Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2022

sumek666

Rekomendowane odpowiedzi

Mam spory problem. W wielki piątek zrobiłem ok 15 godz CCC 1 litr plus ok 0,3 Modus i niestety nie zadziałało. Po świętach 27 zrobiłem medax 0,5 kg ale niestety po ok 2 godz spadł bardzo obfity deszcz więc za dwa dni poprawiłem taka sama dawka medax i pszenica dalej jest wiotka. Widać że trochę wyhamowała ale to nie to co ma być. Jak sądzicie jak za ok 2 tyg dam jej ok 0,5 l modusu będzie ok ?

• Haha 1
  • Confused 1

9 minut temu, Damianek20 napisał:

Mam spory problem. W wielki piątek zrobiłem ok 15 godz CCC 1 litr plus ok 0,3 Modus i niestety nie zadziałało. Po świętach 27 zrobiłem medax 0,5 kg ale niestety po ok 2 godz spadł bardzo obfity deszcz więc za dwa dni poprawiłem taka sama dawka medax i pszenica dalej jest wiotka. Widać że trochę wyhamowała ale to nie to co ma być. Jak sądzicie jak za ok 2 tyg dam jej ok 0,5 l modusu będzie ok ?

Po 2h to raczej się wchłonęło.

A może wiotka bo mega gęsta?

Nie jest tam jakaś gęsta mocno ale rzadka też nie. Po burakach dałem też 1 litr CCC i 0,5 kg medaxu i d*py nie urywa. Odmiany to honda i Bamberka. Jeżeli chodzi o euforię to jak na razie po rzepaku wydaje się niską bo na nią dałem 1 l CCC i 0,5 medaxu tak samo tylko że robiona była na końcu i za ok 30 min już poszedł deszcz więc tutaj nie miałem złudzeń że coś pomogło. No ale na bamberce to jest spora lipa dopiero początek maja a ona nie halo już 🤦

Zdjęcie z euforii 

IMG_20220502_211212.jpg

Jutro zrobię zdjęcie bamberki siana 28 września po kukurydzy 

Posypałem druga i ostatnia dawkę saletry 150 kg /h i dziś jeszcze dałem na wszystko po 5 l saletry wapniowej CaNH delta i koniec na tym zostawiam tylko grzyba drugi zabieg no i ewentualnie jeszcze usztywnienie 

Edytowane przez Damianek20

mam pytanie z innej beczki, pryskalem dzisiaj kuku na chwasty doglebówka i nie zauważyłem że na jednej działce obrócił się triplet i chyba nie działała jedna dysza, czy moga wyjść chwasty tym paskiem czy sąsiednie dysze do zarzucą?

28 minut temu, Damianek20 napisał:

To ma być zart?

• Like 2

53 minuty temu, Damianek20 napisał:

Módl się żeby się prawidłowo wykłosiła. 

13 minut temu, Tigon napisał:

Pryskalem axial komplet pak + 15g fundamentum w czwartek kiedy będzie widać jakieś objawy na chwastach? Bo dziś byłem na polu i nie widać by coś te chwasty brało

Według mnie jeszcze kilka dni nim kolor zaczną zmieniać.

Ale już nie rosną

Damianek20 napisał:

Stary módl się żeby się wykłosila...

14 minut temu, Damianek20 napisał:

Na owies kiedyś przez pomyłkę wyszło ok 2 l CC c i 0,7 l modusu wyklosil się ok tydzień później, wysokość max w kolano była żeby zawsze tak sypał to bym był zadowolony. 

No to radzicie czekać i obserwować 

Ja myślę, że chyba jeszcze musisz jej poprawić. 5l ccc i powinna być sztywna, że kosa w kombajnie się będzie krzywić 

• Thanks 1
  • Haha 5

Tania nie jest ale więcej strace jak będzie leżeć. W ubiegłym roku tam gdzie położyło mi to była lipa szczupła i za kombajn trzeba było więcej płacić 

Straciłem więcej niż tylko medax bo dałem 6 l bas foliaru 3 kg odżywki i 4 kg mocznika dawki na hektar więc co tu dużo mówić 

Do flagi można medaxem czy moddusem, etefon czy moddusem dokłosie. poza regulacją jest jeszcze gęstość siewu i łanu, ochrona podstawy zdzbła. Nawet możesz to wyszystko zrobić cacy, przyjdzie taki rok jak poprzedni z deszczami i wichurami w żniwa, słoma zrobiła się krucha po deszczach i gleba. 

Ja na 170N 0,5 medaxa i 0.7 ccc

1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Nie mam dużego doświadczenia w regulacji, ale czy tego się nie da przedawkować? 

Dnia 23.04.2022 o 12:13, Junak19 napisał:

W tamtym roku na pierwsze kolanko dane  0.5 kg medaxu utrzymało pszenicę do samych żniw. Nawożenie około 160N

Mam złe dpświadczenia z medaxem, źle się rozpuszcz szczególnie w zimnej wodzie. To że przeleci przez sito to jeszcze nie znaczy że się rozpuścił i wtedy zapycha filtry. No i dawka, bez 0,5 kg/ha to można nie podchodzić. Wyleczyłem się już z tego środka , jadę modanem i jest ok.

Edytowane przez bbb131
zdublowany pot

Panowie, pryskałem duet na start+cuadro+dr green+siarczan ale dałem za małą dawkę duetu (zamiast na 1,5 ha podałem na 1 ha) czy coś zadziała? Oczywiście faza pszenicy dawno już drugie kolanko ale strach przed zimnem i zabieg o tydzień za późno - pogoda daleko od ideału 

Drugie pytanie czy dwa dni po powyższym zabiegu można pojechać z mocznikiem około 100 kg na ha?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v