat: 
  • Dodaj nową pozycję...
v