Skocz do zawartości

Ceny rzepaku 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 13.01.2022 o 17:51, przem napisał:

Ja wczoraj spanikowałem i cały rzepak sprzedałem, udało się jeszcze wyrwać wcześniej ustalone 3600 netto.

Dnia 14.01.2022 o 19:28, miwigos napisał:

Tak trzymać , niektórym nerwy puściły i sprzedali na dołku

Jeśli to jest dołek jak sprzedał @przemto ja sobie takich dołków życzę.

@marek1977 o pszenicy miesiąc , dwa miesiące temu też tak pisali , a teraz większość piszących pisze że jeszcze nic nie sprzedał , zresztą tak samo jak i ja

• Like 1

Firmy skupowe wykorzystują sytuację przy takich spadkach i obniżają więcej niż na matifie.. kto nie sprzedal na górce 3700, temu pieniędzy nie trzeba i może dalej czekać, myślę że jakaś stabilizacja 3-3,5k będzie..  jawna spekulacja tutaj się dzieje więc nie dziwcie się, po za tym 2-4% spadek czy wzrost przy 700e a 350e całkiem inaczej wygląda..

• Like 2

Dzisiaj dowiedziałem się, że do portu przypłynął statek z rzepakiem, zbiegło się to w czasie ze spadkami na giełdach i wywołało sporą panikę i ostry zjazd cen w dół na naszym rynku, ale teraz okazuje się, że tego rzepaku przypłynęła jakaś niewielka ilość.

Taki statek nie ma żadnego znaczenia co do cen , wystąpiła korekta na giełdach to i można coś walnąć na rynku i tyle, firmy to wykorzystują i kombinują z ceną , jak Kruszwica kupuje ponad 2 000 000 ton rocznie ,to  ile tych statków powinno przypłynąć bo zachwiać rynkiem.Poza tym statek nie przypływa od tak ,wszystko powiązane umowami i już wiadomo komu ,co przywiózł. Na dzień dzisiejszy Woźniak 3150zł i jak dzwoniłem ,czy towar jedzie to Pani tylko się zaśmiała i stwierdziła że nie ,bo na razie cena niska. Ja spokojnie czeka dalej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kowal1108
      Jak w temacie. Jakie są u Was ceny żyta? 
    • Przez yacenty
      Jakie są ceny rzepaku w sezonie 2023? Jaka może być cena rzepaku po żniwach 2023? Jaka jest opłacalność produkcji rzepaku? Zapraszamy do dyksuji.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny paliw w 2024? Czy można liczyć na obiecywane w kampanii wyborczej spadki?
      Dziś wiodące koncerny zaktualizowały cenniki uwzględniając nowe stawki podatków i opłat, a więc olej napędowy drożeje o +5,3gr
      Najlepszego w Nowym Roku

kontynuacja zeszłorocznego tematu:

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez danielhaker
      W jakich cenach sprzedajecie ziemniaki w 2022 roku? Czy przy niskich cenach produkcja ziemniaków jest opłacalna? Kiedy spodziewacie się wzrostów cen w waszych regionach za ziemniaki przemysłowe i jadalne? Czy pozyskanie nowych rynków zbytu pozwoli na osiągniecie lepszych cen? Jak Wy, oraz rolnicy z okolic prognozujecie ceny w sezonie 2022? Zapraszamy do dyskusji.
      Link do tematu z sezonu 2020/2021:

• Dodaj nową pozycję...
v