Skocz do zawartości

Ceny trzody chlewnej 2022

misio3p

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
20 minut temu, galan99 napisał:

Będzie pomoc dla polskich rolników produkujących trzodę chlewną. Otrzymają oni nawet 70 tys. zł. Jakie są warunki przyznania dotacji? Jakie są stawki? Sprawdź!

Karwasz mać nie lubicie PiS , ale dotacje każdy lubi .

Łącznie polscy hodowcy otrzymają 155 mln. euro. Najmniejsze gospodarstwa mogą liczyć na jednorazową pomoc w wysokości 2,4 tys. zł., a największe nawet na 70 tys. zł. 

Zaproponowane przez rząd stawki pomocy przedstawiają się następująco:

2400 zł – jeżeli rolnik lub jego małżonek zgłosił oznakowanie co najmniej 10 sztuk i nie więcej niż 24 sztuk,

5000 zł – jeżeli rolnik lub jego małżonek zgłosił oznakowanie co najmniej 25 sztuk i nie więcej niż 49 sztuk,

10 000 zł – jeżeli rolnik lub jego małżonek zgłosił oznakowanie co najmniej 50 sztuk i nie więcej niż 99 sztuk,

20 000 zł – jeżeli rolnik lub jego małżonek zgłosił oznakowanie co najmniej 100 sztuk i nie więcej niż 199 sztuk,

30 000 zł – jeżeli rolnik lub jego małżonek zgłosił oznakowanie co najmniej 200 sztuk i nie więcej niż 299 sztuk,

40 000 zł – jeżeli rolnik lub jego małżonek zgłosił oznakowanie co najmniej 300 sztuk i nie więcej niż 399 sztuk,

50 000 zł – jeżeli rolnik lub jego małżonek zgłosił oznakowanie co najmniej 400 sztuk i nie więcej niż 499 sztuk,

60 000 zł – jeżeli rolnik lub jego małżonek zgłosił oznakowanie co najmniej 500 sztuk i nie więcej niż 599 sztuk,

70 000 zł – jeżeli rolnik lub jego małżonek zgłosił oznakowanie co najmniej 600 sztuk – zwierząt gatunku świnia (Sus scrofa) urodzonych w siedzibie stada posiadacza tych zwierząt w okresie od dnia 1 kwietnia 2021 r. do dnia 31 marca 2022 r.

I się chłopek będzie cieszył ochłapkiem i dalej produkował poniżej kosztów, nie zabija się kur znoszących złote jaja.

Edytowane przez Desperado
  • Haha 1

Ja dziś będąc w sklepie już słyszałem że znowu swianierze dostaną do 70tys na głowę i się zastanawiam co oni gadają wchodzę tu i wszystko jasne

Tylko zastanawiające skąd ludzie spoza gospodarstwa wiedza szybciej o dopłatach niż ja który trzyma świnie ? Chyba zbyt dużo wolnego czasu 

• Like 1

waldek0093 napisał:

Jak przejąłem gospodarstwo rolne od stycznia tego roku to znowu będę pokrzywdzony, bo urodzenia tylko będą liczyć się od tego roku a nie ma coś takiego jak kontynuacja od rodziców...

ja mam podobnie, dzwoń w poniedziałek do izby rolniczej w swoim województwie żeby nagłośnić temat, aktualnie rozporządzenie jest w fazie konsultacji a izby rolnicze to opiniuj tylko muszą wiedzieć że takie przypadki są.

Na PiS nie głosowałem, nie trawię 90% z tego co robią, ale faktem jest, że jednak jakoś pomagają. Proszę mi tu tylko nie peirdoli..c że naprawiają to co sami zepsuli bo to co się dzieje z cenami od roku, dwóch to jest na skalę.globalna, a nie pomysły Jarka. A prawda jest taka, że jak wcześniej był nierząd sepleniacego podwładnego Merkel to na prośby o pomoc padały teksty - sory, taki mamy klimat. Sory wolny rynek, tylko debil pracuje za 5tysiecy na miesiąc, a jak nie masz pieniędzy durniu to weź kredyt.

Edytowane przez smertin
  • Thanks 1
  • Haha 1

9 godzin temu, smertin napisał:

Na PiS nie głosowałem, nie trawię 90% z tego co robią, ale faktem jest, że jednak jakoś pomagają. Proszę mi tu tylko nie peirdoli..c że naprawiają to co sami zepsuli bo to co się dzieje z cenami od roku, dwóch to jest na skalę.globalna, a nie pomysły Jarka. A prawda jest taka, że jak wcześniej był nierząd sepleniacego podwładnego Merkel to na prośby o pomoc padały teksty - sory, taki mamy klimat. Sory wolny rynek, tylko debil pracuje za 5tysiecy na miesiąc, a jak nie masz pieniędzy durniu to weź kredyt.

blondyna mówiła chyba o 6 tys. Tak mi się kojarzy;) O tych dopłatach też się dowiedziałem w piątek od usługobiorcy który trzyma bydło mleczne. Nic nie dostanę bo kupuję polskie warchlaki.

Dnia 14.10.2022 o 13:47, adamn999 napisał:

ja mam podobnie, dzwoń w poniedziałek do izby rolniczej w swoim województwie żeby nagłośnić temat, aktualnie rozporządzenie jest w fazie konsultacji a izby rolnicze to opiniuj tylko muszą wiedzieć że takie przypadki są.

Właśnie napisałem e-mail do kujawsko-pomorskiej izby rolniczej, opisałem całą moją sytuację. Zobaczymy czy nasze opinie coś zmienią w tej sprawie. 

90210grzesiu napisał:

9 godzin temu, smertin napisał:

blondyna mówiła chyba o 6 tys. Tak mi się kojarzy;) O tych dopłatach też się dowiedziałem w piątek od usługobiorcy który trzyma bydło mleczne. Nic nie dostanę bo kupuję polskie warchlaki.

i to jest cholernie niesprawiedliwe dla tych co kupują warchlaka. Trzecia bodajże pomoc dla cyklu zamkniętego i producenta warchlaka a dla tuczu otwartego totalne zero... mogłoby by chociaż być do tych co tuczą polskie warchlaki

Jaka cena w łódzkim listopad grudzień będę miał kilka dziesiąt szt do odstawy,  takie pytanie mam do jakiej wagi trzymajcie, ja ok 110 są też nie raz 120 średnia A czasami ledwo 100 przekroczą , niektórzy mówią że minimum 130 mniejsze nie watro 

Edytowane przez mesi

9 godzin temu, mesi napisał:

Jaka cena w łódzkim listopad grudzień będę miał kilka dziesiąt szt do odstawy,  takie pytanie mam do jakiej wagi trzymajcie, ja ok 110 są też nie raz 120 średnia A czasami ledwo 100 przekroczą , niektórzy mówią że minimum 130 mniejsze nie watro 

Jak masz swoje prosiaki to do 115 max dobrze wychodzi. Kupują drogie warchlaki musisz dociągnąć do 120-125 . Taka prawda ja oddaje od 98-110 przy cyklu zamkniętym. Wiem ze jak przetrzymam to zużycie paszy w górę a tak to miejsce się zwalnia rosną następne. Wagę koło 100 kg od urodzenia niejednokrotnie w 4.5 miesiąca wszystko zależy jak prosiaki wystartują 😁

Edytowane przez bandzior11

Dnia 16.10.2022 o 21:52, turtojs napisał:

i to jest cholernie niesprawiedliwe dla tych co kupują warchlaka. Trzecia bodajże pomoc dla cyklu zamkniętego i producenta warchlaka a dla tuczu otwartego totalne zero... mogłoby by chociaż być do tych co tuczą polskie warchlaki

Myśle, ze producenci warchlaka wystarczająco długo finansują dla Ciebie pomoc poprzez sprzedaz warchalaka w granicach 250zl albo poniżej. Jeżeli nie zarobiłeś przy kupnie warchlaka w tych pieniądzach i sprzedazy za 7,5 albo 8zl to lepiej porzuć ta branże. Gwarantuje Ci, ze ostatni rok producenci warchlaka nie zarabiali a cykl zamknięty tuczem niwelował stratę na warchlaku

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2023? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu 

• Przez donweter1989
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. Początek roku wygląda mało optymistycznie, a jak będzie dalej?
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontynuacja wątku 2022:

• Dodaj nową pozycję...
v