Skocz do zawartości

Ceny nawozów 2022

superfarmer02

Rekomendowane odpowiedzi

Dastan napisał:

Ciekawe, cena gazu spadła z maksima bodaj 340E na 200E , potaniał Azot?

Jak ma potanieć skoro fabryki nawozowe wstrzymały lub ograniczają do minimum produkcję nawozu? Gaz potaniał, ale jakby np Grupa Azoty czy Achema uruchomiła produkcję to gaz zaraz byłby 300€...

1 godzinę temu, KlimekPL napisał:

I powiedzcie za co wznowić produkcję? Ja nadal nie podjąłem decyzji czy siać ozime bo przy tych cenach nawozów nie chcę ryzykować.

Najlepiej podłożyć ręce pod zadek iść robić na magazyny i z musu wziąć kredyt, wtedy każdy będzie Cię podziwiał, wielbił, wychwalał, a i dotował socjalem z każdej strony. To jest typ najlepszego wyborcy- zdać się na łaskę pana, jak było drzewiej w średniowieczu. Tak jest i obecnie robione nie tylko w kraju ale i w całej Europie.

Ja tam gdybym mógł podłapać lepszej ziemi niż piachy V klasa bym się nie zawahał (w okolicy tylko to oferują, a za to nie dam więcej niż równowartość dopłat bo zazwyczaj to są zapuszczone kawałki)- nie muszę tam ładować sztucznych przecież od razu, a wystarczy skropić obficie gnojem (to 4-5t/ha zawsze urośnie po takim czymś). A nawet na piachach piachów (dzierżawa, a jakże) w tym roku planuję zrobić maksymalnie po kosztach i co innego jak zboże.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta

11 minut temu, slawekz1975 napisał:

mocznik 5 tys tona big bag import jak przywiozl kiero to mowil ze we wrzesniu juz 10 tirow nawozu sprzedali widocznie rolnicy maja kase

A ktoś mówił, że nie mają? Wystarczy spojrzeć czym się wożą po polach. Jak w tamtym roku bili rekordy sprzedaży ciągników to nikt nie płakali że nie maja 500tys na traktor, ale na nawóz już jest płacz :P.  Kasa jest , chodzi o kalkulacje opłacalności i nie wtopienia.

10 minut temu, Dastan napisał:

A ktoś mówił, że nie mają? Wystarczy spojrzeć czym się wożą po polach. Jak w tamtym roku bili rekordy sprzedaży ciągników to nikt nie płakali że nie maja 500tys na traktor, ale na nawóz już jest płacz :P.  Kasa jest , chodzi o kalkulacje opłacalności i nie wtopienia.

No tak, nie ma co porównywać traktora co ma chodzić to 10lat minimum, a i sprzeda się go potem za 2/3 a czasem tyle samo i nawozu sztucznego co jest "jednorazowy" w swoich właściwościach. A skąd wiesz że nie płakali- Ci co się nie liczą z kasą (a mamy takich dostojników co wały tylko robią) napewno, a Ci co oglądają pieniądz to kupili ale Kubotę zamiast JohnDeera albo używany 10letni ale wyższej klasy za cenę nowej białoruśki. Nie każdego stać też na dotacje (po kalkulacji zysków i strat) a ten co wejdzie raz w bagno (tj. dotacje) raczej już musi w to brnąć dalej bo nie ma sił aby się z tego uwolnić (np. kredyt na spłatę poprzedniego kredytu który to był na kupno nówki pod dotacje).

To tak jakby porównywać piec hutniczy do kawałka pręta zbrojeniowego, ewentualnie kuchenkę gazową do garnuszka zagotowanego mleka do kawy.

• Like 1

2 godziny temu, oregano napisał:

Po warzywach okopowych, które schodzą u mnie z pola w połowie października nigdy nie daję NPK i plony są równie dobre.

No to musisz dać sporo pod warzywa bo one potrzebują nawozu. Ale większość ludzi sieje rzepak zboża nie wspomnę o kukurydzy która potrzebuje wszystkiego no i w tym roku szal się zrobił na buraki wszyscy kontraktują na przyszły 

Dastan napisał:

Ciekawe, cena gazu spadła z maksima bodaj 340E na 200E , potaniał Azot?

Tam samo potanieje jak w czerwcu. Gaz był bodajrze przez cały miesiąc po 90euro a dopiero pod koniec miesiąca na tydzień-dwa obniżyli Azoty w lipcu gaz zaczął drożej i saletra też... 😏

WiesiekTraktorzysta napisał:

No tak, nie ma co porównywać traktora co ma chodzić to 10lat minimum, a i sprzeda się go potem za 2/3 a czasem tyle samo i nawozu sztucznego co jest "jednorazowy" w swoich właściwościach. A skąd wiesz że nie płakali- Ci co się nie liczą z kasą (a mamy takich dostojników co wały tylko robią) napewno, a Ci co oglądają pieniądz to kupili ale Kubotę zamiast JohnDeera albo używany 10letni ale wyższej klasy za cenę nowej białoruśki. Nie każdego stać też na dotacje (po kalkulacji zysków i strat) a ten co wejdzie raz w bagno (tj. dotacje) raczej już musi w to brnąć dalej bo nie ma sił aby się z tego uwolnić (np. kredyt na spłatę poprzedniego kredytu który to był na kupno nówki pod dotacje). To tak jakby porównywać piec hutniczy do kawałka pręta zbrojeniowego, ewentualnie kuchenkę gazową do garnuszka zagotowanego mleka do kawy.

Albo FSO 125p do nowego audi 🤭

4 godziny temu, miwigos napisał:

Czyli dałeś około 100 N na hektar , to znaczy że wcześniej miałeś niskie plony, pewnie słaba ziemia, na rzepak też tak mało dałeś, chyba żę 30% pola to straczkowe

nie miałem w ogóle strączkowych tylko pszenica ziemniaki rzepak cebula ziemia 3-5 klasa a plony średnio 6 ton pszenicy , 35 ton ziemniaka 25-30 ton cebuli w normalnym roku , co do rzepaku to miałem go pierwszy raz wiec nie mam z czym porównać

16 minut temu, Andpol napisał:

@jan88 Przy jakiej dawce azotu?

200 kg saletry na start potem na drugą dawkę 100 kg saletry i 100 saletrzaku, a na jesieni tylko 300 kg ultry 8 pod korzeń

37 minut temu, Damianek20 napisał:

No to musisz dać sporo pod warzywa bo one potrzebują nawozu. Ale większość ludzi sieje rzepak zboża nie wspomnę o kukurydzy która potrzebuje wszystkiego no i w tym roku szal się zrobił na buraki wszyscy kontraktują na przyszły 

gdzie tak kontraktują te buraki ?? 

1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Obornik po ile u Was sprzedają?

1800 auto 30 ton

2 godziny temu, KlimekPL napisał:

I powiedzcie za co wznowić produkcję? Ja nadal nie podjąłem decyzji czy siać ozime bo przy tych cenach nawozów nie chcę ryzykować.

siej żyto i po problemie 

2 godziny temu, oregano napisał:

Po warzywach okopowych, które schodzą u mnie z pola w połowie października nigdy nie daję NPK i plony są równie dobre.

u mnie tak samo po warzywach i okopowych nie będę siał  npk 

Edytowane przez jan88

Mateusz1q napisał:

7 minut temu, Marl napisał:

Jak ma potanieć skoro fabryki nawozowe wstrzymały lub ograniczają do minimum produkcję nawozu? Gaz potaniał, ale jakby np Grupa Azoty czy Achema uruchomiła produkcję to gaz zaraz byłby 300€...

Niemcy uruchomili produkcje

Po ile sprzedają? Dlaczego nasze handlarzyki nie ściągają tirami nawozu?

51 minut temu, jan88 napisał:

nie miałem w ogóle strączkowych tylko pszenica ziemniaki rzepak cebula ziemia 3-5 klasa a plony średnio 6 ton pszenicy , 35 ton ziemniaka 25-30 ton cebuli w normalnym roku , co do rzepaku to miałem go pierwszy raz wiec nie mam z czym porównać

200 kg saletry na start potem na drugą dawkę 100 kg saletry i 100 saletrzaku, a na jesieni tylko 300 kg ultry 8 pod korzeń

gdzie tak kontraktują te buraki ?? 

1800 auto 30 ton

siej żyto i po problemie 

u mnie tak samo po warzywach i okopowych nie będę siał  npk 

Werbkowice 

Kolejny zestaw nawozów poszedł do bandery 

• Sad 1

6 godzin temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

Najlepiej podłożyć ręce pod zadek iść robić na magazyny i z musu wziąć kredyt, wtedy każdy będzie Cię podziwiał, wielbił, wychwalał, a i dotował socjalem z każdej strony. To jest typ najlepszego wyborcy- zdać się na łaskę pana, jak było drzewiej w średniowieczu. Tak jest i obecnie robione nie tylko w kraju ale i w całej Europie.

Ja tam gdybym mógł podłapać lepszej ziemi niż piachy V klasa bym się nie zawahał (w okolicy tylko to oferują, a za to nie dam więcej niż równowartość dopłat bo zazwyczaj to są zapuszczone kawałki)- nie muszę tam ładować sztucznych przecież od razu, a wystarczy skropić obficie gnojem (to 4-5t/ha zawsze urośnie po takim czymś). A nawet na piachach piachów (dzierżawa, a jakże) w tym roku planuję zrobić maksymalnie po kosztach i co innego jak zboże.

Kto powiedział, że nic nie będę robił? Jeżeli w lutym saletra będzie kosztować 6000 a zboża, w zależności od gatunku,1000-1500 to niestety ze zboża trzeba będzie zrezygnować i wykazać się jakąś kreatywnością. Nie ma co na siłę brnąć w zboża i pokazywać "że się potrafi". Na chwilę obecną trzymam się wersji, że wszystko oram na zimę i zobaczymy co będzie wiosną. Wpadną może w miedzy czasie zaliczki i kasa za zboże i będzie sie czym rządzić bo teraz to takie skrobanie po d*pie w oczekiwaniu na zastrzyk finansowy.

• Sad 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez yacenty
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy temat. Ciekawe jakie będą ceny nawozów sztucznych w tym roku.
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez danielhaker
      Jak wyglądają ceny nawozów sztucznych w sezonie 2019?
      Po ile dało się wam kupić następujące produkty?
      Ostatnio dostałem następującą ofertę na nawozy azotowe:
      Saletrosan 26 cena 920 netto / tona w workach BB
      Zaksan 32 - cena 880 netto / tona w workach BB
      Saletrzak - cena 939 netto / tona BigBag.
      Przchodząc do nawozów wieloskładnikowych (NPK) na razie pytałem tylko o polifoskę 6 - cena 1560 netto / tona.
      Kontynuujemy temat: 
  • Dodaj nową pozycję...