Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2022

sumek666

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, Piffpaff napisał:

Polska mała i nie mala. Dziś u mnie w pszenicy kolanko jest idealnie 1cm a siana 24.09 a w piątek rano było u mnie -2* Jestem z okolic Siedlec więc niech się ktoś z okolic Suwałk wypowie jak u nich wygląda wegetacja

Czyli gwałt  na T1 i skracanie, chwasty powinny być wcześniej 7-14 dni, u mnie 2 kolanko

24 minuty temu, wojak1986 napisał:

Walisz na siłę a czy to zadziała to też loteria. Nie ma czasu na myślenie a czy były idealne warunki wcześniej?

Zawsze jest jakieś okienko jak trzeba to 70-100 ha dziennie sie pryska , troche trzeba ryzykować ci co maja tysiące jadą na okragło

Panowie na działce 2 ha mam niską zawartość fosforu. Planuje zastosować 250kg fos dar 40% na ha i pytanie czy jest sens teraz wysiać np 100kg w łan i przed siewnie kolejne 150kg? wiem ze rozpuszczalność i przemieszczanie w glebie jest znikome ale myślę już o roślinie następczej. A możne po żniwach połowa pod agregat i połowa przed siewnie../

miwigos napisał:

Po wpisach wnioskuje że połowa   forum wszystko pryska 10-14 dni za późno ,na co czekacie, lepiej troszke za szybko niz za pózno

Może mi się wydaje ale każdy zdrowo podchodzący do uprawy daje środki i nawozy gdy jest na na to najlepszy moment pogodowy i faza rośliny, a Ci co się spóźniają to pewnie na dwóch etatach w robocie i nie ma kiedy zajżeć na pole, bo jak to inaczej wyjaśnić

7 minut temu, ZELKOW napisał:

Może mi się wydaje ale każdy zdrowo podchodzący do uprawy daje środki i nawozy gdy jest na na to najlepszy moment pogodowy i faza rośliny, a Ci co się spóźniają to pewnie na dwóch etatach w robocie i nie ma kiedy zajżeć na pole, bo jak to inaczej wyjaśnić

Jak z doświadczenia oceniasz wplyw przymrozków na t1 z grzybowką? Działa taki środek?

1 godzinę temu, ZELKOW napisał:

Panocku małopolska i nie było wczesniej warunków na zabiegi dopiero wczoraj zakończyłem odchwaszczanie kolanko na niektorych polach i odmianach 2 cm jak były przymrozki albo deszcz to kiedy miałem pryskac? R1 i t1 bedzie dopiero po niedzieli co prawda zaczołem już w sobote ale mimo ze niby mialo byc cieplo to i wczoraj i przedwczoraj przy gruncie przymrozek także nie pier**l mie pan tu że co my robimy jak wszystkie bambry w okolicy w takiej samej czarnej d*pie z opryskami jak ja 

5 godzin temu, miwigos napisał:

Po wpisach wnioskuje że połowa   forum wszystko pryska 10-14 dni za późno ,na co czekacie, lepiej troszke za szybko niz za pózno

ja wnioskuje ze Polska jest dość spors i to co u ciebie dobre to u unnych nie koniecznie musi takie być . W lubelskim 14 dni temu to pszenice ledwo od ziemi wstawały a i przymrozki co drugi dzień były

Dnia 26.04.2022 o 17:27, Piffpaff napisał:

ciekawa sytuacja u znajomego, kupił saletrę puławska rok temu w maju jak się dziś okazało z datą produkcji 06.2020 czyli prawie 2 letni towar trzymał w garażu bez dostępu słońca i wilgoci a jak dziś sypał na pszenicę za rozsiewaczem było siwo, granulki się zbrylily a po zduszeniu ręką robiła się mąka. Jaki powód?

Stary towar, mąka robi się od światła, bo worki nie były przykryte czymkolwiek. 

Jak długie odstępy robicie pomiędzy herbicydem a t1+ r1? W sobotę robiłem axial komplet pak,a jutro mam plan lecieć z fungicydem, regulacją i lekką odżywką . Normalnie staram się robić tydzień przerwy ale muszę jechać w rzepak i wolał bym opryskiwacz mocniej przepłukać 😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v