Skocz do zawartości

Kukurydza na zaniedbanych polach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym zaczerpnąć wiedzy bardziej doświadczonych rolników w kwesti uprawy kukurydzy na nowo nabytej działce pole klasy IVa i IVb niestety pole nie posiada melioracji zborze w ostatnich latach nie dawało sobie rady i albo rosło tam 1.5m zielsko albo jakaś mieszanka jeśli pogoda sprzyjała dlatego w grę wchodzi tylko kukurydza no ale niestety działka jest dość zaniedbana ph 4,7 I dość niskie zasobności pole jest zaorane  na zimę i jak myślicie czy jest sens siania kukurydzy na takiej działce czy to wyrzucenie pieniędzy w błoto? Planowałem wiosną zrobić to tak świńska gnojowica spod ruszt na orke na to saletrzak agregat no i siew kukurydzy no i polifoska w podśiewacz co tym myślicie będę wdzięczny za każdą radę 

Opublikowano (edytowane)

Rób tak jak napisałeś tylko jak możesz to daj teraz jakiegoś wapna granulowanego i się nie zastanawiaj a gnojowicy to daj dużą dawkę. Sam mam takie kawałki że zboże to szkoda siać a kukurydza na kiszonkę te 2,5m łapie😁

Edytowane przez Kvl
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Kvl napisał:

Rób tak jak napisałeś tylko jak możesz to daj teraz jakiegoś wapna granulowanego i się nie zastanawiaj a gnojowicy to daj dużą dawkę. Sam mam takie kawałki że zboże to szkoda siać a kukurydza na kiszonkę te 2,5m łapie😁

Właśnie mnie to zastanawia jak to jest możliwe że w zeszłym roku na polu które kompletnie nie rodziło zboża ph 4.4 zawartosci niskie miałem kukurydze na prawie 3 metry i nic wielkiego pod nią nie dałem obornik dość sporo orka przed siewnie saletrzak tez dość sporo i tyle początkowo kukurydza widać było że się męczyła nie wyglądało to za fajnie ale pojechałem dwa razy odrzywką też nie zalowalem na polowych biegach i wyszło super rosła w oczach 

1 minutę temu, Verati napisał:

Edytowane przez Verati
Opublikowano

Dlatego ja na najsłabszych stanowiskach sieje kukurydzę w monokulturze bo najlepiej to wychodzi i dodatkowo co roku idzie obornik w odpowiedniej ilości 🙊

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Verati napisał:

5 minut temu, Kvl napisał:

Dlatego ja na najsłabszych stanowiskach sieje kukurydzę w monokulturze bo najlepiej to wychodzi i dodatkowo co roku idzie obornik w odpowiedniej ilości 🙊

No właśnie obornik to robi największą robotę ja niestety nie mam możliwości załatwienia obornika jedyne co to w grę wchodzi gnojowica ale też nwm jak będzie z ceną i dostępnością może w twojej okolicy wiesz po ile chodzi ten towar teraz?

Edytowane przez Verati
Opublikowano
Przed chwilą, Kvl napisał:

Gnojowicy to niema za bardzo a obornika nikt nie sprzedaje co najwyżej wymiana z słomę 

A mam jeszcze jedno pytanie do cb bo pole to jest zaperzone nie było już czasu na oprysk jest zaorane czy myślisz że wiosną mogę wjechać z opryskiwaczem gdy tylko to trochę puści kukurydzę sieje się dość późno więc chyba oprysk powinien załatwić sprawę tylko czy kukurydza na tym nie ucierpi?

Opublikowano
2 minuty temu, cinek1808 napisał:

Czyli ten oprysk załatwi perz w kukurydzy ja chciałem to zrobić przed siewem ale skoro tak się da tylko czy ten perz za bardzo nie wymeczy kukurydzy zanim dostanie 3 liście i będę mógł opryskać

Kukurydza dosc długo wschodzi więc perz napewno będzie ją męczył i zabierał składniki może jednak zrobić to przed siewem 

Opublikowano
12 godzin temu, Verati napisał:

Czyli ten oprysk załatwi perz w kukurydzy ja chciałem to zrobić przed siewem ale skoro tak się da tylko czy ten perz za bardzo nie wymeczy kukurydzy zanim dostanie 3 liście i będę mógł opryskać

Kukurydza dosc długo wschodzi więc perz napewno będzie ją męczył i zabierał składniki może jednak zrobić to przed siewem 

Miałem podobna sytuacje i nie polecam czekania na 4-6 liść na nowej działce chyba że jest zadbana a chcesz się pozbyć tylko perzu lub oprysk w koło miedzy końcówka lanc.

Stosowałem 2 wyjścia:

1. Dawki dzielone 2 x 0,75 od 3 liścia Majster Power- przy 4-6 liściu chwasty tak zdominowały(były idealne warunki) że ledwo co widziałem rzędy- łoboda była większa od kukurydzy

2. Adengo(minimalna dawka) doglebowo i Majster 0,75 na perz i zadziałał

polecam 2 opcje

Opublikowano
4 godziny temu, Konrad_Duda napisał:

Miałem podobna sytuacje i nie polecam czekania na 4-6 liść na nowej działce chyba że jest zadbana a chcesz się pozbyć tylko perzu lub oprysk w koło miedzy końcówka lanc.

Stosowałem 2 wyjścia:

1. Dawki dzielone 2 x 0,75 od 3 liścia Majster Power- przy 4-6 liściu chwasty tak zdominowały(były idealne warunki) że ledwo co widziałem rzędy- łoboda była większa od kukurydzy

2. Adengo(minimalna dawka) doglebowo i Majster 0,75 na perz i zadziałał

polecam 2 opcje

No mnie chyba jednak bardziej przekonuje moja opcja oprysk na wiosnę na zaorane pole jak tylko puści perz boję się tylko czy nie będzie to miało wpływu na kukurydzę do siewu moim zdaniem niema co czekać bo perz się pozrasta i będzie ciężko mi to uprawiać a miejscami jest tego sporo a co myślisz o niskich zasobnosciach wypali kukurydza na takiej działce i ph 4.7 na kukurydza na ziarno

Opublikowano
2 godziny temu, cinek1808 napisał:

Syp teraz wapno że śniegiem pójdzie w głąb 

Albo pójdzie w powietrze przy ostatnich wiatrach niestety teraz to musiałby być spory mróz żeby tam wjechać bo stoi tam woda :/

Opublikowano
Dnia 22.01.2022 o 15:13, Verati napisał:

No mnie chyba jednak bardziej przekonuje moja opcja oprysk na wiosnę na zaorane pole jak tylko puści perz boję się tylko czy nie będzie to miało wpływu na kukurydzę do siewu moim zdaniem niema co czekać bo perz się pozrasta i będzie ciężko mi to uprawiać a miejscami jest tego sporo a co myślisz o niskich zasobnosciach wypali kukurydza na takiej działce i ph 4.7 na kukurydza na ziarno

Tylko nie wiem czy czas ci pozwoli jak wiosna będzie kolejny raz zimna, perz wyrośnie późno a ty będziesz musiał wysiewać nawozy i uprawiać a gdzie oprysk i czas na działanie. 

Jak piszą powyżej: wapno płytka uprawa, później nawozy i uprawa-perz usuniesz po siewie. 

Kukurydza sobie poradzi i przynajmniej nie będzie pustego pola z chwastami.