Skocz do zawartości

Młody rolnik po nowemu - od 2023

TomZet

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 8.08.2024 o 23:05, arturek29 napisał:

Czemu odpuścić? Nie jesteś w stanie zarobić na gospodarstwie więcej niż na etacie? Więc albo masz bardzo dobrą pracę i wniosek na młodego rolnika złożyłeś tylko dlatego że dają to biorę albo masz takie gospodarstwo z którego nie jesteś w stanie wyżyć więc też nie wiadomo po co złożyłeś ten wniosek.

Nie do końca. Tutaj liczy się przychód. Obecnie minimalna to 4300zl. Czyli na rok 51600zl. Wymóg jest taki że 60% ma być z rolnictwa. Czyli zarabiając minimalne wynagrodzenie trzeba jednocześnie z rolnictwa mieć przychód ponad 77 tys zł. Czy to mało? Może dla gospodarstwa 20ha i mało ale mniejsze? Więc nie pisz że trzeba mieć bardzo dobrą pracę żeby nie moc spełnić tego wymogu bo to nieprawda.

Edytowane przez marluk

Dnia 26.09.2024 o 22:47, marluk napisał:

Nie do końca. Tutaj liczy się przychód. Obecnie minimalna to 4300zl. Czyli na rok 51600zl. Wymóg jest taki że 60% ma być z rolnictwa. Czyli zarabiając minimalne wynagrodzenie trzeba jednocześnie z rolnictwa mieć przychód ponad 77 tys zł. Czy to mało? Może dla gospodarstwa 20ha i mało ale mniejsze? Więc nie pisz że trzeba mieć bardzo dobrą pracę żeby nie moc spełnić tego wymogu bo to nieprawda.

Z gospodarstwa to ma być zysk czy przychód?

@Troker1979

60% przychodów ma pochodzić z rolnictwa. 40% może być z innych źródeł np umowa o pracę czy zlecenie. Trochę to dyskredytuje małe gospodarstwa. Właśnie w nich rolnicy często gdzieś dorabiają i jak pokazałem wyżej takie wymagania mocno utrudniają im.

Edytowane przez marluk

Dnia 27.09.2024 o 20:56, Razzor napisał:

Po 3 miesiącach od złożenia wniosku o płatność muszą przelać pierwszą ratę?

Nie do końca. W umowie piszę dokładnie że jeśli nie wypłacą w ciągu trzech miesięcy to i tak mogą przedłużać wypłatę o każdy kolejny miesiąc. 

11 godzin temu, anto napisał(a):

jak to wygląda jak kupuje  grunty rolne to agencja przelewa mi czy do tego od którego kupuję

Z tego co twierdzi doradca można zapłacić sprzedającemu gotówką u notariusza, ale w akcie musi być zapis, że cala kwota została zapłacona.

Może ktoś potwierdzi jak robił

Jak uzasadnić zakup ciągnika 90KM znamionowej a 95KM maksymalnej. jeśli zweryfikowano, że na moje niecałe 12 ha UR oraz 15djp max ile się da to 85KM i nic powyzej. Problem w tym, że na rynku nie ma ciągnika 4 cylindrowego o mocy 85KM tylko jest 75, 80 i od razu 90KM. Hipokryzją jest to, że zasady doboru maszyn były opracowane w roku 2015 a mamy 2024 gdzie wszystko się zmieniło a faktyczna moc ciągnika jest bardzo ograniczona i nieodczuwalna przez tą cała ekologie, systemy oczyszczania spalin. Poza tym moc silnika w katalogu zwykle jest podana przez sam pomiar mocy silnika podpiętego bezpośrednio pod urządzenie mierzące moc. Na przykładzie MF 5709m o którego zabiegam ma moc 95KM a moc na WOM to ok. 82KM. To jest informacja na stronie producenta.

Edytowane przez Marszmeloł

W dniu 14.11.2024 o 10:35, Marszmeloł napisał(a):

Jak uzasadnić zakup ciągnika 90KM znamionowej a 95KM maksymalnej. jeśli zweryfikowano, że na moje niecałe 12 ha UR oraz 15djp max ile się da to 85KM i nic powyzej. Problem w tym, że na rynku nie ma ciągnika 4 cylindrowego o mocy 85KM tylko jest 75, 80 i od razu 90KM. Hipokryzją jest to, że zasady doboru maszyn były opracowane w roku 2015 a mamy 2024 gdzie wszystko się zmieniło a faktyczna moc ciągnika jest bardzo ograniczona i nieodczuwalna przez tą cała ekologie, systemy oczyszczania spalin. Poza tym moc silnika w katalogu zwykle jest podana przez sam pomiar mocy silnika podpiętego bezpośrednio pod urządzenie mierzące moc. Na przykładzie MF 5709m o którego zabiegam ma moc 95KM a moc na WOM to ok. 82KM. To jest informacja na stronie producenta.

ARiMR nie uwzględnia tolerancji w doborze maszyn? Wg tabel z uwzględnieniem tolerancji na 12 ha przysługuje ciągnik 82 kW.  MF 5709M wg świadectwa homologacji ma 78 kW mocy maksymalnej i taka jest wpisana do dowodu, czyli 106 KM a nie 95.

@domanpower 3 pełne lata kalendarzowe następujące po roku wyjściowym

Edytowane przez NevPro