Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja bym na miejscu masy jeśli ma możliwość i chęci to bym część pól zrobił wcześniejszy zabieg unixem i bbch31 przykladowo artemis a część prochlorazem i potem protiokonazol. Fenpropidyna zależnie od czasu infekcji mączniakiem, ale bardziej bym się skłaniał w drugim terminie zwłaszcza na obecność triazoli w celu wzmocnienia ich wchłaniania i działania.

Opublikowano
  W dniu 11.03.2022 o 19:17, Krzysiukov napisał(a):

Saletrzak bo taki udało mi się kiedyś kupić 😜

Rozwiń  

Raczej sie rozpuścił to co leży to otoczka wapienna, jak chwycisz w palce to rozsypuje się , taka cecha tego nawozu

Opublikowano (edytowane)

u nas to rzepak ledwo rusza z wegetacja, praktycznie nie widać żadnych przyrostów dziś w nocy -11, w poniedziałek dopiero jadę na pszeniczkę późno sianą z pierwsza dawką.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
  W dniu 12.03.2022 o 06:55, Broody napisał(a):

Ja bym na miejscu masy jeśli ma możliwość i chęci to bym część pól zrobił wcześniejszy zabieg unixem i bbch31 przykladowo artemis a część prochlorazem i potem protiokonazol. Fenpropidyna zależnie od czasu infekcji mączniakiem, ale bardziej bym się skłaniał w drugim terminie zwłaszcza na obecność triazoli w celu wzmocnienia ich wchłaniania i działania.

Rozwiń  

Po co ? Żeby sprawdzić co lepiej zadziała , unix czy prochloraz?

Opublikowano

To są choroby odnasienne i odglebowe w związku z czym wpływ determinujący na pojawienie się patogenów to jakość nasion/zaprawy, stan fitosanitarny gleby. Wiele zależy od znajdujących się w glebie patogenów. Nawet jeśli materiał siewny będzie super jakości to zaprawa nasienna również ma ograniczony czas działania i tak na plantacjach sianych wcześniej istnieje większe ryzyko szybszego pojawienia się chorób. Długa jesień , potem chłodna wiosna wydłużają czas do zabiegu t1. 

Opublikowano

Jakie będą plony pszenicy w tym roku rekordowe od 8 ton do 10 .

Pogoda nie rozpieszcza w dzień na + 5 a w nocy minus 3 do 4 i tak do końca marca i bez opadów z wiatrem północnym .

Coś się zapowiada że jak będą plony 5 ton pszenicy to będzie sukces .

Opublikowano (edytowane)

Glan do żniw daleko, kwiecień ,maj potrafi nadrobić , wole taka pogodę niz ciepło w marcu , a zimno i sucho w kwietniu ,maju

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
  W dniu 12.03.2022 o 08:03, Tigon napisał(a):

ja stosuje prochloraz co roku i nie mam najmniejszego problemu z podstawą,nie t1 a dobrej jakości materiał siewny robi największa robotę. 

Rozwiń  

Jaki związek ma jakość mat. siewnego, w stosunku do porażenia łamliwością bądź fuzaryjną zgorzelą ? 🤦

Opublikowano
  W dniu 13.03.2022 o 09:13, galan99 napisał(a):

Jakie będą plony pszenicy w tym roku rekordowe od 8 ton do 10 .

Pogoda nie rozpieszcza w dzień na + 5 a w nocy minus 3 do 4 i tak do końca marca i bez opadów z wiatrem północnym .

Coś się zapowiada że jak będą plony 5 ton pszenicy to będzie sukces .

Rozwiń  

W zeszłym roku tez wiosna była mega zimna a wielu na forum miał rekordowe plony. Poczekamy zobaczymy, choć przeciągające sie przymrozki nie są dobre bo spowalniają wiosenna wegetacje  a w konsekwencji całą wegetacje

W dniu 13.03.2022 o 10:37, Mostowiak napisał(a):

Dolistnie mocznik ktoś stosował? Ile litrów cieczy na hektar? Ile kilogramów mocznika na hektar?są jakieś efekty takiego dolistnego nawożenie?

Rozwiń  

Zależy w jakiej fazie chcesz pryskac, w fazie krzewienia mozna 10kg na 100l wody a im rosliny wieksze i starsze max 5 kg na 100l wody

Opublikowano
  W dniu 13.03.2022 o 13:24, Piffpaff napisał(a):

W zeszłym roku tez wiosna była mega zimna a wielu na forum miał rekordowe plony. Poczekamy zobaczymy, choć przeciągające sie przymrozki nie są dobre bo spowalniają wiosenna wegetacje  a w konsekwencji całą wegetacje

Zależy w jakiej fazie chcesz pryskac, w fazie krzewienia mozna 10kg na 100l wody a im rosliny wieksze i starsze max 5 kg na 100l wody

Rozwiń  

Trochę te dawki za małe podałeś . tak to wygląda książkowo , przynajmniej w teorii                                                               • na początku krzewienia 18-20 proc.
• pod koniec krzewienia 16-18 proc.
• na początku strzelania w źdźbło 10-12 proc.
• pod koniec strzelania w źdźbło 6-8 proc.
• w okolicach kłoszenia 5-6 proc.
• podczas kwitnienia- nie wolno!
• w fazie dojrzałości mlecznej 4-5 proc.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v