Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

danielhaker

Pytanie

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
32 minuty temu, galan99 napisał:

Dadzą każdemu taki, Unia ma plan a ty będziesz za***rdalał jak zapierdalasz  .

Niemcy testują bezwarunkowy dochód podstawowy. Droga dla Europy?

Dla jednych to szansa znalezienia własnej drogi, dla innych wygodny hamak. Bezwarunkowy dochód podstawowy to kwestia dyskutowana w wielu krajach. Inicjatywa obywatelska domaga się działań Komisji Europejskiej.

https://www.dw.com/pl/niemcy-testują-bezwarunkowy-dochód-podstawowy-droga-dla-europy/a-55710873

1300 zł na głowę. W Polsce przetestujemy bezwarunkowy dochód podstawowy

Bezwarunkowy dochód podstawowy będzie testowany w Polsce. Na razie w formie eksperymentu, na Warmii i Mazurach. W ramach pilotażu od 5 tys. do 31 tys. osób otrzyma miesięcznie 1300 zł przez dwa lata.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Polska-przetestuje-bezwarunkowy-dochod-podstawowy-na-Warmii-i-Mazurach-8339682.html

Tak jak glapek powiedział jak adolek chciał wygrać wybory dał socjal i reszta robi to samo. Jak będzie tak dalej to nie opłaci się pracować tylko iść na socjal . Znajomy tak robi pole na starego wszystko a on bierze socjal jaki tylko jest możliwy i urząd pracy karta dużej rodziny itp. powinni zmuszać do pracy z up a jak nie pracujesz zero pomocy 

• Like 2

• 0
3 godziny temu, PawelWlkp napisał:

I niby tej patologii kiedyś nie było tylko się teraz pojawiła? U mnie jakieś tam patole się trafiają, ale żadne nie mają dzieci bo albo ich nikt nie chciał i są kawalerami, albo im pomoc społeczna zabrała.

Pszenżyto w wlkp 1370 dobra cena? Znajomy hodowca tyle zaproponował.

Mazowieckie zachód jak byłem z kukurydzą gościu odstawiał pszenżyto w cenie 1400 netto zł/t przy 100 T, jak pytałem o mniejszą ilość pracownik powiedział 1370-1380, pszenica paszowa 1520. U innego pszenżyto 1320, pszenica paszowa 1450. Cedrob pszenżyto 1320. Wszystkie ceny z 21.10

Edytowane przez Norman

• 0
7 godzin temu, pane napisał:

przypadek szczególny, o którym piszesz nie jest na pewno godny naśladowania tylko winien byś napiętnowany i ukarany jak trzeba ale:

1) Marian to nie jakiś stwór tylko człowiek, który jak każdy popełnia błędy i jak uważasz , że jemu tak dobrze, a tobie tak źle to po prostu zamieńcie się z nim miejscami. I wszyscy będą szczęśliwi... 

2) Z pomocy socjalnej korzystają przede wszystkim ludzie będący w trudnej sytuacji życiowej i jednostkowe przypadki leni i obiboków nie mogą blokować pomocy dla innych.

3) Podam bardziej bulwersujący przykład darmozjadów społecznych jak np. dziesiątki tysięcy więźniów, których dobowy koszt utrzymania przez nas podatników, w przeliczeniu na 1 osobę  jest o wiele wyższy niż np. dzieci w domu dziecka, pensjonariuszy w DOS, chorych w szpitalach itp.

4) Socjal, choć czasami rodzi frustracje jest w pewnym sensie miarą człowieczeństwa i solidarności międzyludzkiej. Nie mniejsze emocje budzi gigantyczne bogactwo i przepych w jakim żyją dla przykładu oligarchowie i mafiozi, a przypadek pana Mariana przy nich to pikuś....

Szanowny kolego teraz  w Polsce jest tyle pracy ze nie powinno być socjali poza ludźmi chorymi i nie pełnosprawnymi ale wszyscy wiedza ze ci żyją gorzej od nierobów.

A jak tak bardzo ci zależny na rozdawaniu pieniędzy to zacznij od rozdawania  swoich. Na końcu cie jeszcze oplują niewątpliwie będziesz szczęśliwy żyjąc z dnia na dzień i pracując na innych,

• Like 1

• 0

"1) Marian to nie jakiś stwór tylko człowiek, który jak każdy popełnia błędy i jak uważasz , że jemu tak dobrze, a tobie tak źle to po prostu zamieńcie się z nim miejscami. I wszyscy będą szczęśliwi... "

Socjal tylko i wyłącznie upadla ludzi i tylko pogłębia ubóstwo. Wymieniony wyżej przypadek owego Mariana, który według Ciebie należycie pobiera socjal to najlepszy przykład. Gdyby go nie dostał, może by się pozbierał i wrócił do normalnego życia. Szczęśliwego i spełnionego. Uważasz, że żyjąc na czyjś koszt jako dorosły człowiek, w pełni sił, jest szczęśliwy?

A jeśli by nie wrócił do normalnego życia, jego obraz byłby przestroga dla innych, co ich czeka gdy zamarzy im się takie życie.

Co do chorych i kalek. Od tego powinny być fundacje, które by czerpały kapitał z dobrowolnych datków. Ludzie w głębi serca, wbrew temu co się większości wydaje są dobrzy. Pomyślcie teraz, ilu z Was odmówiło by dziecku czy kalece jedzenia, gdybyście byli o to poproszeni? Czy pomocy w potrzebie, gdybyście mieli takie możliwości?

Gdyby pozwolić ludziom normalnie zarabiać i nie ograbiać ich podatkami, to z pewnością znakomita większość chętnie by się tym podzieliła. Zwłaszcza, że dzieląc się dobrowolnie, też w pewnym stopniu się spełniamy, bo wiemy że tak należy. Czym jednak się dzielić gdy tak dużo nam pod przymusem się odbiera? I wtedy też jest wymówka. "To nie moja sprawa, od tego jest państwo, przecież place na to podatki"

Edit:

poprawiłem błędne cytowanie

Edytowane przez alandil
  • Like 1

• 0
2 minuty temu, alandil napisał:

Kolego 4) Socjal, choć czasami rodzi frustracje jest w pewnym sensie miarą człowieczeństwa i solidarności międzyludzkiej. to nie napisałem ja tylko Pane.

A co do socjalu to kilka lat brałem udział w szlachetnej paczce wiec widziałem to od podszewki.

• Haha 1

• 0
30 minut temu, alandil napisał:

"1) Marian to nie jakiś stwór tylko człowiek, który jak każdy popełnia błędy i jak uważasz , że jemu tak dobrze, a tobie tak źle to po prostu zamieńcie się z nim miejscami. I wszyscy będą szczęśliwi... "

Socjal tylko i wyłącznie upadla ludzi i tylko pogłębia ubóstwo. Wymieniony wyżej przypadek owego Mariana, który według Ciebie należycie pobiera socjal to najlepszy przykład. Gdyby go nie dostał, może by się pozbierał i wrócił do normalnego życia. Szczęśliwego i spełnionego. Uważasz, że żyjąc na czyjś koszt jako dorosły człowiek, w pełni sił, jest szczęśliwy?

A jeśli by nie wrócił do normalnego życia, jego obraz byłby przestroga dla innych, co ich czeka gdy zamarzy im się takie życie.

Co do chorych i kalek. Od tego powinny być fundacje, które by czerpały kapitał z dobrowolnych datków. Ludzie w głębi serca, wbrew temu co się większości wydaje są dobrzy. Pomyślcie teraz, ilu z Was odmówiło by dziecku czy kalece jedzenia, gdybyście byli o to poproszeni? Czy pomocy w potrzebie, gdybyście mieli takie możliwości?

Gdyby pozwolić ludziom normalnie zarabiać i nie ograbiać ich podatkami, to z pewnością znakomita większość chętnie by się tym podzieliła. Zwłaszcza, że dzieląc się dobrowolnie, też w pewnym stopniu się spełniamy, bo wiemy że tak należy. Czym jednak się dzielić gdy tak dużo nam pod przymusem się odbiera? I wtedy też jest wymówka. "To nie moja sprawa, od tego jest państwo, przecież place na to podatki"

Edit:

poprawiłem błędne cytowanie

Przekeeeek niewiele zrozumiał z tego co napisałem, ale Ty niestety nic...

• 0

@pane przeczytaj moją opowiastki jeszcze raz, tylko uważnie.

1. Jeśli Marian jest człowiekiem, to trzeba go skierować na odwyk i dać mu szansę na poprawę. W Polsce działa mnóstwo organizacji pomagajacych np. Alkoholikom. Sam znam takich, którzy dzięki ich pomocy wyszli na prostą. Znam też takich, którzy wszystko mają w d.... , i żyją po swojemu, ale na cudzy koszt.  Jeśli Marian uparcie pozostaje łajzą bijącą Matkę, to nie powinien dostać żadnej pomocy. Może taka terapia szokowa przyniesie skutek.  Jeśli ja mogę pracować na siebie i swoją rodzinę to skoro on ma dwie ręce i jest zdrowy- może zarobić na siebie. Ja nie mam ochoty na nieroba zapierniczać. 

Gdzie napisałem, że jemu jest tak dobrze, a mnie tak źle?  Gdyby tak było to żył bym jak on, ale jak już napisałem nie jestem nierobem i pasożytem.

2. Czytaj o Pani Marysi wychowujej samotnie dziecko. Absolutnie się zgadzam, że do ludzi w trudnej sytuacji trzeba wyciągnąć rękę i im pomóc, ale wolę żeby całe "100zł" z moich podatków trafiło do Pani Marysi, a nie Marianka, który to przechla. Jeśli myślisz, że lenie i obiboki to jednostkowe przypadki to mało widziałeś. Zapraszam do Przasnysza na baraki, ul. Szpitalną- akurat blok socjalny znajduje się  na przeciwko ARiMR. Letnim popołudniem tam podjedź i po pół godz. będziesz miał dość tej dziczy. Oprócz tego mam ciotkę w gminie na finansach, a żona kolegi pracowała w MOPSie.  Aż nóż w kieszeni się otwiera jak ta patologia jest bezczelna, bo "im się należy".  Kilka km. Ode mnie w Turowie jest ośrodek markot. Kilkanaście lat temu było tam pełno ludzi chętnych do pracy. W tym roku pojechał tam znajomy szukając pracownika. Dyrektorka mówi do Niego, żeby się przeszedł po pokojach i popytał. Nie znalazła się nawet jedna chetna osoba. Nikt nie zapytał nawet co to za praca. NIKT. Jeśli kojarzysz biblijną opowieść o Sodomie i Gomorze to zauważ, że Bóg powiedział, że oszczędzi te miasta, jeśli znajdzie się tam choć jeden sprawiedliwy. W Turowie znajomy nie znalazł nikogo. 

3. Tu się z Tobą zgadzam i uważam, że każdy zdolny do pracy więzień powinien pracować i zarobić na swoje utrzymanie

4.Oligarchia, mafia, kolesiostwo w rządzie, wykorzystywanie pozycji i znajomości we władzach jest naganne i powinno się to ukrócić wszelkimi dostępnymi sposobami. 

Zgadzam się, że pomoc  bliźniemu jest miarą człowieczeństwa, dlatego np. choć ukraińskie zboże zalewa nasz rynek to  samym Ukraińcom życzę jak najlepiej i krew mnie zalewa, kiedy słyszę relację, że ruscy żołdacy zgwałcili 9 miesieczne dziecko świecą, a kiedy ktoś potrzebuje pomocy to mu pomagam.

Jeśli uważasz, że przypadek Mariana to pikuś to pomyśl sobie, że takich Marianów są setki tysięcy. To tak, jak z wyborami "nie pójdę, bo mój jeden głos to pikuś  i nic nie zmieni" 

Jeszcze jakieś uwagi?

Edytowane przez Przekeeeek
Doprecyzowanie wypowiedzi

• 0
2 godziny temu, mtz55 napisał:

Ktoś coś słyszał że FDW przestały kupować UKRAIŃSKĄ pszenice? Znajomy coś mówił o tym że kury gorzej się niosły... Chyba coś z tym prawda bo pszenica chyba 50 zł do góry w tym tygodniu, 1400 obecnie ale to i tak mniej niż na niemcy od nas za pasze 1500-1520.

Ogolnie czesc paszarni nie chce ukrainskiego zboza bo mieli sporo rekramacji paszy wyprodukowanej z tego zboza.

• 0
9 godzin temu, alandil napisał:

w usa są dość niskie podatki i wcale to biedy nie wyeliminowało , jest jeszcze kilka państw . Młodzi w polsce do

26 r. są czesciowo zwolnieni z podatku  , o ile osoby które juz pracowały  to skorzystały to nowym pracownikom jedna z firm zaoferowała nizszą pensje ,suma sumarem pracownikowi wyszło tak samo jakby pracodowca ten podatek opłacil a chodzi o to ze przy nizszych podatkach pracodawca by proponował nizszą płace brutto .

• 0
16 minut temu, jarecki napisał:

w usa są dość niskie podatki i wcale to biedy nie wyeliminowało , jest jeszcze kilka państw . Młodzi w polsce do

26 r. są czesciowo zwolnieni z podatku  , o ile osoby które juz pracowały  to skorzystały to nowym pracownikom jedna z firm zaoferowała nizszą pensje ,suma sumarem pracownikowi wyszło tak samo jakby pracodowca ten podatek opłacil a chodzi o to ze przy nizszych podatkach pracodawca by proponował nizszą płace brutto .

Wszystko się zgadza z tymi mniejszymi pensjami. Taki myk zrobiła firma kurierską z Łapiguza obniżając pracownikom pensje o kwotę podatku który zaoszczędzili . 

No ale mieszkania kupują po wakacjach jeżdżą no i córka golodupca wzięła to musieli kupić im mieszkanie w Warszawie bo on biedny w policji pracuje i nie było go stać . Tak gadała sama właścicielka firmy o swoim zięciu .

• 0
10 minut temu, Damianek20 napisał:

Wszystko się zgadza z tymi mniejszymi pensjami. Taki myk zrobiła firma kurierską z Łapiguza obniżając pracownikom pensje o kwotę podatku który zaoszczędzili . 

No ale mieszkania kupują po wakacjach jeżdżą no i córka golodupca wzięła to musieli kupić im mieszkanie w Warszawie bo on biedny w policji pracuje i nie było go stać . Tak gadała sama właścicielka firmy o swoim zięciu .

Jak trafi na nich PiP , to za dyskryminację pracowników mogą grubo zaspiewać. Dlaczego ? Ponieważ wypłata na tych samych stanowiskach różnej pensji dla pracowników wykonujących te same zadania, a różniących się tylko wiekiem , stanowi w myśl obowiązującego w Polsce prawa, dyskryminację. Kumaty pracownik pójdzie do sądu i wygra. A dlaczego warto iść z tym do sądu ? Bo rypią ich na składkach emerytalnych, a właśnie ci najmłodsi na tych składkach teraz najbardziej straca, bo one najdłużej będą dla nich pracować

• Like 2

• 0
Dnia 25.10.2022 o 21:15, Wicherek napisał:

Głosuj na Agrounię  !

Och Wicherku! Wszyscy wiemy jak bardzo promujesz na tym forum swego pryncypała. Ale jakoś nie wszystkie jego poczynania przedstawiasz.  Czyżbyś przeoczył jego występy gościnne przed siedzibą solidarnej polski? Spójrz na swego wodza i jego charyzmatyczną przemowę. Komentarze oglądających i czytających artykuł nie pozostawiają złudzeń, jak Polacy bardzo go cenią https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-jaki-zamkniety-w-windzie-przez-agrounie-zachowali-sie-jak-ch,nId,6349879

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez Szary12
      Witam mam problem z pszenicą.
      2 Marca dostała 1 Dawke RSM 32% ok 150l ze względu na mocno rozkrzewioną, ale teraz placami robi sie blada według mnie przez ciepłe dni a nocami dochodzi do 2,3 stopni ktoś też ma taki problem ? 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
  • Dodaj nową pozycję...
v