Skocz do zawartości

Ceny nawozów 2022

superfarmer02

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Bogdan_ja napisał:

A to ci zabronili przejść na rr ? 🤔 A jak było lepiej być vatowcem to ty się cieszyłeś... Jesteś tera po drugiej stronie 😁😁😁😁

Ciesz się chwilą, bo jak tak dalej to pójdzie to całe rolnictwo zwinie się prędzej niż myślisz.

• Like 2

11 minut temu, szumi napisał:

Ciesz się chwilą, bo jak tak dalej to pójdzie to całe rolnictwo zwinie się prędzej niż myślisz.

Głosisz bardzo chwalebne hasła jedność, zdrowa konkurencja i tym podobne a dziś najchętniej wszystkich RR wrzuciłbyś na stos jak onegdaj inkwizycja... nie tędy droga

• Like 1

2 godziny temu, hardkor113 napisał:

I uważasz że lepiej wyjdziesz zbierając 3-4 tony jeczmienia czy pszenice jarej jak na ozimej? która przy dobrym roku na tych 350 kg saletry da 6-7 ton?

Plon z jarych jest mizerny wobec ozimin i ja o tym wiem ale chodziło mi o 1 dawkę żeby to obejść w marcu bo zanosi się na szok cenowy , wtedy jest najdroższy azot , widzisz jeśli bym miał kasę w żniwa to bym saletrę kupił , jakoś przewidziałem podwyżki na potas i kupiłem wtedy sól potasową po 1600 zł. Czekając na zimowe promocję nie mam więcej nic ale nie tylko ja , mam znajomych z hektarami  mają od 30 do 100 ha i na wiosenne zasiewy nie mają ani grama , jeden siał co roku 40 ha buraków i rezygnuje bo saletry dużo idzie , twierdzi że na zbożu oszuka .

Może wystarczy tego marudzenia,   jedno i to samo ciągle. Różnie bywało, jakoś ludzie dali radę i pisanie o końcu rolnictwa jest na tą chwilę z lekka przesadą.   Faktycznie jeżeli ktoś popłynął na fali rozwoju i ma zobowiązania niewspółmierne do np własnego arału to będzie miał ciężej.

Edytowane przez lajkzxc
  • Like 1

Z zakupem nawozów jest jak z d*pą , każdy ma swoją . Każdy jest w innej sytuacji z tego forum  , jeden ma 100 ha , drugi 50 trzeci 8 . Jedni piszą bo piszą , niedziela jest , inni piszą że kupili i się śmieją z tych co nie mają a trzeci nie mają i śmieją się z tych co kupili.  

Wolny wybór , chcesz kupuj nie chcesz nie siej , można to porównać do jedzenia , szkoda Ci na kotleta to chleb z masłem i solą . 

Ludzie nie sypali jak był tani to jak drogi tym bardzeij nie będą , przynajmniej w moich stronach . 

Osobiście jakby ktoś pytał to zakupiłem w październiku po 2400 Zaksan 33.5 . Wtedy również była cena kosmos gdzie 3 tyg wcześniej była po 1500 brutto .

• Like 2

40 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Plon z jarych jest mizerny wobec ozimin i ja o tym wiem ale chodziło mi o 1 dawkę żeby to obejść w marcu bo zanosi się na szok cenowy , wtedy jest najdroższy azot , widzisz jeśli bym miał kasę w żniwa to bym saletrę kupił , jakoś przewidziałem podwyżki na potas i kupiłem wtedy sól potasową po 1600 zł. Czekając na zimowe promocję nie mam więcej nic ale nie tylko ja , mam znajomych z hektarami  mają od 30 do 100 ha i na wiosenne zasiewy nie mają ani grama , jeden siał co roku 40 ha buraków i rezygnuje bo saletry dużo idzie , twierdzi że na zbożu oszuka .

A to pod rośliny jare nie trzeba wysiać przedsiewnie nawozu? Zaplanujesz wysianie pogłównie, przyjdzie okres bez deszczu i nawóz nie będzie wykorzystany

1 godzinę temu, Cezar81 napisał:

Kurcze poruszane tu wszystkie tematy spory ideowe a o cenie - gdzie ile i za co prawie ani słowa .........................

Skoro  rozmowa  jest  o  wszystkim  tylko nie  o  cenach   to  znaczy  że  w  temacie  cen  bez   zmian   bo  jakiekolwiek  zmiany  odbiłyby  się   tutaj szerokim  echem

• Like 1

6 godzin temu, asharot napisał:

Właściciele małych gospodarstw już dawno pracują na etacie 

No tak. Tylko, że jak chłop usiądzie na d..ie to i cała gospodarka wyhamuje. 

Mniej zamówień, mniej roboty. Relatywnie mniejsza płaca.

To wszystko ten sam traktor tylko, że chłop i chłoporobotnik są zawsze w tylnym..... moście😁☹️

• Like 1

39 minut temu, krilan06 napisał:

A to pod rośliny jare nie trzeba wysiać przedsiewnie nawozu? Zaplanujesz wysianie pogłównie, przyjdzie okres bez deszczu i nawóz nie będzie wykorzystany

Oczywiście że trzeba ale nie po 3300  zł , będę czekał w ciemno do maja .

1 godzinę temu, Nefholand napisał:

Z zakupem nawozów jest jak z d*pą , każdy ma swoją . Każdy jest w innej sytuacji z tego forum  , jeden ma 100 ha , drugi 50 trzeci 8 . Jedni piszą bo piszą , niedziela jest , inni piszą że kupili i się śmieją z tych co nie mają a trzeci nie mają i śmieją się z tych co kupili.  

Wolny wybór , chcesz kupuj nie chcesz nie siej , można to porównać do jedzenia , szkoda Ci na kotleta to chleb z masłem i solą . 

Ludzie nie sypali jak był tani to jak drogi tym bardzeij nie będą , przynajmniej w moich stronach . 

Osobiście jakby ktoś pytał to zakupiłem w październiku po 2400 Zaksan 33.5 . Wtedy również była cena kosmos gdzie 3 tyg wcześniej była po 1500 brutto .

Z nawozami jest dokładnie tak jak piszesz ale chleb z masłem i z solą ?

12 minut temu, Mateusz1q napisał:

A tak się spytam z ciekawości. Co robiliście do tej pory że nie kupiliście jeszcze nawozów? 

Siedzieli na forum i pisali ze 1500 za saletre nie beda dawac i poczekaja az stanieje.

Pozniej pisali ze 2500 nie beda dawac.

Przyjdzie wiosna i kupia po 3000 i przestana pisac bo im wstyd bedzie :D

Edytowane przez mds212
  • Like 3

40 minut temu, mds212 napisał:

Siedzieli na forum i pisali ze 1500 za saletre nie beda dawac i poczekaja az stanieje.

Pozniej pisali ze 2500 nie beda dawac.

Przyjdzie wiosna i kupia po 3000 i przestana pisac bo im wstyd bedzie :D

Wiesz po ile są kontrakty na pszenicę z nowych zbiorów ? saletra po 1500 zł to za drogo .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez yacenty
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy temat. Ciekawe jakie będą ceny nawozów sztucznych w tym roku.
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez danielhaker
      Jak wyglądają ceny nawozów sztucznych w sezonie 2019?
      Po ile dało się wam kupić następujące produkty?
      Ostatnio dostałem następującą ofertę na nawozy azotowe:
      Saletrosan 26 cena 920 netto / tona w workach BB
      Zaksan 32 - cena 880 netto / tona w workach BB
      Saletrzak - cena 939 netto / tona BigBag.
      Przchodząc do nawozów wieloskładnikowych (NPK) na razie pytałem tylko o polifoskę 6 - cena 1560 netto / tona.
      Kontynuujemy temat: 
  • Dodaj nową pozycję...
v