Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

danielhaker

Pytanie

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
15 minut temu, tadi77 napisał:

Inflacja nie jest 15% ona jest inna dla każdej branży dla każdego z osobna zależy jakie dobra kupujemy w branży rolniczej jest kosmiczna

Gdy inflacja była 10,9% w Marcu miałem info z PKO od gościa w bankowości i ich wyliczenia opiewały wtedy na 19,2% inflacji realnej. Potrzebny był im ten wskaźnik do wyliczania kredytów. A co podaje PIS i Glapiński to wiadomo inna bajka. Więc teraz myślę że jest koło 23-25% i to powinni puszczać w TVP na pasku.

• 0
5 minut temu, Agrest napisał:

Akurat ja nie mając nic wspólnego z kukurydzą za głowę się łapałem patrząc jak ludzie sieją. To wydawała mi się ostatnia roślina , której areał bym chciał zwiększać

najłatwiej. 

piachudry zasypane obornikiem i plony 4 razy jak żyta na tych kompleksach jalowcowo sosnowych. 

uprawa prosta jak je.....e. 

• 0
13 minut temu, komizmo napisał:

Nie bądźcie śmieszni, że ktoś zapłaci w tym roku po 600 za mokrą kukurydzę 🤣. Przy tych cenach energii? Zresztą możliwe, że nie będzie nawet tego gazu do suszenia także po 3-4 stówki z pola będzie schodzić, jeszcze z wielką łaską....

Mówisz? Może dobrym pomysłem byłoby kupić i pchać w rękawy. Energia dla bydła przynajmniej byłaby tania. 

• 0
3 minuty temu, krzychu121 napisał:

a pamiętam jak na jesieni się większość podniecała ceną i pisała że za rok to zwiększa obszar kuku bo roboty mało a kasa dobra. Jeszcze się usprawiedliwiała cześć że jak nawozy drogie to i płody  będą drogie a tu pokazali środkowy palec 

Kto pokazał palec?  Do zbiorów kuku jeszcze prawie 4 miesiące więc to co jest teraz niewiele jeszcze znaczy. Jedno jest pewne - rządzą nami niebezpieczni kretyni którzy zafundowali nam wysokie ceny surowców i obniżyli ceny naszych produktów. 

• 0
36 minut temu, maly00 napisał:

W żniwa to żeby jeszcze chcieli kupować bo na razie towaru jest full...

A co do kukurydzy to nas zrobili w balona obiecywali że nie będzie że na ua nie zasieją a teraz co? Wyjdą z cena po 600zl powodzenia...

Kto niby cię zrobił w balona z tą kukurydzą ? Bo jeśli już ktoś cię w tego balona zrobił , to ludzie tu na tym forum , którzy najpierw wciskali ci kit że w Ukrainie zbóż ani kukurydzy nie posieją bo wojna , później te same osoby wymyśliły sobie te płonące pola że zbożem na Ukrainie , a z 80 - 90% ludzi na tym forum w to uwierzyło i to samo powtarzało , a teraz zdziwienie że jednak na Ukrainie zboża rosną i prawie normalnie je kosza , oczywiście tam gdzie nie toczą się walki

• Like 2

• 0

Bardziej mi chodziło że normalnie koszą bez tego ognia, chociaż i rzepaku czy pszenicę też zaczynają , jak by nie było to południe Ukrainy leży na tej samej wysokości geograficznej tak jak Rumunia czy Francja , gdzie też już kosza 

Edytowane przez mysza103

• 0

Widziałem artykuł w którym było że plony na Ukrainie wyglądają tak:

Jęczmień ozimy 2,2t/ha

Pszenica 1,8t/ha

Groch 0,52t/ha

Rzepak 1,4t/ha

Ale im to rekompensuje paliwo z pl które wywożą dziesiątki cystern dziennie i jest u nich dostępne w sprzedaży w przeliczeniu na pln po 4.

Najbardziej mnie zastanawia co z Ukrainy jedzie pod firankami bo jadą ich tysiące głównie w nocy a później coś wyjeżdża na nich bo w jedna i druga stronę osie mają opuszczone. 

A tak swoją drogą to wczoraj po raz pierwszy jechałem za ciężarówka 120 i wyglądało jakby mógł więcej tylko wychylać się nie chciał.

Edytowane przez waldii1

• 0

Zaporoże tereny zarządzane przez Rosję kolo Melitopola, 20% jeczmienia zebrane i 30 rzepaku, państwowa spólka rosyjska skupuje zboże po 200dolarów (924zl?) Lub moze przechować w elewatorze, liczą koszt wyprodukowania po 120 dolarów 1 tony , zbiory wg  zapowiadająbardzo udane bo dobijąją do 5ton.

Taki artykuł dzisiaj czytałem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez Szary12
      Witam mam problem z pszenicą.
      2 Marca dostała 1 Dawke RSM 32% ok 150l ze względu na mocno rozkrzewioną, ale teraz placami robi sie blada według mnie przez ciepłe dni a nocami dochodzi do 2,3 stopni ktoś też ma taki problem ? 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
  • Dodaj nową pozycję...
v