Skocz do zawartości

Ceny mleka 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Powinny wzrastać bo skoro firma się rozrasta i co roku majątek firmy się powiększa to i udziały powinny tez ale mamy co mamy. Jedynie w miarę sensownie jest w Piątnicy. Tam z tego co się orientuje to po odejściu lub rezygnacji udziały wypłacają w następnym roku więc inflacja tak nie boli ale tym którzy zakończyli produkcję 2 czy 3 lub 4 lata temu w mlekowicie czy mlepolu  lub innych spółdzielniach to należy współczuć. Jak po 5 latach wypłacą te udziały to będzie to kupka bezwartościowych pieniędzy . 

2 godziny temu, czareczek85 napisał:

Pasza 19-1800 brutto 200zł wiecej jak 3 tygodnie temu, koncentrat 38-2670zł o 590zł drożej a finezja 22-1960zł o 100zł droższa. Chyba zmniejszymi dawki i dostawy mleka

No a pomysł jak byś miał non gmo to pewnie byś zapłacił jeszcze 200 zł więcej jak my w Mlekpolu 

A teraz podajcie cenę i ilość mleka, najlepsze porównanie 😉

3 minuty temu, greg1985 napisał:

No a pomysł jak byś miał non gmo to pewnie byś zapłacił jeszcze 200 zł więcej jak my w Mlekpolu 

2 godziny temu, czareczek85 napisał:

Pasza 19-1800 brutto 200zł wiecej jak 3 tygodnie temu, koncentrat 38-2670zł o 590zł drożej a finezja 22-1960zł o 100zł droższa. Chyba zmniejszymi dawki i dostawy mleka

Marcin441 napisał:

Jak spółdzielnia skupi mniej mleka to mniej zarobi, zwiększą się koszty i będzie obniżka. Ty myślisz że spółdzielnia jak mniej skupi mleka to więcej zapłaci bo więcej kasy się rozłoży na mniejszą ilość litrów? 😂😂😂😄

Lecz mniej mleka w zakładzie to mniej gotowego produktu, czyli mniejsza podaż, czyli cena powinna iść w górę przy takim samym popycie.

• Like 1

2 minuty temu, Marcin441 napisał:

Jak spółdzielnia skupi mniej mleka to mniej zarobi, zwiększą się koszty i będzie obniżka. Ty myślisz że spółdzielnia jak mniej skupi mleka to więcej zapłaci bo więcej kasy się rozłoży na mniejszą ilość litrów? 😂😂😂😄

Myślę że będzie to miało taki sam skutek jak zawsze. Czyli jak potrzeba mleka to znajduje się cena. Jak mleka jest nad wyrost to płacą jak chcą. Popatrz np na taki polmlek. Mają mleka tyle im potrzeba to płacą jak im się podoba i możesz ich cmoknąć. Tak samo było w tamtym roku na jesieni. Jak piątnica i giżycko zaczęły podbierać dostawców to nagle i szybkie podwyżki się znalazły w molochach. Podobnie z mlekowitą na koniec roku. Na początku grudnia określili jak bedzie cena za grudzień a jak zobaczyli że mlekpol podniósł więcej niż się spodziewali to mlekowita też na koniec miesiącea wyskrobała dodatkową premię. Spółdzielnia wcale nie musi mniej zarobić jak bedzie mniej mleka. Będzie mniej towaru to towar będzie bardziej pożądany bo będzie go mniej na rynku więc będzi można uzyskac lepszą cenę. Chyba że masz na mysli przeinwestowane spółdzielnie które chciały przerabiać mln litrów miesiecznie i myślały że rolnicy będą doić po 1,5 zł 

22 minuty temu, Marcin441 napisał:

Jak spółdzielnia skupi mniej mleka to mniej zarobi, zwiększą się koszty i będzie obniżka. Ty myślisz że spółdzielnia jak mniej skupi mleka to więcej zapłaci bo więcej kasy się rozłoży na mniejszą ilość litrów? 😂😂😂😄 Spółdzielnia mówi rolnikom ograniczajcie koszty a rolnicy mówią spółdzielni ograniczajcie koszty. Bardzo łatwo się mówi ale za sytuacje na rynku czyli: wysokie stopy, drogie paliwo, a jak paliwo to wszystko drogie, drogie pasze, za to nieodpowiada mleczarnia tylko rząd. Popatrz tak z chłodną głową jakbyś nie był rolnikiem ile mleczarnia więcej płaci za paliwo teraz, albo za gaz? Niewyobrażalne kwoty to są dla nas, i za to trzeba winić rząd a nie prezesa 😊

Gaz to +-7% kosztów więc nie takie niewyobrażalne ceny. Do tego PGNIG obniżyło ceny za gaz w lutym i marcu o 30% dla firm. I gdzie są te pieniądze? Jakoś w sklepach puste półki nabiału brakuje to nie można podwyższyć ceny?

Aby jeszcze stonka kary nie doyebała jak dostanie mniej towaru niż w kontrakcie, a nie jeszcze o podwyżce myślisz... 

Był dzisiaj u mnie gospodarz od którego brałem cały czas byczki, od września zaczął zostawiać dla siebie bo biznes na opasach... Pyta czy nie chcę kupić 9szt po 200+ kg i kilka mniejszych. Już koniec biznesu. Zaraz będziecie znowu za grosze cielaki oddawać. 

36 minut temu, pedro2 napisał:

Aby jeszcze stonka kary nie doyebała jak dostanie mniej towaru niż w kontrakcie, a nie jeszcze o podwyżce myślisz... 

Był dzisiaj u mnie gospodarz od którego brałem cały czas byczki, od września zaczął zostawiać dla siebie bo biznes na opasach... Pyta czy nie chcę kupić 9szt po 200+ kg i kilka mniejszych. Już koniec biznesu. Zaraz będziecie znowu za grosze cielaki oddawać. 

Dopiero jak sprzedasz to to wiesz czy się opłacało 

Teraz wydaje się drogo możesz dołożyć do tego biznesu ale coś trzeba robić

krzychu121 napisał:

Jeszcze jakby Darek się ogarnął i usiadł do stołu z Edziem i innymi prezesami i wzięli wkońcu za mordę sieci handlowe to może i by coś ugrali. No ale jak Darek wbija na hama po kosztach na półki sklepowe to potem daje 4 gr podwyżki. Tak zachwalają tą spółdzielczość to powinni się dogadać a nie zwalczać

trzeba by im to uświadomić i odezwac się na zebraniach.... a nie tylko medale i sukcesy sobie przypinają

• Like 2

11 minut temu, robert1226 napisał:

Wszyscy szczekają tu na forum , albo przed czy po zebraniu , a na samym zebraniu cicho siedzą nic się nie odzywają bo się boją .

Już się nie mogę zebrania doczekać bo mam całą listę zastrzeżeń i uwag co mi się nie podoba 

Będziesz 14.03? Zanim się zacznie to wstań i powiedz "Gańko ch*j" to będę wiedział że to Ty 😂

• Like 1

51 minut temu, Karol6130 napisał:

Dopiero jak sprzedasz to to wiesz czy się opłacało 

Teraz wydaje się drogo możesz dołożyć do tego biznesu ale coś trzeba robić

Karol mi już kolba na punkcie rolniczego byznesu dawno minęła... krzyknął 12zł/kg pojadę, zobaczę, ale sceptycznie jestem nastawiony. Wolę sprzedać zboże i głowa spokojna. Dwie łódki pszenżyta już praktycznie na progu stodoły, czekam tylko momentu.

19 minut temu, robert1226 napisał:

Ale ja nie mam zamiaru nikogo obrażać , a zebranie jest 18.03 i mazurowski zawsze był na zebraniu ,a co ty nie masz żadnych uwag .

Ja mam 14.03. Mam dwa pytania: Czy te nowe Volvo było konieczne? Dlaczego odpuszczają 12 tyś na odbiór pod kominem a biorą nowego 100-120 km od mleczarni?

20 minut temu, pedro2 napisał:

Phi żadna nowość... Ja pojechałem za profilem i blachą na drzwi do stodoły, a wróciłem z umówionym terminem w tartaku 😉 pierdyle płacić jak za złoto. W garażu 25 lat drewniane siedzą i jakby je wczoraj zrobił... 

A daj spokój... 😒 Ja chcę konstrukcję dachu robić drewnianą a na dach blacha z membraną 

Pedro ci dobrze radzi. Nie pchaj się w to póki nie zainwestujesz dużych pieniędzy i szkoda będzie zostawić. A najlepiej to poczekaj ten rok i zobaczysz jaką jazda będzie przy aktualnych cenach. Jeszcze jakbyś zaczął odstawiać od razu do Piątnicy i cena pewna od początku 2 netto to może i warto zaryzykować . W każdym innym wypadku nie idź tą drogą.

• Thanks 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Jakie są ceny rzepaku w sezonie 2023? Jaka może być cena rzepaku po żniwach 2023? Jaka jest opłacalność produkcji rzepaku? Zapraszamy do dyksuji.
    • Przez kowal1108
      Jak w temacie. Jakie są u Was ceny żyta? 
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny paliw w 2024? Czy można liczyć na obiecywane w kampanii wyborczej spadki?
      Dziś wiodące koncerny zaktualizowały cenniki uwzględniając nowe stawki podatków i opłat, a więc olej napędowy drożeje o +5,3gr
      Najlepszego w Nowym Roku

kontynuacja zeszłorocznego tematu:

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez danielhaker
      W jakich cenach sprzedajecie ziemniaki w 2022 roku? Czy przy niskich cenach produkcja ziemniaków jest opłacalna? Kiedy spodziewacie się wzrostów cen w waszych regionach za ziemniaki przemysłowe i jadalne? Czy pozyskanie nowych rynków zbytu pozwoli na osiągniecie lepszych cen? Jak Wy, oraz rolnicy z okolic prognozujecie ceny w sezonie 2022? Zapraszamy do dyskusji.
      Link do tematu z sezonu 2020/2021:

• Dodaj nową pozycję...
v