Skocz do zawartości

Saletrosan 30 jaka dawka?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jaka dać dawkę saletrosanu lodu pszenżyto ozime, jedna dawka 300kg/ha czy dać 2 dawki, jedna 200 kg/ha a na drugą 100 kg/ha? Przy obecnych cenach nawozu nie wiem czy jest sens dokupować więcej nawozu.. 

Opublikowano

zależy jakie ktoś ma zasobności dla mnie saletrosan 30 to idealny nawoz na pierwszą dawke jak obsada ok jak i na druga dawkę. siarka robi robote i formy azotu nie pobudzaja do nadmiernego krzewienia. ja bym podzielił na dwie równe dawki jak jest przynajmniej 600 pędów na m2

Opublikowano

Zależy jakie ziemie i jak będzie z wodą, bo może lepiej dać jedną dawkę bo jak później będzie sucho to nie ma sensu sypać na suchą ziemię. Można zastosować i na pierwszą i na drugą dawkę jeśli będzie możliwość. Jest w nim delikatnie więcej formy amonowej azotu, więc nie wymywajacej się i dłużej dostępnej dla roślin. 

Opublikowano

jedna duża dawka nie ma sensu, bo nawet rozkrzewione zboże jeszcze bardziej się rozkrzewi, a jak opóźnisz siew to znacznie opóźnisz wiosenny start wegetacji czego już się nie nadrobi, dwie dawki saletrosanu tez nie są takim dobrym rozwiązaniem, przerabiałem takie rozwiązanie, najlepiej wychodzi pierwsza saletrosan, druga saletra, siarka jest potrzebna, ale nie bardziej na pewno niż azot,

Opublikowano

Moim zdaniem jeżeli jest kupiony saletrosan to w najgorszym przypadku jeżeli mamy lekkie ziemie i wiemy, że może być brak wody zaraz na początku wiosny najlepiej zastosować jedną dawkę na raz i tyle. Jeżeli jest możliwość podzielenia na dwie dawki to oczywiście na korzyść i trzeba to zrobić. Jedną dawkę 200 a drugą 100 kg za dwa czy trzy tygodnie i też będzie dobrze. Takie moje zdanie.

Opublikowano
  W dniu 31.01.2022 o 08:09, pulhniak napisał(a):

Ja będę siał  pod pszenice na pierwszą dawkę 300 kg  a na drugą 150 lub 200 ale to jeszcze zobaczę jak będzie wyglądać ja osobiście wolę zaksan 

Rozwiń  

A siarka na pierwszą dawkę będzie?