Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mówię że są złe ale 4 cyl nigdy nie dorówna 6. Inna kultura pracy przede wszystkim. Inny moment i najważniejsze jak z 6 cyl jest zrobione np 140 km to ten silnik przy odpowiednim serwisie będzie chodził i chodził nawet przy dużym obciążeniu. A weź 4 cyl o takiej samej mocy i obciążaj cały czas 80-100%. Jak myślisz który będzie dłużej chodził bez awari ? Jak się dobrze orientuje to i z 3 cyl już robią ponad 120 km. Myślisz że taki silnik wytrzyma tyle samo co 4 cyl a już tym bardziej 6 ? Już o komforcie pracy nie wspominając. W 4 cyl jest duża różnica jeśli silnik ma 3.6 pojemności a inny 4.5. Dlaczego jak ktoś mial okazję pojeździć różnymi ciągnikami twierdzi że np jeden ciągnik praktycznie nie ma siły przy obciążeniu a inny radzi sobie dużo lepiej? A moc ta sama 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Pojemność ma znaczenie co do liczby cylindrów, ale 6 najlepsza,w tir tez tylko 6 gdzie liczy się niezawodność i moc,prostota silnika bo to cylindry w rzędzie jedna glowica ,w v8 dwie głowice,wszystkie ciongniki są w 6 cylindrach nawet po 900kucy, w skani w jednym typie robili tylko v8 a v6 jest najlepsza ciszej pracuje niż 4 mniej wibracji.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, krystal1 napisał(a):

Valtra A115 HiTech 4 z placu 255 netto , amortyzowana kabina reszta w standardzie 

Bardzo dobra oferta. Ma pneumatykę ?Tyle za mf 5709m z 2023r z wyposażeniem, które podawałem kilka stron wcześniej, bez amortyzowanej kabiny. Kolejny też z 2023 bez amor. kabiny, z dachem visio oraz pompa 98L 270 netto.

Wyceniałem nowego 5m.95, takie samo wyposażenie ale bez visio 285 netto

Edytowane przez WojtekBuawski
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Jak kilka godzin temu wspominałem, załączam fragment homologacji z mocą Claas Arion 450 oraz treść oświadczenia importera Claas Polska dla Arion 450. Może komuś się przyda jak to wyglądało :)

agrofoto.png

Edytowane przez Darek8787
  • Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, Darek8787 napisał(a):

u mnie Claas Polska wystawił pismo na prośbę dealera.

Do wniosku o płatność ale ja nie aneksowałem ciągnika, miałem zakres 100-130 KM i poszedł od razu Arion 450.

i już przeszedł Ci ten wniosek o płatność ?

Opublikowano

Pisze przecież w oświadczeniu jak byk że wszystko zależy od badanej normy. Więc jasne że będą podawać takie aby wygladalo że ciganik jest mocniejszy. Jak ktoś wyżej wspomniał że u niego są podawane dane ze ciągnik ma 170 km i 190 km. A nie ma boosta. I najprawdopodobniej te 190 km to jest norma która mierzy moc na gołym silniku a te 170 km to jest moc na wom. Więc te 20 km idzie na ,,straty” po drodze na wyjście wom ale też np na klime czy alternator itd.

I stąd w tych arionach takie zawirowania z mocą. Lepiej się patrzy jak ciągnik ma 137 km niż te 120. A najlepiej zmierzyć moc na wom i wyjdzie ile naprawdę ma 

• Thanks 1
Opublikowano
Pablo9812 napisał:

Wyceniał ktoś może ostatnio MF 5s albo zamawiał?

Na stronie dealera agromarek pod pozycją ,,OKAZJE" Massey Ferguson 5S.115 Dyna-4 Essential 346 netto a drugi Massey Ferguson 5S.125 Dyna-6 Effiecient 412 netto ciekawe czy coś z tego jeszcze da sie utargować.

Opublikowano
14 godzin temu, Pablo9812 napisał(a):

Jeśli mogę zapytać jaka powierzchnię masz we wniosku?

Sam wnioskowałem o 120-130km i też odrzucili i max 106 zaproponowali, więc napisałem poprawkę 105-115 😅

W którym naborze startowałeś? i ile ha? Ja aktualnie na swoim wniosku mam trochę ponad 20ha bez zwierząt. Nabór 2023 (ostatni) to tez trochę więcej można przepchnąć 

Opublikowano
1 godzinę temu, semos napisał(a):

Na stronie dealera agromarek pod pozycją ,,OKAZJE" Massey Ferguson 5S.115 Dyna-4 Essential 346 netto a drugi Massey Ferguson 5S.125 Dyna-6 Effiecient 412 netto ciekawe czy coś z tego jeszcze da sie utargować.

też jestem ciekaw może ktoś się wypowie co takiego kupował i za ile udało mu się kupić ?

Opublikowano
50 minut temu, PTrend napisał(a):

W którym naborze startowałeś? i ile ha? Ja aktualnie na swoim wniosku mam trochę ponad 20ha bez zwierząt. Nabór 2023 (ostatni) to tez trochę więcej można przepchnąć 

Też ta ostatnia modernizacja z 23' 

U mnie we wniosku w docelowym 18 ha tylko mam bydło jeszcze. I nie chcieli się zgodzić na 120-130km... 

Tylko,że mam użyczony ciągnik od ojca i wszystko byłoby dobrze gdyby miał ponad 20 lat to nie braliby go pod uwagę... A tak mi napisali,że przecież już jeden mam i że maksymalnie przysługuje 106km... To że użyczony,a nie własność ich nie interesuje,bo pisałem poprawki i d*pa.

• Sad 1
Opublikowano

Odebrany tydzień temu 5s.105 efficient , dyna 6, przedni tuz Austria, 3200 kg, obciążnik przód 900 kg, opony 540 tył 440 przód, podłokietnik i dużo bajerów + Quicke Q4L + łyżka 2,2 m , krokodyl 1,8 m + szybkozłącze do tura , sterowanie elektroniczne . Całość 417000 netto, ale zamawiany 2 miesiące wcześniej. Dzisiaj zważony z ładowaczem i łyżką 6800 kg bez balastu.

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, tommy66692 napisał(a):

Strasznie drogo jak za takiego malucha 

z turem osprzętem drogo? no im mniejszy traktor tym więcej tys/konie mechaniczne ale ten nie wygląda na drogo. JD 6120M 380 bez ładowacza 

Opublikowano
14 minut temu, karat7 napisał(a):

Odebrany tydzień temu 5s.105 efficient , dyna 6, przedni tuz Austria, 3200 kg, obciążnik przód 900 kg, opony 540 tył 440 przód, podłokietnik i dużo bajerów + Quicke Q4L + łyżka 2,2 m , krokodyl 1,8 m + szybkozłącze do tura , sterowanie elektroniczne . Całość 417000 netto, ale zamawiany 2 miesiące wcześniej. Dzisiaj zważony z ładowaczem i łyżką 6800 kg bez balastu.

Teraz podobno jakaś promocja na te ładowacze oryginalne. W poniedziałek jadę to się dowiem co tam mają 

Opublikowano
25 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

z turem osprzętem drogo? no im mniejszy traktor tym więcej tys/konie mechaniczne ale ten nie wygląda na drogo. JD 6120M 380 bez ładowacza 

W jakim wyposażeniu ten JD?

John Deere 6105M Auto Quad i tur 623r  465 Netto

Opublikowano
34 minuty temu, karat7 napisał(a):

Napewno 6800? Jeśli tak to waga konkret. Aż zastanawiam się jak on będzie sobie radził w polu z taką mocą i małym momentem 

U mnie steyr 6145 profi z około połowa zbiornika paliwa waży 6700. Dojdzie wom na przód  i zataankowac do pełna to koło 7 ton będzie. Ale ciągnik 6 cyl 150 km i 650 nm w podstawie. 

4 minuty temu, martin0000 napisał(a):

W jakim wyposażeniu ten JD?

John Deere 6105M Auto Quad i tur 623r  465 Netto

opłaca się tak mały ciągnik brać za taką kasę ? Nie lepiej dołożyć parę groszy i kupić dużo większy ? 

Opublikowano
Godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Napewno 6800? Jeśli tak to waga konkret. Aż zastanawiam się jak on będzie sobie radził w polu 

1 godzinę temu, karat7 napisał(a):

a jak jest z finasowaniem fabrycznym w mf ? jest to finasowanie na 0 % ?

Opublikowano

Finansowanie otrzymałem na 0%, ale było wcześniej uzgodnione. U mnie ten ciągnik jest jako pomocniczy i do chlewni  z ładowaczem, więc moment obrotowy jest wystarczający. W przyszłym roku na wiosnę puszczę go trochę z gruberem 3m do uprawy po poplonie pod siew to się zobaczy co on potrafi. Jak na razie machnął 60 ton obornika z tuczarni na płytę - piękna robota. Jak go zamawiałem to była promocja na ładowacze Quicke i chyba jeszcze załapałem się na promocję , którą mieli na pewną pulę ciągników po  Bednarach. Ładowacz wyszedł taniej z osprzętem (metaltechnik) , niż niektóre polskie , a wykonanie  ładowacza jest na najwyższym poziomie.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Napewno 6800? Jeśli tak to waga konkret. Aż zastanawiam się jak on będzie sobie radził w polu z taką mocą i małym momentem 

U mnie steyr 6145 profi z około połowa zbiornika paliwa waży 6700. Dojdzie wom na przód  i zataankowac do pełna to koło 7 ton będzie. Ale ciągnik 6 cyl 150 km i 650 nm w podstawie. 

opłaca się tak mały ciągnik brać za taką kasę ? Nie lepiej dołożyć parę groszy i kupić dużo większy ? 

W instrukcji do pługa miałem napisane, że aby ciągnik był efektywnie wykorzystany powinien ważyć 60 kg na każdy koń mechaniczny. Twój nh do ciężkich prac ma niedowagę.

Edytowane przez Grzesiu90209
Opublikowano
20 godzin temu, Strongman napisał(a):

Pojemność ma znaczenie co do liczby cylindrów, ale 6 najlepsza,w tir tez tylko 6 gdzie liczy się niezawodność i moc,prostota silnika bo to cylindry w rzędzie jedna glowica ,w v8 dwie głowice,wszystkie ciongniki są w 6 cylindrach nawet po 900kucy, w skani w jednym typie robili tylko v8 a v6 jest najlepsza ciszej pracuje niż 4 mniej wibracji.

Jeździłem scanią 300KM w 5 cylindrach, mniejsze ciężarówki solówki mają 4 cylindry, wszystko wedle potrzeb, skoro z 6 cyl 6,7 litra wyciągneli 340 KM to z 4 cyl 4,5 litra na tym samym osprzęcie można wyciągnąć 175 KM.