Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wrocilem do domu i widze  ze snieg jeszcze nie zginal do konca, a raczej saletre sypac na snieg to ryzykowne moze byc ?

Praktykował ktos ? 

Edytowane przez Mareg
Opublikowano

Czytałem dzisiaj wypowiedź pewnego użytkownika pod jednym z artykułów na farmerze że rozsiany i nie rozpuszczony jeszcze nawóz na polach gdy będa silne mrozy takie jak teraz traci swoje właściwości, ktoś słyszał coś podobnego ?

Opublikowano

Daj spokój z tymi komentarzami, tam piszą wyłącznie partyjniacy i tylko aby dogryźć, pare lat temu 1marca rozsiałem saletrosan na rzepak po 2 dniach spadło 20cm śniegu i 2,5tyg tak trzymało jak się rozpuścił to był najlepszy rzepak w okolicy i potwierdził to w plonie, a wszyscy mówili że ze śniegiem spłynie albo wyparuje jak śnieg stopnieje

• Like 1
Opublikowano
  W dniu 11.03.2022 o 17:42, ZELKOW napisał(a):

Daj spokój z tymi komentarzami, tam piszą wyłącznie partyjniacy i tylko aby dogryźć, pare lat temu 1marca rozsiałem saletrosan na rzepak po 2 dniach spadło 20cm śniegu i 2,5tyg tak trzymało jak się rozpuścił to był najlepszy rzepak w okolicy i potwierdził to w plonie, a wszyscy mówili że ze śniegiem spłynie albo wyparuje jak śnieg stopnieje

Rozwiń  

Tak czytam bo rozsiałem u siebie saletrzak i leży nie rozpuszcza się nie było deszczu a w nocy mrozy do -6 w dzień do 3 lub 4 na plusie i się zastanawiam czy nie na marne ;/

Opublikowano
  W dniu 11.03.2022 o 17:53, Piffpaff napisał(a):

rozmawiałem z przedstawicielem gr azoty i mówił żeby sieć póki wilgoci po sniegu jest a jak jest zimno to straty są minimalne

Rozwiń  

Miałem wcześniej wjechać ale byłem chory i dopiero 7 udało mi się. Boję się o to że tak gdy leży nie rozpuszczony na ziemi to pójdzie azot w powietrze ale sam nie wiem... Czy mróz może zaszkodzić rozsianemu saletrzakowi. Myśląc logicznie w workach czy baksach też na mrozach soją nawet po -20 i się chyba nie ulatnia 😜

Opublikowano
  W dniu 11.03.2022 o 15:53, Mareg napisał(a):

Wrocilem do domu i widze  ze snieg jeszcze nie zginal do konca, a raczej saletre sypac na snieg to ryzykowne moze byc ?

Praktykował ktos ? 

Rozwiń  

Wtamym roku spałem,mam nadzieję że pół metra zaspy nie masz

Opublikowano
  W dniu 11.03.2022 o 17:53, Piffpaff napisał(a):

rozmawiałem z przedstawicielem gr azoty i mówił żeby sieć póki wilgoci po sniegu jest a jak jest zimno to straty są minimalne

Rozwiń  

Moja przedstawicielka mówi podobnie, żeby były straty to musi być wysoka temperatura...

Ja ruszam Jutro z saletrosanem w pszenicy oby opady na środę się potwierdziły 🙂

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dokarmiał ktoś pszenicę Azoplonem ?

Zamierzam dać tego 5kg plus 5 kg siarczanu magnezu na ha. Tylko czekam aż zrobi się ciepło i pszenica ruszy. 

Duża dawką fosforu, bo raczej sa delikatne braki.

N1 w dawce 200 kg/ha saletry podana w środę. Wtedy było fajnie, mrozik odpuścił, aż do kół się lepiło. Następnego dnia już praktycznie nie było śladu po granuli. 

Mam nadzieję, że nie będzie strat przez te mrozy.

IMG_20220310_114539.jpg

Edytowane przez MateuszImiołek
Opublikowano

Myśle nad t1 . Ostatnie 2 lata dużo czarnych pustych klosow mimo mocnych t1 . Kłosy były i po rzepaku i po pszenicy jako przedplonie . Pisałem o tym . Kwalifikat siany różne odmiany . Myśle ze za późno robione t 1 bo na 1 kolanko razem ze skracaniem . W tym roku chce zrobić t 1 oddzielnie i wcześniej . Temperatury pewnie nie będą rozpieszczały . Nie wiem czy w dobie tych różnych sdhi i tym podobnych nie sprawdzi się najlepiej prosty artemis 2 l.  Na skuteczne działanie protio może być za niska temperatura .  Jak wypada porównanie np 0.5 kg unix  do 400 g prochlorazu. Duża różnica na korzyść unixa pod względem chorób podstawy ? W jakiej temperaturze działa unix ? Podobnie jak prochloraz czy wymaga wyższych temperatur 

Albo jak mysza pisał , może warto dać wcześnie prochloraz 450 + fenpropidyna a przy kolanku protio/ tebu i mamy fajnie wykorzystane środki 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v