Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
W dniu 1.03.2025 o 13:25, odrion napisał(a):

Przeglad na 600mth. 4800 netto lacznie z robocizna. Filtry paliwa, oleju, hydrauliki, oleju skrzyni, kabinowy, olej w zwolnicach. Koszt robocizny liczony ryczałtem, więc mogą przyjechać i w 10 i siedzieć pół dnia a stawka za robociznę jest jedna. 

Na 1000 czy 1200 h 18000 tys w agrotechnik gość na Facebooku wstawiał 

W dniu 28.02.2025 o 11:53, Strongman napisał(a):

6155

Chyba 23 nie 28

Opublikowano

Możliwe, możliwe. Mi za przegląd olejowy Fendt 310 z filtrami paliwa, oleju, filtr Adblue i olej do silnika (16 litrów) policzyli 3,6 tys złotych😮 Same dwa filtry paliwa kosztowały 700 zł. Myślę że przy przeglądzie na 2000 godzin kosztowałoby okolo 20 tys. Ciągnik 100 koni. Pozdrawiam 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, odrion napisał(a):

Coś tu jest dziwnego. Pakiet na 1200h to https://www.rolbud.eu/produkt/zestaw-serwisowy-na-1200h-do-valtra-t174-t254/

2500 zł więcej niż pakiet na 600h.

Duży koszt to będzie olej w skrzyni, ale żeby wyszło aż tyle to aż nieprawdopodobne.  

Ten zestaw można kupić za 2900 netto.

olej do skrzyni 65l*21zl 

alfa nie ma tego ciągnika a najwięcej gada o kosztach 

nie podobasz mi się.jpg

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
6 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

Ten zestaw można kupić za 2900 netto.

olej do skrzyni 65l*21zl 

alfa nie ma tego ciągnika a najwięcej gada o kosztach 

nie podobasz mi się.jpg

Gość wstawił fakturę na Facebooku byla długi czas ludzie komentowali nie wymyślam tego tylko nie wiem czy 12 netto czy 15 netto już nie pamiętam 

8Nie mogę tamtego znalesc wiem że kolega ma screen tu masz n valtra bez robocizny jestem pewny że tam było 18 brutto z robotą seria t 

Screenshot_20250303_184437.jpg

Opublikowano

Pewnie zależy od dealera inny wstawił 4500 za pierwszy na 50 h w n seri. Ale coś na rzeczy jest jak u nas usługi dawca w 3 seri t miał przedłużona gwarancję i wyrzekł się jak zobaczył ze rok za darmo będzie usługi robił jak zrobi przeglądy na 1200 h. 

Trzecia teraz doliczyć jeszcze olej w silniku skrzyni i oddzielny w hydtaulice po jakieś 35 za litr wszystko w serwisie dojazd robocizna i się suma zbiera. Choć we wspomnianym przypadku i tak agrotechnik przesadził 

Opublikowano

Panowie jest jakies miejsce w swieci gdzie na biezaco rolnicy wymieniaja sie informacjami ile jaki diller proponuje za jaki model? Ewentualnie ceny transakcyjne?

Jestem w trakcie zakupu tzn juz mam ofete i chcialbym w marcu wybrac dillera ale jak to wiadomo, u nich w branzy zmowa cenowa to jest obowiazek jak placenie ZUSu. Dlatego szukam kogos kto ostatnio bral case farmall 90C i ma jakies odniesienie do rynku na przestrzeni np ostatnich 12 msc + to co w przyszlosc.

W dniu 3.02.2025 o 07:54, kibix napisał(a):

podwyżka była teraz w lutym 1%. Jak chcesz wiedzieć za ile realnie możesz kupić case to wpisujesz w google "konfigurator case", zaznaczasz co chesz w ciagniku a kwotę którą Ci konfigurator wypluje mnożysz przez 0,6 i wtedy masz cene netto. Jak robisz ciągnik na zmówienie to niżej jak 0,55 nie zejdziesz raczej. 

Gdzie idzie ugrac te 0,55 ? Robilem teraz szybki wariant porownawczy i to jest roznica okolo 20k. Zatem warte pochylenia i wydzwonienia. Wszedzie sie zgodza tylko trzeba umiec rozmawiac ? 

Opublikowano

Sory że nie na temat ale jak to jest z tym adblue kupiłem 200l w beczce coś wyszło po 2,80,i wiem że mi zostanie z 60l i mam pytanie czy to musi być wykorzystane do zimy ? Sprzedawca powiedział że najlepiej wykorzystać przez jeden sezon jak to u was wygląda ?

Opublikowano
4 godziny temu, atom2 napisał(a):

Panowie jest jakies miejsce w swieci gdzie na biezaco rolnicy wymieniaja sie informacjami ile jaki diller proponuje za jaki model? Ewentualnie ceny transakcyjne?

Jestem w trakcie zakupu tzn juz mam ofete i chcialbym w marcu wybrac dillera ale jak to wiadomo, u nich w branzy zmowa cenowa to jest obowiazek jak placenie ZUSu. Dlatego szukam kogos kto ostatnio bral case farmall 90C i ma jakies odniesienie do rynku na przestrzeni np ostatnich 12 msc + to co w przyszlosc.

Gdzie idzie ugrac te 0,55 ? Robilem teraz szybki wariant porownawczy i to jest roznica okolo 20k. Zatem warte pochylenia i wydzwonienia. Wszedzie sie zgodza tylko trzeba umiec rozmawiac ? 

Tylko jak ci przyjedzie serwis z drugiego końca kraju na 50 mtg czy 500/600 to musisz się liczyć z kilometrówka. Mi no mówią 3 zł netto / liczone w dwie strony

Opublikowano
4 godziny temu, atom2 napisał(a):

ja mam zamówiony ciągnik w Zip Agro po przeliczeniu wychodzi około 0,555 przelicznik

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Badwolf napisał(a):

Tylko jak ci przyjedzie serwis z drugiego końca kraju na 50 mtg czy 500/600 to musisz się liczyć z kilometrówka. Mi no mówią 3 zł netto / liczone w dwie strony

masz na mysli to ,ze oprocz ceny za sam traktor wazne jest tez to zeby diller byl blisko bo trzeba miec na uwadze przyszle potencjalne naprawy sprzetu ? I ze generalnie nie ma co sie szczykac na 10k taniej na drugim koncu polski bo i tak to oddam w kilometrowce ?

Opublikowano (edytowane)

Tak. Tylko zakładając że jakby nic się nie psuło i nie było żadnych problemów to jeszcze okej ale jakby byli jakieś problemy grubsze tak jak daleko to problem jak blisko zadzwonisz i za pół godziny są albo na następny dzień na gwarancji i nikt nic nie mówi o jakich kilometrach bo i tak jest na zatrudniane ludzi w tych firmach i nie mają co robić a tez nowe sprzęty bardzo się nie psują,psują ale raczej to zadkość.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
58 minut temu, atom2 napisał(a):

masz na mysli to ,ze oprocz ceny za sam traktor wazne jest tez to zeby diller byl blisko bo trzeba miec na uwadze przyszle potencjalne naprawy sprzetu ? I ze generalnie nie ma co sie szczykac na 10k taniej na drugim koncu polski bo i tak to oddam w kilometrowce ?

Zależy jakie masz warunki. Najpierw się zastanów kto Ci będzie go serwisował czy naprawiał. Jak kupisz na drugim końcu Polski to jak się coś zj**ie fest to co lawetę wynajmiesz na drugi koniec Polski? Bo jak będziesz chciał do najbliższego dilera potem z naprawą, to będzie wiedział że ch... Na niego położyłeś i Ci zaśpiewa cenę extra. Nawet na gwarancji serwis na 50 mtg i kolejny na 500/600 zależnie od marki musisz robić u dilera co kupiłeś ciągnik i wtedy on Ci liczy za dojazd+ robote. Gwarancja jest od usterek. Oczywiście można zaryzykować i nie przedłużać gwarancji( masz wtedy jeden rok) i puknąć z nimi tylko pierwszy przegląd(50mtg) ale to trzeba mieć w okolicy pewnego mechanika żeby Ci go naprawiał. A z tym u mnie ciężko. Sam jestem w takiej sytuacji i tam gdzie chciałem kupić likwidują serwis. Wtedy bym miał jakieś 135 km od domu ich kolejna placówkę. Tylko że wtedy za sam przyjazd liczą kilometrówkę w dwie strony czyli 270 km x 3 zł netto. To wychodzi 810 netto za sam przyjazd. Trzeba się zastanowić i obejrzeć kij z dwóch stron

Poza tym jak zauważył @Strongman jak będą żniwa i pełnią sezonu to serwis z bliska się pojawi raz dwa a z drugiego końca Polski to już wątpię.

Opublikowano
Godzinę temu, Badwolf napisał(a):

Zależy jakie masz warunki. Najpierw się zastanów kto Ci będzie go serwisował czy naprawiał. Jak kupisz na drugim końcu Polski to jak się coś zj**ie fest to co lawetę wynajmiesz na drugi koniec Polski? Bo jak będziesz chciał do najbliższego dilera potem z naprawą, to będzie wiedział że ch... Na niego położyłeś i Ci zaśpiewa cenę extra. Nawet na gwarancji serwis na 50 mtg i kolejny na 500/600 zależnie od marki musisz robić u dilera co kupiłeś ciągnik i wtedy on Ci liczy za dojazd+ robote. Gwarancja jest od usterek. Oczywiście można zaryzykować i nie przedłużać gwarancji( masz wtedy jeden rok) i puknąć z nimi tylko pierwszy przegląd(50mtg) ale to trzeba mieć w okolicy pewnego mechanika żeby Ci go naprawiał. A z tym u mnie ciężko. Sam jestem w takiej sytuacji i tam gdzie chciałem kupić likwidują serwis. Wtedy bym miał jakieś 135 km od domu ich kolejna placówkę. Tylko że wtedy za sam przyjazd liczą kilometrówkę w dwie strony czyli 270 km x 3 zł netto. To wychodzi 810 netto za sam przyjazd. Trzeba się zastanowić i obejrzeć kij z dwóch stron

Poza tym jak zauważył @Strongman jak będą żniwa i pełnią sezonu to serwis z bliska się pojawi raz dwa a z drugiego końca Polski to już wątpię.

Jasne. Zgadzam sie z Toba w stu procentach. Nie myslalem o tym wczesniej i nie bralem tego pod uwage bo to moj pierwszy zakup w zyciu i jest mnostwo rzeczy ktorych zapewne nawet nie jestem swiadomy.

Ale generalnie masz slusznosc.Nie mam zadnego mechanika na ktorym moge polegac wiec zapewne zostane z serwisem.

Czym dla Ciebie jest "blisko" ile to jest km wedlug ciebie od gospodarstwa?

I tak jeszcze po zatym , myslales o zakupie np za granica? Moze to mialoby sens bo zalozmy ,ze na Litwie albo W Rumunii maja tansze ciagniki ?

Opublikowano
38 minut temu, atom2 napisał(a):

Jasne. Zgadzam sie z Toba w stu procentach. Nie myslalem o tym wczesniej i nie bralem tego pod uwage bo to moj pierwszy zakup w zyciu i jest mnostwo rzeczy ktorych zapewne nawet nie jestem swiadomy.

Ale generalnie masz slusznosc.Nie mam zadnego mechanika na ktorym moge polegac wiec zapewne zostane z serwisem.

I tak jeszcze po zatym , myslales o zakupie np za granica? Moze to mialoby sens bo zalozmy ,ze na Litwie albo W Rumunii maja tansze ciagniki ?

Dla mnie blisko to ok 50 km. Nie myślałem wogole żeby zagranicą kupić bo wtedy podejrzewam że nie masz gwarancji wcale. Ja znam jednego konkretnego mechanika co serwisował parę dobrych lat w deutzu ciągniki, ale poszedł na swoją dzialalnosc. Ja chciałem teraz kupić deutza bo myślałem że mam ciut dalej jak 50 km serwis, a tu okazuje się że w tym punkcie diler zamknął serwis bo ma kilka. Tylko teraz do najbliższego mam 135 km ok. No i z nim konsultowałem temat. Mówi mi, że jak wyskoczy alarm czy kontrolka jakąś to on wie co znaczą te alarmy, trzeba wymienić i znikną. Ale są sprawy które wymagają kalibracji. Np system scr w nowych ciągnikach bywa awaryjny. I do tego musi być serwis bo oni mają oprogramowanie. A pirata do deutza jakiś problem jest załatwić...

To są sprawy o których się nie myśli zazwyczaj, a myślę że warto byłoby się nad nimi pochylic

• Like 3
Opublikowano
39 minut temu, Badwolf napisał(a):

Dla mnie blisko to ok 50 km. Nie myślałem wogole żeby zagranicą kupić bo wtedy podejrzewam że nie masz gwarancji wcale. Ja znam jednego konkretnego mechanika co serwisował parę dobrych lat w deutzu ciągniki, ale poszedł na swoją dzialalnosc. Ja chciałem teraz kupić deutza bo myślałem że mam ciut dalej jak 50 km serwis, a tu okazuje się że w tym punkcie diler zamknął serwis bo ma kilka. Tylko teraz do najbliższego mam 135 km ok. No i z nim konsultowałem temat. Mówi mi, że jak wyskoczy alarm czy kontrolka jakąś to on wie co znaczą te alarmy, trzeba wymienić i znikną. Ale są sprawy które wymagają kalibracji. Np system scr w nowych ciągnikach bywa awaryjny. I do tego musi być serwis bo oni mają oprogramowanie. A pirata do deutza jakiś problem jest załatwić...

To są sprawy o których się nie myśli zazwyczaj, a myślę że warto byłoby się nad nimi pochylic

Jest szansa na Priv zadac kilka pytan apropo wyposazenia ? Pierwszy raz w zyciu kupuje ciagnik :)

Opublikowano
7 godzin temu, atom2 napisał(a):

Jest szansa na Priv zadac kilka pytan apropo wyposazenia ? Pierwszy raz w zyciu kupuje ciagnik :)

Są tu lepsi fachowcy ale pisz. Co wiem to powiem. Sam bardzo wnikliwie badam rynek i różne opcje

Opublikowano
16 godzin temu, marcianjargit napisał(a):

Sory że nie na temat ale jak to jest z tym adblue kupiłem 200l w beczce coś wyszło po 2,80,i wiem że mi zostanie z 60l i mam pytanie czy to musi być wykorzystane do zimy ? Sprzedawca powiedział że najlepiej wykorzystać przez jeden sezon jak to u was wygląda ?

Ponawiam pytanie

Opublikowano
10 godzin temu, atom2 napisał(a):

Ale jak i kolega pisał są dwie strony medalu, jeżeli lokalny diler się ceni i przepłacisz 50 tys to na dojazdy będziesz miał z nawiązką, serwisy też bywają różne czasem z drugiej strony kraju przyjedzie szybciej niż z zamiedzy najlepiej podpytać okolicznych klientów. Tak jak wyżej odnośnie valtry u jednego te same filtry 2500 u drugiego 4500zl  tak i  na duży przegląd pójdź prawie beczka oleju (silnik zwolnice most skrzynia hydraulika) i zapłacic po 22zl/l a 35zl/litr to spora różnica  

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, marcianjargit napisał(a):

Ponawiam pytanie

Nie musisz. Jedyna możliwość że coś się z tym stanie to duże różnice temp i skraplanie wewnątrz beczki. Możesz to przelać do.3x20 i nic się nie stanie. U mnie jedna firma sprzedaje z mausera i wtedy wychodzi najtaniej. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.03.2025 o 18:31, alfa napisał(a):

Gość wstawił fakturę na Facebooku byla długi czas ludzie komentowali nie wymyślam tego tylko nie wiem czy 12 netto czy 15 netto już nie pamiętam 

8Nie mogę tamtego znalesc wiem że kolega ma screen tu masz n valtra bez robocizny jestem pewny że tam było 18 brutto z robotą seria t 

Screenshot_20250303_184437.jpg

Serwis na 1200 godzin, 6000 zł valtra n 114.  Bez faktury gość co robi na serwisie robi u siebie w domu. Oryginalny olej i części. Tylko to było dwa lata temu :d

Edytowane przez ubogiwladek
Opublikowano

Doliczyć VAT robocizna razy trzy bo ZUS itp. za km marża na olejach i wychodź 11 co jak by nie było jest przesądzoną ceną 

Opublikowano
7 godzin temu, ubogiwladek napisał(a):

Serwis na 1200 godzin, 6000 zł valtra n 114.  Bez faktury gość co robi na serwisie robi u siebie w domu. Oryginalny olej i części. Tylko to było dwa lata temu :d

To jak ktoś robi po cichu na lewo po za gwarancją to można sobie kupić i wymienić filtry i olej nie komuś tylko kieszeń napychac.

• Like 1