Skocz do zawartości

Młody rolnik po nowemu - od 2023

TomZet

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
23 godziny temu, paprykarz123456789 napisał:

A jak wziąłem młodego rolnika rok temu to mogę iść do roboty bo mi w kwietniu tego roku wypłacili 

A co ty nim będziesz robił. 

Trzeba być ubezpieczonym w KRUS w pełnym zakresie jako rolnik przez co najmniej 12 miesięcy od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy

32 minuty temu, NevPro napisał:

Trzeba być ubezpieczonym w KRUS w pełnym zakresie jako rolnik przez co najmniej 12 miesięcy od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy

To na umowę zlecenie mogę iść do roboty?

4 godziny temu, NevPro napisał:

Tak, należy jednak pamiętać żeby nie przekroczyć wysokości minimalnego wynagrodzenia, tj. od 1 lipca - 3600 zł. Jeśli limit przychodu zostanie przekroczony, następuje automatyczne wykreślenie z KRUSu.

E to lepiej nie ide bo jeszcze będę musiał zwracać młodego rolnika. Ale jak minie rok to juz moge i nie musze patrzeć na zrobki czy coś tam innego

Czy istnieje możliwość wspólnego wnioskowania 2 młodych rolników na jeden cel czyli w praktyce wygląda to tak że razem z bratem zamierzamy skorzystać z premii dla MR i chcielibyśmy to połączyć i kupić jeden ciągnik około 160km czy takie operacje w ogóle są możliwe czy nie ma takiej opcji?

1 godzinę temu, Sami997 napisał:

Czy istnieje możliwość wspólnego wnioskowania 2 młodych rolników na jeden cel czyli w praktyce wygląda to tak że razem z bratem zamierzamy skorzystać z premii dla MR i chcielibyśmy to połączyć i kupić jeden ciągnik około 160km czy takie operacje w ogóle są możliwe czy nie ma takiej opcji?

nie ma szans

Jeszcze jedno pytanie jak działa połączenie MR z modernizacją jak wtedy wygląda kwota pomocy? 

Powiedzmy że planuje kupić ciągnik za 450tys dostaje 200 z młodego zostaje mi do spłaty 250 czy wtedy z modernizacji zwracają 60% od tej kwoty 250 czy jak to wygląda? 

20 godzin temu, Sami997 napisał:

Jeszcze jedno pytanie jak działa połączenie MR z modernizacją jak wtedy wygląda kwota pomocy? 

Powiedzmy że planuje kupić ciągnik za 450tys dostaje 200 z młodego zostaje mi do spłaty 250 czy wtedy z modernizacji zwracają 60% od tej kwoty 250 czy jak to wygląda? 

To 2 osobne programy. Młody rolnik to pieniądze które odzyskasz po wydaniu pieniędzy na cele wyznaczone w biznesplanie, czyli po zrealizowaniu inwestycji. A modernizacja jeśli złożyłeś wniosek to to tak jak wyżej pisałeś. Nie możesz tego połączyć 

Jak wyglada dokładnie sytuacja z wypłatą pierwszej raty?

Chciałbym nabyć nowe maszyny. Czy muszę najpierw je kupić tj. wziąć kredyt/pożyczkę w banku lub częściowo za własne pieniądze i dopiero po tym zakupie dostanę 140 tys z pierwszej raty czy też może I rata jest najpierw wypłacana i mogę już za „unijne” pieniądze coś kupić? 
Biorąc ew. kredyt w banku jak wygląda jego finansowanie tj. ile  % prowizji/odsetek, na ile lat musi być kredyt i ile to +- wychodziło w poprzednich naborach itd.? 

Czy maszyny "proekologiczne" są punktowane tak jak wcześniej w programie (w odr twierdzą, że nie)? Czy na dzień składania wniosku trzeba mieć już średnią krajową? (W odr twierdzą, że tak) . Ktoś brał jakąś firmę z internetu, żeby wypełnił wniosek lub żeby się chociaż skonsultować ? Bo coś czuję, że w moim odr kręcą.

NevPro napisał:

Netto

A skąd taka informacja?

grzybu1 napisał:

Czy maszyny "proekologiczne" są punktowane tak jak wcześniej w programie (w odr twierdzą, że nie)? Czy na dzień składania wniosku trzeba mieć już średnią krajową? (W odr twierdzą, że tak) . Ktoś brał jakąś firmę z internetu, żeby wypełnił wniosek lub żeby się chociaż skonsultować ? Bo coś czuję, że w moim odr kręcą.

Za maszyny nie ma żadnych punktów. Na dzień składania wniosku nie musisz mieć żadnej ziemi, masz czas od wydania decyzji 12 miesięcy na rozpoczęcie działalności i wtedy musisz albo uzyskać średnią lub 15000 euro, jedno z dwóch

@kNalk Wytyczne:

Biznesplan przewiduje inwestycje w środki trwałe oraz wartości niematerialne i prawne związane z rozpoczynaniem i rozwojem działalności rolniczej w gospodarstwie w zakresie wytwarzania nieprzetworzonych produktów rolnych lub przygotowania ich do sprzedaży, o szacunkowej wartości w kwocie netto wynoszącej co najmniej 70% kwoty pomocy.

Instrukcja do wniosku:

Koszty planowane są w kwotach NETTO.

6 godzin temu, kNalk napisał:

Za maszyny nie ma żadnych punktów. Na dzień składania wniosku nie musisz mieć żadnej ziemi, masz czas od wydania decyzji 12 miesięcy na rozpoczęcie działalności i wtedy musisz albo uzyskać średnią lub 15000 euro, jedno z dwóch

Zgadza się - maszyny nie są punktowane. W momencie składania wniosku należy wskazać działki o powierzchni co najmniej średniej wojewódzkiej lub krajowej albo wielkości ekonomicznej 15 000 euro, które zostaną przejęte w ciągu 12 miesięcy od dnia przyznania pomocy. Wielkość ekonomiczna liczona będzie z upraw podanych do dopłat w tym roku, a nie, że dopiero będzie trzeba taką uzyskać.

grzybu1 napisał:

kojarzysz jaka tabela punktacji za powierzchnię ziemi ?

Trzeci załącznik jest odnośnie punktacji https://www.gov.pl/web/arimr/ps-wpr-2023---2027-premie-dla-mlodych-rolnikow Jeśli dobrze korzystam z podanego wzoru to żeby zdobyć 3 punkty to trzeba mieć około 20ha