Skocz do zawartości

Ceny nowych ciągników 2022

danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
17 godzin temu, odrion napisał:

Bo w JD to R jest prawdziwym ciągnikiem. Ale niestety kosztuje pewnie z 50-80% więcej niż porównywalne CNH, MF, Valtra. Jeżeli przyjmiemy ze ciągnik z tej 2 grupy kosztuje 600k, to JD R będzie kosztować 800-900, a Fendt 900-1000k. Czy warto dopłacać, niech sobie kazdy sam odpowie.

Fendt przynajmniej nie udaje jak JD z seria M. Jd z seria M stosuje trick,  że oferuje ciągnik słabiej wyposażony niż konkurencja CNH/MF/Valtra za trochę więcej I liczy że to wystarczy żeby ludzie go kupili. Jak pokazują statystyki sprzedaży nie do końca ludzie się nabierają na ten marketing, chociaż i tak mnie dziwi liczba sprzedanych modeli M. 

17l na mth czy na ha? Bo tej klasy ciągnik w ciężkiej pracy powinien spalać te 40l na h. Wszystko zależy jaka maszynę ma zaczepiona z tyłu tj. jakiej szerokości. I z tego wychodzi spalanie na ha. Valtra t174 w ciężkiej orce w mokrych warunkach spali w takim pługu 15l/ha. W normalnych warunkach można zejść do nawet 12l/ha. 

Ja akurat mam wyrobione zdanie o JD M, ale może z ciekawości podzielisz się minusami, które zauważyłeś podczas pracy? 

Jakby on mi palił 40l/h w ciężkiej pracy to bym przerwał wynajem i go oddal. Zrobił u mnie przez cały wynajem 35 mth spozyl 580 l on. Lekko nie miał, ale bardzo ciężko tez nie. Jeździłem na C drugim polbiegiem jakieś 7,9 -8,1 km/h, trzecim polbiegiem tez szedł czwartym juz nie. Gleby głównie 3a b i trochę 4a b bez gorek, równe pola. 

Z minusów. Mam starego agrotrona to może człowiek nie zwyczajny ale widoczność z kabiny bardzo slaba, między kołem a maska tez się trzeba wychylic. Zwrotnosc to jak wóz z weglem no i w kabinie strasznie ciasno, ze niby nowa i więcej miejsca to ja się pytam ile było miejsca w tych starszych. Brak zegarów to dla mnie jest osobiście minus. No i te spalanie wydaje mi się ciut przy duże, mój df te 2 litry to by spokojnie mniej spalil. No ale poza tym to robotę zrobił i odjechał, ale jak słyszę w reklamach ze jd ma coś niezrównane, no to nie, nie uważam żeby jd był niezrównany.

Mam nadzieje że z czasem więcej marek będzie oferować taki wynajmem to będzie można sobie bez laski ze swoimi maszynami ciągnik wypróbować. Bo gdybym takiego jd kupił tylko po przejechaniu się na placu u dilera to bym potem raczej żałował, ze może jakiś inny byłyby lepszy i może tanszy:p

Darek8787 napisał:

3 godziny temu, odrion napisał:

Valtra t174 w ciężkiej orce w mokrych warunkach spali w takim pługu 15l/ha. W normalnych warunkach można zejść do nawet 12l/ha. 

Trochę nie w temacie ale co jest nie tak z moim oraniem bo mój nowy Arion 450 125 KM z pługiem 4x40 prędkość 8,5 km/h obroty 1650 spalił 21-22 litrów na hektar w cięższej mokrej ziemi a na tej samej ziemi pożyczyłem wcześniej Axiona 850 250 KM 5x50 11-12 km/h to spalił 16-17 litrów na hektar. Mam tu na myśli co jest nie tak z oraniem 450-tką. u znanego Youtubera Arion 440 z 4x40 pali 14 litrów na ha.

niestety ale te ciągniki bardzo dużo palą , u mnie 430 na 0,8 ha na lekkiej ziemi spalił 17 litrów mierzone przy tankowaniu do odbicia pistoletu , i bez znaczenia czy 1300 czy 1700 obrotów to takie samo spalanie wychodzi , nie wiem skąd te brednie że seria 400 niby oszczędna w spalaniu , myślę że jd więcej by nie spalił albo może nawet mniej

17 godzin temu, zacx18 napisał:

niestety ale te ciągniki bardzo dużo palą , u mnie 430 na 0,8 ha na lekkiej ziemi spalił 17 litrów mierzone przy tankowaniu do odbicia pistoletu , i bez znaczenia czy 1300 czy 1700 obrotów to takie samo spalanie wychodzi , nie wiem skąd te brednie że seria 400 niby oszczędna w spalaniu , myślę że jd więcej by nie spalił albo może nawet mniej

Odnośnie spalania - do porównania należy brać pod uwagę nie tylko wartość l/ha, ale również ha/h. Potem są jeszcze kwestie głębokości pracy, gdzie mało kto wychodzi z miarką kilka razy w czasie pracy sprawdzić głębokość. Potem ciśnienie w kołach - bo może być fabryczne - czyli montażowe. Następnie czy porównanie jest w tym samym czasie czy tylko na tym samym polu? Kolejna sprawa do odbicia pistoletu - to przy dojeździe na pole, w tak małej pracy, każdy litr spalony w transporcie wypacza wynik. W skrócie: rzetelne porównanie spalania nie jest łatwą sztuką.

• Like 1

Dnia 24.11.2022 o 14:44, MarcinK103 napisał:

Cena ceną, to są dwa inne gabarytowo ciągniki, Steyr jest cięższy, ma większy rozstaw osi, mocniejsza hydraulika, większe udźwigi itd...

Więc kwestia do czego potrzebujesz tego ciagnika

Rozstaw osi 9cm większy ma steyr

Waga MF jest cięższy o około 400kg

hydraulika na + dla steyr

Jeśli ciągnik pod tura to postawił bym na Mf jeśli główny koń pociągowy Steyr. 

Sam dopiero co podpisałem umowę na Mf 5s105 Efficient

12 godzin temu, pelo111 napisał:

Waga Profi wacha sie miedzy 6200-6300kg, a MF 5S wazy 6600kg?

Dnia 28.11.2022 o 22:55, pelo111 napisał:

Jeśli dopiero co zamówiłeś to jakie obcje wybrałeś i ile dziś trzeba położyć za 105ke

Rok temu wyceniali mi bida edition tyle że miękka oś 272 NETTO