Skocz do zawartości

Ceny kukurydzy 2022

danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, farmerss34 napisał:

20220821_190108.jpg

Ja jak  8 lat temu 1 raz posialem kukurydze z przeznaczeniem na kiszonke to tak samo sobie tlumaczylem ze susza. Ale z uplywem czasu rozmyslam dlaczego na bylym juz ogrodzie gdzie tez zasialem kukurydze suszy nie bylo. Od 7 lat sieje ja ziarno i widze ze tam gdzie slabsze nawozenie to bardziej poddaje sie w susze. 

1 godzinę temu, tomhim1 napisał:

5 i 6 klasa zwarty obszar powinno być przymusowe zalesianie a nie uprawiane rolniczo. Tam żeby coś się urodziło musi raz w tyg padać. 

Kolejny cwaniak który ma dobre gleby i kozaczy.  Musiałbyś zalesić większość polski bo na bardzo dużym obszarze występują gleby bielicowe a później jeść szczaw bo mogą wystąpić nie dobory żywności . Ja skosilem narazie 17.30 ha na  klasie 5  miejscami 6 i wyszlo mi średnio 13.2 tony  z hektara (35% wilgotności ) tylko pH koło 6 , nawożenie 300 kg mocznika, 150 kg polidapu, 250 kg soli potasowej i 200 kg siarczanu magnezu . Kukurydza chyba 4 rok z rzędu i zawsze kręci się koło 13 ton . Na słabych glebach też da się osiągnąć przyzwoity plon tylko trzeba mieć wysoka kulturę gleby,  uregulowane pH i  dbać o potas bo to właśnie potas odpowiada za gospodarkę wodna. Co prawda mam gleby lekkie ale też nisko położone z relatywnej  wysokim pozieomem wód gruntowych . Pozatym jeśli na jakimś gruncie cały czas jest się na minusie to on naturalnej zacznie być odlogowany, bo nikt nie pracuje dla ideii a przymusowe zalesianie jest największą głupota o której slyszlem. 

• Like 4

6 godzin temu, farmerss34 napisał:

20220821_190108.jpg

kiedy siana była i jakie fao??

kolejny rok pokazuje że nie ma co się spieszyc z sianiem.. te najładniejsze w czerwcu jak nie popada to w sierpniu suchary stoją,...

w zeszłym roku p7515 siew 4 czerwca prawie 15 ton, mas 23m na majowym oborniku siana po 20 maja ok 18 ton

5 godzin temu, dlugin napisał:

Pod Wrocławiem tak kuku wyglądała na 3 klasie ,także schowaj się do szafy i już nie wychodź .

to trzeba zmienić branże..

Pole od 3kl do 6kl z przewaga 4a i 4b średnia wyszła 3,5 t/h średnia wilgotność 27. Zach Lubuskie. Nie ma wody to żadne potasy i super ph nie pomoże. Ratują dołki górki to do kolan. Były lata ze na 6 klasie normalnie 12 ton kukurydza dawała, tylko i wyłącznie rozkład opadów, ale te lata minęły. 

• Thanks 1
  • Sad 1

8 godzin temu, David567 napisał:

Na słabych glebach też da się osiągnąć przyzwoity plon tylko trzeba mieć wysoka kulturę gleby,  uregulowane pH i  dbać o potas bo to właśnie potas odpowiada za gospodarkę wodna. Co prawda mam gleby lekkie ale też nisko położone z relatywnej  wysokim pozieomem wód gruntowych .

Kulturę, ph, potas możesz sobie wsadzić w ....buty. Woda i jeszcze raz woda.

• Like 4

1 godzinę temu, jacus napisał:

13 ton to u nas na II nie ma i to w latach gdy nawozy byly tanie a padalo czesto..w tym roku na VIb to nawet 10 nie bedzie, kolby jak reka.

te wagi to u nas maja oszukane.. tak jak przyczepy oszukane-  na 6 tonowa[w dowodzie tyle pisze] za nic nie wejdzie wiecej niz 4,5 tony zboza .

Z tymi oszukanymi przyczepami bym się nie zgodził. Mam 6-stke metal fach to pszenżyta śmiało wchodzi 6 ton, kukurydzy 7t. Oczywiście ważone, a nie "na oko" Co do 10t /ha na 6 klasie to po rękach bym całował żeby tyle mieć. W zeszłym roku tyle sypało a w tym roku z tego co słyszę standardem jest 4 lub 5 .( Zach. Wlkp) Moja czeka do połowy przyszłego tygodnia. Aktualnie cena max 880 netto z odwozem. 

1 godzinę temu, kojot2385 napisał:

Z tymi oszukanymi przyczepami bym się nie zgodził. Mam 6-stke metal fach to pszenżyta śmiało wchodzi 6 ton, kukurydzy 7t. Oczywiście ważone, a nie "na oko" Co do 10t /ha na 6 klasie to po rękach bym całował żeby tyle mieć. W zeszłym roku tyle sypało a w tym roku z tego co słyszę standardem jest 4 lub 5 .( Zach. Wlkp) Moja czeka do połowy przyszłego tygodnia. Aktualnie cena max 880 netto z odwozem. 

6stka jaką kubature ma? Ja na D-732 50+50 burty i skosy to wchodzi 6,5-7t kukurydzy mokrej usypane

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Przez Minister50
      Witam.Jakiej ceny można się spodziewać za kukurydzę na kieszonkę.Kukurydza ładna 2,5-3 metra wysokości.
  • Dodaj nową pozycję...
v