Skocz do zawartości

Uprawa buraków cukrowych - 2022

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

I może i nie może zależy od tego czy ma pełnomocnictwo i tyczy to wszelkich umów -każdy może spisać pełnomocnictwo najlepiej notarialne i jest wówczas równoważnym przedstawicielem jak dyrektor czy zarząd .A jeszcze się łudzicie że to będzie interes my już praktycznie cały powiat w zeszłym roku ostatni raz już w balona więcej nie polecą -i tylko takie posunięcia dają im do myślenia 

• Like 1

2 godziny temu, skywalker89 napisał:

Cukier ponoć wożą w bigach, więc wiesz... 

Nikt rozumny nie podpisze aneksu zmniejszającego cenę 

Nikt nie da do podpisu aneksu zmniejszającego cenę, cukrownia ma inne sposoby - mało kto miał dwa lata temu polaryzację powyżej 16% - to raczej nie był przypadek. Był to również główny powód drastycznego spadku areału buraka w tym roku...

1 godzinę temu, mds212 napisał:

Niby nie ale jakby sie uparli to by podpisali bo w wiekszosci inspektor ma upowaznienei do podpisywania aneksow ale po takiej zagrywce chyba by stracili plantatorow

Inspektorowi dajemy upoważnienie do podpisywania faktur korygujących, jeśli dobrze pamiętam...

Panowie coraz ciężej czyta się te komentarze. Komu się opłaca to sieje, komu nie nikt go nie zmusza, wrzućcie trochę na luz. Ja na razie sieję mimo ,że też narzekam. To burak patrząc na średnią z wielolecia u mnie się opłaca. Rzepak jakoś mi nie wychodzi, a tu oprócz kasy to mam jeszcze wysłodki, co akurat dla mnie przy bykach jest dodatkową zachętą. Przy burakach jednak mniej więcej przed siewem jest ustalona cena a gdzie przy zbożu czy rzepaku tak jest, ten rok jest akurat wyjątkowy. Żaden młyn czy olejarnia też wam nie dadzą otrąb czy makuchu. Sieje do Nordzucker   

• Like 3

Znajomemu z dalszej wioski po zabraniu plon netto ll wyszedł ponad 92 t/ha (30% ponadplany), tu mu wierzę bo nie mam podstawy aby oszukiwał, buraków nie uprawiał nigdy może jego ojciec kiedyś, natomiast ponoć jego sąsiad miał 102. U mnie było 69 (3-5 kl, 25% przesiewane), bliski sąsiad miał 83. P&L Glinojeck. Polaryzacja u każdego 15-15,7 tu słabo wygląda ale to pewnie tak miało być. Nie ma na co za dużo narzekać.

Edytowane przez Norman

34 minuty temu, PawKam22 napisał:

Panowie coraz ciężej czyta się te komentarze. Komu się opłaca to sieje, komu nie nikt go nie zmusza, wrzućcie trochę na luz. Ja na razie sieję mimo ,że też narzekam. To burak patrząc na średnią z wielolecia u mnie się opłaca. Rzepak jakoś mi nie wychodzi, a tu oprócz kasy to mam jeszcze wysłodki, co akurat dla mnie przy bykach jest dodatkową zachętą. Przy burakach jednak mniej więcej przed siewem jest ustalona cena a gdzie przy zbożu czy rzepaku tak jest, ten rok jest akurat wyjątkowy. Żaden młyn czy olejarnia też wam nie dadzą otrąb czy makuchu. Sieje do Nordzucker   

Z wysłodkami w przyszłości to nie taka pewna sprawa. W KGS obowiązuje Porozumienie Branżowe, które mówi że jeśli Producent Cukru będzie uważał za stosowne (będzie mu się to opłacało) to może zapłacić Plantatorowi za należne wysłodki i zatrzymać je dla siebie. W Środzie Wielkopolskiej za dwa lata będzie uruchomiona biogazownia więc z wysłodkami też może być problem.

Co do tego tematu to są tu takie osoby, które uzurpują sobie prawo do pouczania innych, nakazywania co mają robić, bądź wyśmiewają się z nich. Według tych osób jeśli siejesz burak to nie możesz narzekać na opłacalność - jakby nie było innych powodów przemawiających za siewem, jak chociażby zmianowanie. Jeśli natomiast narzekasz na opłacalność to, według nich, masz nie siać buraku. Dlatego jest tu trochę niezdrowa atmosfera...

• Like 1

1 godzinę temu, PawKam22 napisał:

Jeżeli narzekasz, to zawsze można próbować odmienić swój los... Problem jest taki, że przy sprzedaży buraka brakuje realnej możliwości odwołania się od wyników badania zanieczyszczeń i polaryzacji. Od bronienia Waszego interesu przy odstawie jest związek plantatorów, ale wiadomo jak to dziś wygląda i mimo odciągania Waszych ciężko zarobionych pieniądzy na ich działalność, w większości nie macie z tego żadnej korzyści. Jeżeli nie jesteście w stanie umieścić tam ludzi, którzy załatwią coś korzystnego dla wszystkich plantatorów (bo dla wybranych i powtarzających się osób w WZPBC są wycieczki, w tym roku planowali Chorwację),  to zmobilizujcie się i złóżcie pisma, że nie życzycie sobie odciągania pieniędzy na związek, bo takie prawo Wam jak najbardziej przysługuje.

Edytowane przez JanKrzysztof

A jest jakiś produkt na którym chłop nie czuje się oszukiwany przez kupca? Na zbożach oszukują na glutenie, białku i gestości, na rzepaku na zaolejeniu i zanieczyszczeniach, na fasoli na wadze i wilgotności, na kuku na wilgotności no a na buraku to w zasadzie na wszystkim. Osobiście tego nie rozumiem bo wieczne narzekanie nic nie daje a nieustannie zatruwa narzekającego. Jeśli sie coś robi to znaczy że się godzi z określonymi warunkami i ryzykami które to niesie. Robić coś dobrowolnie i godzić się na to, jednoczesnie na to narzekać i złorzeczyć? Dla mnie to jest nienormalne.

• Like 1

2 godziny temu, wlamaj1 napisał:

Nikt nie da do podpisu aneksu zmniejszającego cenę, cukrownia ma inne sposoby - mało kto miał dwa lata temu polaryzację powyżej 16% - to raczej nie był przypadek. Był to również główny powód drastycznego spadku areału buraka w tym roku...

Inspektorowi dajemy upoważnienie do podpisywania faktur korygujących, jeśli dobrze pamiętam...

W moich stronach na przestrzeni 20lat znam 1 co zakończył buraki i wrocil do nich, raczej ci co są zwiększają areał 

13 godzin temu, Ulman napisał:

A jest jakiś produkt na którym chłop nie czuje się oszukiwany przez kupca? Na zbożach oszukują na glutenie, białku i gestości, na rzepaku na zaolejeniu i zanieczyszczeniach, na fasoli na wadze i wilgotności, na kuku na wilgotności no a na buraku to w zasadzie na wszystkim. Osobiście tego nie rozumiem bo wieczne narzekanie nic nie daje a nieustannie zatruwa narzekającego. Jeśli sie coś robi to znaczy że się godzi z określonymi warunkami i ryzykami które to niesie. Robić coś dobrowolnie i godzić się na to, jednoczesnie na to narzekać i złorzeczyć? Dla mnie to jest nienormalne.

To ty jesteś nienormalny skoro odpowiada Ci życie w takim kapitalizmie i sztucznej demokracji gdzie liczy się tylko wyzysk drugiego a najbardziej mnie to dziwi, że jesteś rolnikiem niby i się na to godzisz. Rolników traktują od lat 90 w tej demokracji jako przysłowiowe go wno, kaczynski sam przyznał przecież że durnym chłopom przed wyborami coś coś rzuci i zagłosują. A nie sory, ty jesteś mądrzejszy. Weź się zajmij czymś innym w życiu niz pisaniem na forum skoro jesteś takim udacznikiem bo w każdym temacie działasz tylko ludziom na nerwy 

Kapitalizm to jedyny słuszny ustrój. A co do wyzysku to juz ci pisałem wielokrotnie, nie pasuje to nie rób. Przykro mi ze czujesz się jak go wno. Ja uważam ze mamy takie warunki jakie mamy i nie mam problemu zeby je zaakceptować o ile wyjdą mi cyfry które pokażą sensowną opłacalność. Jak mi coś nie pasuje to szukam alternatywy i przestaje to robić. Szukanie wszedzie spisku , zmowy złodziejstwa to paranoja która jest oznaka słabości ludzi którzy nie potrafią pogodzić sie z realiami.

• Like 1

Pogodzenie się z realiami to jedno, dlatego jak widać ja i inni uprawiają te buraki nie tylko ze względów finansowych i wielu otwarcie mówi że mimo wszystko nie jest to w dalszym ciągu uczciwy układ dla plantatorow. Tak samo z innymi uprawami jest, a czy jest spisek.. hm jakbyś pogadał z kimś mądrym typu wincenciak może dostrzegłbyś jak wygląda dymanie rolnika w Polsce. Twoje podejście do tematu to zachowanie zwykłej takiej szmaty społecznej, robić aby tylko mi było dobrze i cicho siedzieć bo jestem super i mam pieniążki. Moje ostatnie podsumowanie twojego wątku na tym forum, bo szkoda zajmować czas na takich jak ty

Jak ci ostatnie dwa lata było niedobrze , to przykro mi to mówić , ale lepiej nie będzie , dla mnie dwa poprzednie sezony były najbardziej dochodowe w kikudziesietniej karierze rolniczej

Edytowane przez miwigos

Jemu zawsze będzie niedobrze. Bycie nieszczęśliwym go uszczęśliwia.

Kolego @skywalker89. Pisałeś coś o tym że od lat 90tych rolnik jest źle  traktowany. A co ty możesz o tym wiedzieć jak wtedy żeś jeszcze z pieluchą  biegał. Rolnicy na całym świecie są przeciętną  grupą społeczna i nikt im pokłonów nie bije. 

Robić aby mi było dobrze? No przecież o to właśnie chodzi. Ty żyjesz zawiścią  i teoriami spiskowymi bo cię boli że jakiś handlarz zmienił auto i w coś zainwestował. Pewnie uważasz że powinien tak robić żeby nie jemu a tobie było dobrze. Problem w tym że ci nigdy nie dogodzi bo wiecznie masz jakieś problemy z zawiścią  w stosunku do innych. A może żebyś nie był źle  traktowany to pośrednik powinien pracować za 2% wartości towaru i bić ci pokłony boś ty wielki Pan Rolnik?

• Like 1
  • Haha 2

2 godziny temu, Ulman napisał:

Kapitalizm to jedyny słuszny ustrój. A co do wyzysku to juz ci pisałem wielokrotnie, nie pasuje to nie rób. Przykro mi ze czujesz się jak go wno. Ja uważam ze mamy takie warunki jakie mamy i nie mam problemu zeby je zaakceptować o ile wyjdą mi cyfry które pokażą sensowną opłacalność. Jak mi coś nie pasuje to szukam alternatywy i przestaje to robić. Szukanie wszedzie spisku , zmowy złodziejstwa to paranoja która jest oznaka słabości ludzi którzy nie potrafią pogodzić sie z realiami.

Skoro z ciebie taki wielki kapitalista to czemu wiecznie hejtujesz pisowców zawiadujących spółką handlową "Poland Republic Of" i pisowskich prezesów typu Obajtek? Oni też są nastawieni na własny zysk, tak samo jak cukrownie i inni handlarze, których zawzięcie tu bronisz. Chyba, że przeszkadza ci dominacja anglosaskich interesów i liczysz na to, że po zmianie warty spadnie dla ciebie więcej okruchów z ruskiego stołu .

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 2