Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2022

sumek666

Rekomendowane odpowiedzi

41 minut temu, boogie7 napisał:

Tylko że na takie powierzchnie, to klient nie płaci nawet połowy ceny za tego typu specyfiki, którą płacą odbiorcy detaliczni. Nikt nie mówi o całkowitej rezygnacji z mikro.. Cu, Mn, Zn. w jednym skoncentrowanym nawozie wystarcza w zupełności w pszenicy. Jak czytam o jakichś molibdenach, borach, krzemach, to śmiech mnie ogarnia 😆  Ok, lej tam sobie w opryskiwacz jeden z drugim, czego dusza zapragnie, tylko niech później .uj nie jęczy że "sie nie opłaco, bo pszenica tako tanio" 

Jakie ?. 

jednym skoncentrowanym nawozie wystarcza w zupełności w pszenicy 

Podaj nazwę .

Ja jestem pomiędzy teraz rozkminiam czy dr.Green czy wypróbuje coś z Foliq firma Agrii . Nie wiem , mętlik w głowie i sam nie wiem co wybrać . Najtaniej i najłatwiej i tak mi dr.Green wychodzi . Tylko że tam według Stiga i tak bym musiał Boru i molibden dołożyć . Olać to ? 

Edytowane przez SawekBraczyk

Olej to. Myślisz że w składzie któregoś tam Foliqa nie brakuje któregoś mikroelementu? Wszędzie czegoś brakuje, trzeba by było dodawać ale wtedy trzeba być aptekarzem a nie rolnikiem. To są suplementy diety, dolewamy je dla spokoju ducha 😄

47 minut temu, STIG13 napisał:

O tak. Produkt dla koneserów 😂

Tylko i wyłącznie dla profesjonalistów 😉

26 minut temu, galan99 napisał:

301,63 zł to na 1 ha na raz .

Jeśli jesteś na tyle bogaty... Skład jest hvjowy że trzeba by było konewką lać ten plonvit, a w zaleceniach chyba 1-2L/ha

Mam u siebie 20stke plonvitu 🤭 za 200zł grzechem było by nie wziąć 

Edytowane przez tytanowyJanusz

2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

Czyli 150zł/ha za sam Unix... 

Po skasowaniu prochlorazu nie da się zrobić dobrej a jednocześnie budżetowej T1 

1L prochlorazu 60zł + 0.4L fenpropidyny 52zł + 0.6 tebukonazolu 43zł 

Za 155zł/ha mamy (a raczej byśmy mieli) kompleksową T1

W tym sezonie jeszcze tak mam a do kiedy prochloraz w zeszyt można wpisywać?

22 minuty temu, Tomek90 napisał:

Wystarczy wiedzieć ile mikro potrzebuje roślina, reszta to już pryszcz. 

Kupuje w 20l mangan cynk bor, molibden w 10l i sporo zostaje w kieszeni. 

Jak dawkujesz na 1 i drugi strzał ? Wiem bym musiał popatrzeć co ile potrzeba . Choć Kula robił z siarczanów mieszankę widziałem . 

Z głowy nie pamiętam. Miedz mangan molibden wcześnie w 2 zabiegach, flaga molibden chyba i cynk. Na kłos można żelazo spróbować. 

11 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Tomek, od jakiego producenta bierzesz mikro?

Biorę od procam, ale te co w tym roli brałem to dla nich robił większość adob bor mangan molibden i cynk intermag. Byłem zwolennikiem proleaf max gotowej mieszanki, ale po podwyżce policzyłem wybrałem solo. 

A jeszcze dr greena daje zbożowego tyle aby uzupełnić miedź wcześnie, ale w tym roku może od agrii ten mix miedzi i manganu? 

Pewnie że wystarczy. Cyprodynil odrobine zabezpiecza przeciwko septoriozie i DTR. Fenpropidyna przy większej dawce też trochę zabezpieczy. Nie ma obowiązku dawać do T1 triazola, a przynajmniej pozwala nam to przeciągnąć podanie triazola w cieplejszych warunkach. 

1L prochlorazu + uwaga 0.5L fenpropidyny i było czysto, prawda @soltys48?

11 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Pewnie że wystarczy. Cyprodynil odrobine zabezpiecza przeciwko septoriozie i DTR. Fenpropidyna przy większej dawce też trochę zabezpieczy. Nie ma obowiązku dawać do T1 triazola, a przynajmniej pozwala nam to przeciągnąć podanie triazola w cieplejszych warunkach. 

1L prochlorazu + uwaga 0.5L fenpropidyny i było czysto, prawda @soltys48?

Tak

• Like 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v