Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2022

sumek666

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
8 godzin temu, driver24 napisał:

Byłem zmuszony zrobić lekka poprawkę na dwuliscienne od granic, poszedł mustang forte. Teraz pytanie jaki odstęp czasu musiałbym zachować, czy można jechać na drugi dzień z T1? Ktoś praktykował bardzo krótki odstęp czasu? 

W jeczmieniu w jeden dzień dałem mustang a na drugi dzień zamiennik Modusa, Artemis i odżywki. Nic do tej pory się się stało. 

• Thanks 1

panowie robiłem 25 wczoraj t1 . 02 moddusa 1l ccc 2l artemisa 6 kg siarczanu magnesu mikro . w przyszłym tyg  wjeżdzam jeszcze raz z mikro  i pytanie czy moge  dorzucic jeszcze dorzucic  0,25 l ccc , 0,05 l moddusa  bo zostało mi  a już nie mam gdzie tych resztek pryskać ? czy już sobie darować ? - nie chce przesadzić bo 2 rok pszenice uprawiam i nwm czy to nie za dużo na skracanie a to kilka ha co by na magazynie nie leżało.

9 minut temu, Palmusny napisał:

panowie robiłem 25 wczoraj t1 . 02 moddusa 1l ccc 2l artemisa 6 kg siarczanu magnesu mikro . w przyszłym tyg  wjeżdzam jeszcze raz z mikro  i pytanie czy moge  dorzucic jeszcze dorzucic  0,25 l ccc , 0,05 l moddusa  bo zostało mi  a już nie mam gdzie tych resztek pryskać ? czy już sobie darować ? - nie chce przesadzić bo 2 rok pszenice uprawiam i nwm czy to nie za dużo na skracanie a to kilka ha co by na magazynie nie leżało.

Zostaw sobie na pózniej  modus albo na drugi rok   a ccc już dość  ,pszenica to nie śmietnik  ,że tak będziesz sobie dorzucał  bo ci zostało i to jeszcze ccc 

Koledzy, wjeżdżalibyście w pszenicę ze skracaniem + grzyb?  W nocy ma być 3 stopnie, w dzień 12/13. Kolanko już w okolicach 2,5cm. Pogoda na południu taka, że nie ma kiedy zabiegów zrobić:/ A jeszcze jakiś przelotny mały opad nadają na jutro

Edytowane przez matiz

Nie patrzy się na wysokość zboża a na fazę rozwojową rosliny. By to dokładnie określić przecina się źdźbło i wszystko widać.  

Na 1 kolanko podać 75g trineksapaku etylu. Jeśli jest odpowiednia faza osobiscie dodałbym 1l ccc720. 

Ale są odważni którzy rezygnują z ccc i dają 125g TE. 

12 godzin temu, tobago napisał:

A jak po mikro najdzie rano 1-2st a może nawet oszroni na godzinę przy gruncie? 
Lepszych warunkow nie będzie.. :/ 

Dwa tygodnie temu tak pryskalem kawałek i nad ranem było około 1 st. Żadnych efektów nieporzadanych

10 godzin temu, slonio napisał:

Panowie chciałbym rozsiać ok 100 kg mocznika z inhibiorem na pszenice i pszenżyto ozime, pierwsze kolanko sie właśnie pojawiło tylko zastanawiam się czy nie za późno

To już raczej jako dawka 3 wyjdzie 

50 minut temu, Broody napisał:

Dwa tygodnie temu tak pryskalem kawałek i nad ranem było około 1 st. Żadnych efektów nieporzadanych

A dla fungicydu takie 1-2st nad ranem przez może 3h może być niebezpieczne? Prochloraz tebukonazol i fenpropidyna. 
Chcialem dziś pryskać ale rano znowu chłodno. 
Dziś rano było niby 3st a miejscami lekko zaszroniło. 

5 minut temu, tobago napisał:

A dla fungicydu takie 1-2st nad ranem przez może 3h może być niebezpieczne? Prochloraz tebukonazol i fenpropidyna. 

Edytowane przez Mostowiak
Czekam na temperaturę takim samym s

41 minut temu, tobago napisał:

Morfoliny najprędzej przy niskiej temp mogą przypalić. Mogą, ale nie muszą. jeśli miałoby być 3 stopnie to bym jechał nawet w południe żeby substancje miały czas się wchłonąć w roślinie przed spadkiem temperatury. U mnie nad ranem 5 stopni, ale w polach błoto i jeszcze znowu ryzyko opadów popołudniem.  A kukurydza  i soja czekają na siew 😏

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v