Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2022

sumek666

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, STIG13 napisał:

Krzem daję na liść flagowy.

Nie za późno? Nie wiem czy przypadkiem nie Ty opowiadałeś że krzem na tyle wzmacnia liście że skrzypionka ma utrudnione żerowanie 

3 godziny temu, TommyLee napisał:

To ile teraz wychodzi cenowo duet na start? Bo rozważam duet albo RevyFlex 240zł/ha

W zalecanej dawce 125zł/ha, żeby to był dobry zabieg trzeba zwiększyć dawki o 20%

Edytowane przez tytanowyJanusz

A ja słyszałem że krzem jak jest woda w ziemi , bo inaczej skutek odwrotny i kogo słuchać , jeden sezon dawałem i nie widziałem efektu, firma od której kupiłem widziała efekt , zarobiła na jeleniu

Edytowane przez miwigos

16 minut temu, STIG13 napisał:

O krzemie akurat doktorat robię ;)

Ta wersja z wodą jest co najmniej dziwna i niezrozumiała. Po pierwsze ważna jest jego forma i ilość. Po drugie tak jak pisałem, efekt tylko przy stresie. 

Jaki krzem polecasz? Kolega stosował Barriera Si-Ca w burakach i przy upałach liście miały lepszy turgor.

16 minut temu, masa24 napisał:

stig jak juz tak grasz w otwarte karty to zdradz co tam jeszcze ciekawego dajesz dolistnie. ile razy mikro podajesz, jakie dawki potasu i fosforu na klos, moze tytanit  czy jakies inne wynalazki bo widze ze siedzisz w temacie mocno

Podpinam się . Będzie miał czas Stig to mógłby objaśnić . Przyda się a może coś warto będzie u siebie spróbować . 

W rzepaku krzem się nie sprawdza. 

6 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Żeby na T1 dawać triazol to musi być ciepło, musi być te 12 stopni.

Delaro 0.7-0.8L + 0.3-0.4L fenpropidyny

Krótko mówiąc nie ma gotowego produktu tak zbilansowanego żeby nic nie dodawać od siebie. Co do ceny to teraz wszystkie magiczne witaminy kosztują krocie, głupi plonvit 340zł za 20L🙆

Ostatnio morfoline stosowałem chyba w tilt turbo czy duet starr, ogólnie nigdy nie miałem problemu z maczniakaiem (chyba ze odmiany podatne na to Tonacja pszenica czy Atletico pszenżyto) a 2 czy 3 lata wstecz pierwszy zabieg opieram na Inpucie. 

Jaro55nt napisał:

Chciałbym zaczerpnąć opinii na pszenice ozimą po rzepaku, buraku cukrowym i po kukurydzy na T1 lepszy będzie Turbo pak czy Duett na start?

moim zdaniem jest lepszy duett na start stosowałem w tamtym roku i byłem zadowolony. Stosowałem w zwiększonych dawkach i tak jak etykieta zaleca i nie widziałem różnicy więc poco lać więcej. plusem jest przystępna cena duettu

Boles napisał:

Na regulacje podać lepiej 2x po 0,3 Modus przy T1 i T2, czy 1xMedax przy T2?

Moim zdaniem lepszy jet medax ponieważ działa nie zależnie od temperatury wiadomo że cena jego powala .Ja stosowałem 0,6 kg ha . Modus też się sprawdza ale trzeba żeby było ciepło to działa wtedy tak jak powinien a z pogodą jest różnie.

SawekBraczyk napisał:

Youtubery się rozkręcili z filmami o tym zbożu z Ukrainy że szok i hektar wiedzy tez . Gdzieś tu jest rozmowa o tym na forum ? 

A co tu pisać jest lipa dla polskiego chłopa i tyle. Ceny pszenicy nie będą rosły dopóki to zboże rzepak i bóg wie jeszcze co przywożą z Ukrainy. Do kogo można mieć pretensje za taki obrót sprawy ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v