Skocz do zawartości

Ceny nawozów 2022

superfarmer02

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, krzychrol napisał:

Wy dalej liczycie że ceny nawozów spadną ?

ja liczę tylko i wyłącznie na import. choć 1 zl tańszy. tylko tyle mi trzeba żeby zagraniczne siać 🙂

6 minut temu, czesio200 napisał:

Do marca na pewno nie spadną. Większość towaru już jest wyprodukowana i tylko czeka aż rolnik go kupi. A że musi kupić to oni bardzo dobrze wiedzą i tylko czekają.

Są ludzie co kupią ale wielu z mojego otoczenia kupuję np. Połowę. A Są i tacy co tak się wkur...li że nic nie kupują na ten rok🙆‍♂️

9 minut temu, czesio200 napisał:

Do marca na pewno nie spadną. Większość towaru już jest wyprodukowana i tylko czeka aż rolnik go kupi. A że musi kupić to oni bardzo dobrze wiedzą i tylko czekają.

Pewne to jest tylko jedno i na pewno wiesz o czym piszę a w przypadku nawozów zawsze jest nadzieja :) 

2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Są ludzie co kupią ale wielu z mojego otoczenia kupuję np. Połowę. A Są i tacy co tak się wkur...li że nic nie kupują na ten rok🙆‍♂️

W naszych okolicach to samo,co niektórzy nie kupią ani kilograma idąc w zaparte ale tak w sumie nie powiedziane,że guzik zbiorą bo jak mają dobrą zawartość a przyjdzie susza to ci co nawiozą to i tak zbiorą podobnie a koszty przerosną oczekiwania i okeże się ,że ten co nie kupił to zarobił mało ale jednak.

• Like 2

Nie oszukujmy się zawartości buduje się latami i nagle ten co je zbudował ma przestać wogole sypać. Da mniej ale na podtrzymanie. Ci którym wszystko jedno to i tak przeważnie gówno mają na tym polu albo widzą raty kredytów i widmo rzeczywistości. Kto tu się przyzna że nie ma zdolności kredytowej na nawozy, skończyło się eldorado z odsuniętym terminem płatności, kasa na stół 😁

Edytowane przez wojak1986
Poprawka
  • Like 3

3 godziny temu, Dastan napisał:

Wszystko w rękach GA, jak oni obniżą to znajdą sie pośrednicy, którzy będą sprzedawać taniej od tych co trzymaja cenę.

Jak obniżą to pojedzie za granice i tam sprzedają drożej. Nie ma się co łudzić że Polska będzie zieloną wyspa z najtańszymi nawozami. 

12 godzin temu, mysza103 napisał:

Jak nie mają na wypłaty dla pracowników to tym bardziej ci nawozu taniej nie sprzedadzą 

To gdzie są te pieniądze wypracowane wcześniej że nie mają wyparowali do h*ja czy co .

1 godzinę temu, wojak1986 napisał:

Nie oszukujmy się zawartości buduje się latami i nagle ten co je zbudował ma przestać wogole sypać. Da mniej ale na podtrzymanie. Ci którym wszystko jedno to i tak przeważnie gówno mają na tym polu albo widzą raty kredytów i widmo rzeczywistości. Kto tu się przyzna że nie ma zdolności kredytowej na nawozy, skończyło się eldorado z odsuniętym terminem płatności, kasa na stół 😁

bardzo dobrze zapanuje PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA .

2 godziny temu, HF86 napisał:

ja liczę tylko i wyłącznie na import. choć 1 zl tańszy. tylko tyle mi trzeba żeby zagraniczne siać 🙂

Bez kalkulatora nie podejmuje się decyzji o zakupie. Na spokojnie trzeba usiąść i przeliczać co się opłaci.

Np ultra 8 droższa o 200zł od polifoski 6 wychodzi w konsekwencji tak samo lub na plus względem niej.

Ceny mają straszny rozrzut.

Jeszcze tu podawano że polidap można po 3600 wyrwać.  Czy ktoś pomyślał że to cena rewelacja względem superfosfatu i mocznika? 

I tak trzeba z każdym nawozem przeanalizować. Bo co z tego że ktoś nph kupi po 2200 jak będzie np 4 8 12? W rozrachunku wyjdzie np 800 czy 1000 drożej od polifoski, albo 1500 od pakietu polidap plus sól...

• Like 5

6 minut temu, Rrolniik napisał:

rozmawiałem z jednym dużym rolnikiem co ma ponad 500ha, kupił i zapłacił za nawozy w żniwa, termin dostawy wrzesień, do tej pory nie dostał nawozów a sprzedawca ma od żniw cały plac załadowany pod korek i dopiero po interwencji prawnika oddali hajs.

A dlaczego nie nawóz ? 

3 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Jak w 2020 olej napędowy spadł z 5,50 na 3,50 to też mówiłeś że to niemożliwe? Nic nie może przecież wiecznie trwać, co zesłał los trzeba będzie stracić

Rok 2020 a rok 2022 to trochę inna bajka 🙂 kiedyś może spadnie cena nawozów trochę chociaż przy takiej inflacji różnie może być. Do kwietnia na cud bym raczej nie liczył a to że stanieje może w czerwcu dużo nam nie pomoże w tym sezonie. Polecam przypomnieć sobie niektóre posty chyba z listopada jak to "eksperci" pisali na tym forum że w styczniu nawóz stanieje. Tego stycznia już mało zostało a nawoz jest droższy niz w listopadzie.

Witam, u mnie na polu w tym roku  będzie wysiany tylko salmag 40kgN/ha przedsiewnie .Kupiłem go za 2650zł/t w listopadzie.   Co rok stosowałem pełne dawki NPK ale w tym roku to musi wystarczyć .Moim zdaniem ceny spadną jak się skończy okres grzewczy a jeszcze bardziej jak będą prognozy suszy.                                                     

17 minut temu, Ursus932 napisał:

A dlaczego nie nawóz ? 

Nawóz na placu zapewne nie tego co kasę brał, syna, córki albo żony. Dobrze, że chociaż kasę oddał.

Radkowit premium na kopalni 70 netto, zwykłe magnezowe połowa ceny, opłaca się przepłacić trochę?

Edytowane przez jacor73
  • Like 1

Gościu mu powinien sprawę wytoczyć , jeśli miał nawóz opłacony i fakture że zapłacone , to nie rozumię tego żądam nawozu i tyle tym bardziej że nawóz jest na placu , a nie to w sądzie starać się niech pokryje stratę , bo gdy by nie przyjął kasy i nie pisał faktury , to klient by sobie kupił nawóz gdzieś indziej 

• Like 3

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez yacenty
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy temat. Ciekawe jakie będą ceny nawozów sztucznych w tym roku.
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez danielhaker
      Jak wyglądają ceny nawozów sztucznych w sezonie 2019?
      Po ile dało się wam kupić następujące produkty?
      Ostatnio dostałem następującą ofertę na nawozy azotowe:
      Saletrosan 26 cena 920 netto / tona w workach BB
      Zaksan 32 - cena 880 netto / tona w workach BB
      Saletrzak - cena 939 netto / tona BigBag.
      Przchodząc do nawozów wieloskładnikowych (NPK) na razie pytałem tylko o polifoskę 6 - cena 1560 netto / tona.
      Kontynuujemy temat: 
  • Dodaj nową pozycję...
v