Skocz do zawartości

Ceny kukurydzy 2022

danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, Okisz napisał:

siema,

Panowie przegapiłem  termin koszenia kukurydzy i juz z kolby wychodzi mi 20-23%. Podskoczy po kombajnie cos? Wczoraj dosc popadąło ale na kolbach nie zrobiło zadnego wrażenia.

Tak z ciekawosci kosił ktoś kukurydze na suchą z pola? tak mysle ile jeszcze by musiała stać przy dobrej pogodzie zeby dojsc do tego 14%

Jak masz dużo owsa no kupie to wrzuć wymieszaj z owsem i ci wyschnie, a później na czyszczalnie i super suche ziarno. 

10 minut temu, kazik6 napisał:

opłaca sie czekac na spadek wilgotnosci jezeli za jeden procent jest 10 zł potrącenia ,ukoszony kawałek wyszlo 40 % na skupie

Nie opłaca się czekać. Przy potrąceniu 10 zł powyżej 30 % spadek ceny jest rekompensowany przez wzrost masy i to z nadwyżka.  Bo 30% masz np 10 ton to  40 % miałbyś 11,67 tony. Można też policzyc to przez współczynnik i wychodzi na to że np jeśli cena za 30% wynosi 900 zł to sprzedazej 40% za 800 ale jeśli uwzgedisz wzrost masy to tak jakbyś sprzedawał 30% po 930 . Inaczej pomnóż sobie 10 ton  razy 900 zł i porównaj to z 11,67 po 800 zł :)

• Like 1
  • Thanks 1

Źle liczę procenty ?? To jak się to liczy ??? ile cięższa jest 40 od 30 ? Liczenie tego to podstawowa wiedza z chemii nieorganicznej na poziomie liceum. A dokładniej liczenie stężeń roztworów . 

Jeśli odrącenia wynosi 20 zł to sytuacja jest zgoła inna . Wtedy trzeba czekać jak wyschnie bo tracimy, atu było konkretne pytanie co jeśli odrącenia wynoszą 10 zł .

• Thanks 2

36 minut temu, lambogrand napisał:

Dawid567 daj nam wyliczenie 35% po odjęciu minus 20 zł ile jestem w plecy jakbym sprzedał 30% ciekawi mnie to bo widzę że niektórzy taka kosza potem sieją ozime i być może wychodzą lepiej niż ja kosząc 27% dostając plus 12zl% ale sieje ozima pszenicę 2 tyg później w listopadzie

Proszę bardzo.  przeliczone przy cenie wyjściowej 900 zł i dopłacie 12 zł i odraceniu 20 zł. Zaznaczam że cena wyjściowa też ma spore znaczenie przy liczeniu opłacalności.  Przy dopłacie 12 zł nie bardzo się opłaca czekać aby miała poniżej 30% wilgotności. Chyba że dopalta wynosiła by 15 zł 

Screenshot_2022-10-24-20-05-16-346_com.google.android.apps.docs.editors.sheets.jpg

• Like 4

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Przez Minister50
      Witam.Jakiej ceny można się spodziewać za kukurydzę na kieszonkę.Kukurydza ładna 2,5-3 metra wysokości.
  • Dodaj nową pozycję...
v