Skocz do zawartości

Ceny nawozów 2022

superfarmer02

Rekomendowane odpowiedzi

Agrest napisał:

Czy cena rzepaku jest zadowalająca to bym nie powiedział.

Sam nie uprawiam, ale 2600-2800, bo o takich cenach słyszę , to przy tych kosztach wydaje się że trochę słabo

Średni plon u mnie 4.28t/ha. Klasy gleb 2 do 4, były niedobory wody. Odmiany: Duke, Temptation, Django. Myślę, że nie trzeba narzekać.

Agrest napisał:

W moich rejonach siali 2 razy, plonów nie znam, ale na więcej jak 3t nie wyglądały.

Czyli jak we wszystkim - u każdego inne plony inne koszty, inna pogoda. Może być bardzo dobrze a może być bardzo słabo.

U mnie tylko na jednym polu było słabo bo siany po 15 wrzesień. Z kosztami to spoko, miałem nawozy po 900 zl/t. W tym roku nie będzie tak kolorowo. Saletre kupowałem w lato od 3450, 3750 i 4050 zł /t. Jak myślisz, jaka będzie cena na wiosnę? W tym roku pochwalę Cię, trafnie wszystko przewidziałeś. Za Twoimi radami, kupiłem 10 t Polifoska6/ultra8 w styczniu, cena około 3000zl/t. Dziękuję za porady :) :)

• Like 2

13 godzin temu, Takeda napisał:

ech kolejny raz powtarzam, było podpisać kontrakty w marcu/kwietniu/maju po 4-4,5k pln. Chytry dwa razy traci, znajomy co roku kontraktuje połowę ilości zboża, resztę zostawia na żywioł. I nigdy może tyle nie zarobi ale też tyle nie straci i wie na czym stoi.

Żeby ktoś chciał jeszcze podpisać! A po drugie jak już były to 3800 a nie 4-4,5

zawsze nawoź azotowy kosztował 150% ceny pszenicy, nawet jeśli by się wojna skończyła to wrócą ceny nawozu po tysiącu na pewno już nie będzie bo ludzie nauczyli ze zapłacą więcej.

A dla mnie to jak się nic niezmienni to koniec polskiego rolnictwa bo kto widział kiedyś dał 400 do 500kg saletry na ha to było 400-500zł na ha na azot a teraz to kwota 1600-2000zł przy obecnych cenach.Nie trzeba zazieleniania podnieśli ceny nawozów i już się robi ekologia.

Edytowane przez Strongman
  • Like 2

9 godzin temu, GABBER85 napisał:

Ile kupisz na wozów teraz za 3300 a ile wtedy...

Ile kosztuje teraz przyczepa, ciągnik, a ile wtedy...

Chłopie.  Nawozy już są odliczone w kwocie 4tys a poprzednio 1tys. Czego tu nie rozumiesz?  Na dwa lata liczysz z jednego roku? 

Mimo to oczywiście też uważam,  że ceny nawozów są za wysokie,  ale już tak nie płaczcie,  bo teraz przy rozsądnym zarządzaniu zostaje wyraźnie więcej w kieszeni niż wcześniej. 

I co ma cena przyczepy do ceny drogich nawozów?  Jeśli stanieją półprodukty i gaz to i nawozy pójdą w dół.  Ale z bezmyślna polityką naszego rządu prędko to nie nastąpi.  Z wszystkimi dookoła się kłócą a umowa na gaz z Norwegii podpisana?  Czy znowu czekają na absolutny szczyt cen?  Wszystkie Kraje umowy już mają a Morawiecki chciał żeby bracia Norwedzy z nami się podzielili zyskiem, to teraz zapłacimy razy dwa. 

Edytowane przez Nintendo
  • Like 1

1 godzinę temu, Nintendo napisał:

I co ma cena przyczepy do ceny drogich nawozów? 

chlopie co ty piszesz, maszyny rolnicze to z powietrza sie biorą? - kazdy musi jakos zarobic na sprzet chyba że unja dała ci wszystko

1 godzinę temu, Nintendo napisał:

ale już tak nie płaczcie,  bo teraz przy rozsądnym zarządzaniu zostaje wyraźnie więcej w kieszeni niż wcześniej. 

a czy za to  "WIĘCEJ"  kupisz tyle co przedtem ?

Doją Rolnika Polskiego  ile się  da , jak długo to może być ? .  Kraje Europy są już wkurwieni i żądają natychmiastowego otwarcia .

Niemiecki polityk chce uruchomienia Nord Stream 2. "Gaz z tej rury nie jest bardziej niemoralny niż z Nord Stream 1"

W Niemczech, podobnie jak wielu innych gospodarkach Europy mocno bazujących na rosyjskim gazie, trwa gorączkowa próba dywersyfikacji źródeł dostaw i zapełnienia magazynów błękitnego paliwa. Jeden z niemieckich polityków zaapelował, aby otworzyć gazociąg Nord Stream 2, którego budowa została ukończona niedługo przed agresją rosyjską na Ukrainę, ale po tym wydarzeniu zablokowano jego uruchomienie.

https://businessinsider.com.pl/biznes/niemiecki-polityk-chce-uruchomienia-gazociagu-nord-stream-2-przynajmniej-na-razie/gzehznp

Edytowane przez galan99

Ja osobiście mam z 2 tony saletrosanu  z wiosny i ani mi się śni kupować teraz przy tej cenie azot na wiosnę tym bardziej npk pod oziminy pod rzepak mam trochę kredy i profoski i tyle. Będzie po 5 to kupie po tyle na wiosnę tylko że połowę tego co zawsze a jak będzie droższy to dziękuję za nawóz rok przetrzymam  bez bo szkoda sypać jak koszty się nie wrócą urośnie tyle co na oborniku a powierzchnia 50 ha. Za bardzo wszyscy srają że braknie ku rząd się zatroszczy żeby nie zabrakło choćby po 10 tys było bo musi starczyć na socjal

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez yacenty
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy temat. Ciekawe jakie będą ceny nawozów sztucznych w tym roku.
      Link do kontynuacji tematu : 

• Dodaj nową pozycję...
v