Skocz do zawartości

Młody rolnik po nowemu - od 2023

TomZet

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
9 godzin temu, kNalk napisał:

A skąd taka informacja?

Za maszyny nie ma żadnych punktów. Na dzień składania wniosku nie musisz mieć żadnej ziemi, masz czas od wydania decyzji 12 miesięcy na rozpoczęcie działalności i wtedy musisz albo uzyskać średnią lub 15000 euro, jedno z dwóch

Okej ale żeby złożyć wniosek bez ziemi potrzebuję wyrobić sobie numer producenta rolnego jak dobrze rozumiem 
Czy jeśli wyrobię taki numer w ARIMR ,a w tym naborze nie zdążę złożyć wniosku to mam max 12 miesiecy na nastepne złozenie wniosku ?
Tak by nie rozpocząc działalności zbyt wcześnie
Zagapiłem się z tym numerem a chcę złożyć wniosek na MR , w ciemno po prostu - zobaczymy co uda się ogarnąć przez rok czasu z ziemią do kupna i przejęcia ;)

18 minut temu, Lubeelskirolnik napisał:

Okej ale żeby złożyć wniosek bez ziemi potrzebuję wyrobić sobie numer producenta rolnego jak dobrze rozumiem 
Czy jeśli wyrobię taki numer w ARIMR ,a w tym naborze nie zdążę złożyć wniosku to mam max 12 miesiecy na nastepne złozenie wniosku ?
Zagapiłem się z tym numerem a chcę złożyć wniosek na MR , w ciemno po prostu - zobaczymy co uda się ogarnąć przez rok czasu z ziemią do kupna i przejęcia ;)

Ja czekałem na numer 2 tygodnie... Jak coś to masz 2 lata a nie 12 miesiecy takze luzno mozesz zlozyc w nastepnym roku

18 minut temu, Lubeelskirolnik napisał:

Wniosek o nadanie numeru producenta składasz jako "potencjalny beneficjent" i jeśli w tym momencie nie posiadasz jeszcze żadnych gruntów, to nie będą tego traktować jako rozpoczęcie prowadzenia działalności rolniczej. A generalnie od momentu rozpoczęcia masz 24 miesiące na złożenie o młodego rolnika, nie 12 

Ciekawe bo mi jak zaniosłem wniosek z zaznaczoną rubryką potencjalny beneficjent to pani kazała zmienić na producent rolny, twierdząc że potencjalny beneficjent to w przypadkach rybołówstwa i czegoś tam.

Orientuje się ktoś czy chcąc zakupić bydło z części środków już teraz potrzebuje jakiejś umowy wstępnej, oferty?

5 minut temu, kNalk napisał:

Ciekawe bo mi jak zaniosłem wniosek z zaznaczoną rubryką potencjalny beneficjent to pani kazała zmienić na producent rolny, twierdząc że potencjalny beneficjent to w przypadkach rybołówstwa i czegoś tam.

To mi jednego pana ostatnio cofnęli, jak miał zaznaczone producent rolny, bo powiedzieli, że skoro jeszcze nie ma ziemi, to tylko jako "potencjalny beneficjent"

Dobrze to teraz z innej strony patrząć
Składam taki wniosek - wrzesień 2023
Decyzja za około 9 miesięcy
Ile mam najdłużej czasu na utworzenie gospodarstwa o wielkości połowy średniej wojewódzkiej ?
Decyzja załóżmy czerwiec 2024
I mam rok by złożyć wniosek o wypłatę pierwszej raty ? 
ogolnie chodzi mi kiedy najpozniej mogę utworzyć takie gospodarstwo 
Wydaje mi sie ze w momencie skladania wniosku o I ratę a czas mam na to przez 12 msc od decyzji ?

34 minuty temu, Lubeelskirolnik napisał:

Dobrze to teraz z innej strony patrząć
Składam taki wniosek - wrzesień 2023
Decyzja za około 9 miesięcy
Ile mam najdłużej czasu na utworzenie gospodarstwa o wielkości połowy średniej wojewódzkiej ?
Decyzja załóżmy czerwiec 2024
I mam rok by złożyć wniosek o wypłatę pierwszej raty ? 
ogolnie chodzi mi kiedy najpozniej mogę utworzyć takie gospodarstwo 
Wydaje mi sie ze w momencie skladania wniosku o I ratę a czas mam na to przez 12 msc od decyzji ?

Skąd wziąłeś 9 miesięcy? Mają 4 na rozpatrzenie wniosku. A na utworzenie gospodarstwa wskazanego w biznesplanie dla roku wyjściowego, masz 12 miesięcy od dnia przyznania pomocy, czyli od zawarcia umowy 

Fakt mają 4 w ustawie 
Ale obserwując poprzednie nabory do decyzji zawsze mijało tyle czasu 
Jeśli spełnią 4 miesiące to :
Decyzja do końca stycznia 2024
Gospodarstwo o powierzchni sredniej wojewódzkiej i wartosci ekonomicznej 15k Euro do końca stycznia 2025
Czyli wniosek dopłatowy z taką powierzchnią i SO muszę złożyć w kampanii marzec-maj 2024 

Dobrze liczę ? 

4 godziny temu, Lubeelskirolnik napisał:

Fakt mają 4 w ustawie 
Ale obserwując poprzednie nabory do decyzji zawsze mijało tyle czasu 
Jeśli spełnią 4 miesiące to :
Decyzja do końca stycznia 2024
Gospodarstwo o powierzchni sredniej wojewódzkiej i wartosci ekonomicznej 15k Euro do końca stycznia 2025
Czyli wniosek dopłatowy z taką powierzchnią i SO muszę złożyć w kampanii marzec-maj 2024 

Dobrze liczę ? 

średnią woj. musisz mieć już od razu po otrzymaniu decyzji

Dnia 15.09.2023 o 10:01, kNalk napisał:

Też dostałam taką informację. Nawet pani radziła mi, że jeśli jeszcze nie jestem pewna, czy będę składać wniosek o MR, to żebym wstrzymała się z załatwianiem nr producenta, bo od tego momentu będzie liczone rozpoczęcie działalności rolniczej. 

Czy ktoś się orientuje, co (jaki termin)  jest punktem odniesienia przy ustalaniu, czy gospodarstwo zostało przejęte w całości? Czy trzeba przejąć od przekazującego gospodarstwo wszystkie grunty, które są jego własnością w chwili składania wniosku? Czy np. wszystkie grunty własnościowe wykazane w ostatnim wniosku o dopłaty bezpośrednie? 

7 godzin temu, anuska2507 napisał:

Też dostałam taką informację. Nawet pani radziła mi, że jeśli jeszcze nie jestem pewna, czy będę składać wniosek o MR, to żebym wstrzymała się z załatwianiem nr producenta, bo od tego momentu będzie liczone rozpoczęcie działalności rolniczej. 

a ile bedziesz sie wstrzymywac skoro chcesz zlozyc w tym naborze ?

Chciałem wziąć udział w tegorocznym naborze MR( mam od dwóch tygodni nr EP oraz ziemię od trzech tygodni) ale trochę zwątpiłem patrząc na to, że MOŻE złagodzą warunki i punktację w przyszłym MR. Straszna lipa, że większość punktów się dostaje gdy gospodarstwo jest przekazane na własność i w całości. Miałbym idealnie 7 punktów. 4 za wykształcenie, 2 za prod. zwierzęca i 1 za bycie ubezpieczonym jako domownik.

39 minut temu, WojtekBuawski napisał:

Chciałem wziąć udział w tegorocznym naborze MR( mam od dwóch tygodni nr EP oraz ziemię od trzech tygodni) ale trochę zwątpiłem patrząc na to, że MOŻE złagodzą warunki i punktację w przyszłym MR. Straszna lipa, że większość punktów się dostaje gdy gospodarstwo jest przekazane na własność i w całości. Miałbym idealnie 7 punktów. 4 za wykształcenie, 2 za prod. zwierzęca i 1 za bycie ubezpieczonym jako domownik.

A kto powiedział ze za rok będzie nabór ? Masz. Punkty to składaj 

26 minut temu, Marcin_1992_2008 napisał:

A ja chciałem wziasc i za mało punktów na gospodarstwo 40ha . Za przekazanie gospodarstwa zero , bo po zmarłej osobie. Za szkole 1 bo technikum rolnicze w studia nie związane z rolnictwem. 

Od kiedy za technikum rolnicze jest 1 pkt ? Dodatkowo punkty dostaniesz za wielkość gospodarstwa jezeli 40 ha . Czy punkty są po zmarłym nie wiem , trzeba sprawdzić 

Żartujecie chyba że będzie problem z tym by dostać premie dla młodego rolnika. Mnie to chyba by coś trafiło. Największe gospodarstwo na wsi. Od 10 lat pracuje na nim wspólnie z ojcem. I jeszcze powiedzcie że ja mniej zasługuje niż dziewczyna z poprzedniego naboru która jest właścicielem gospodarstwa a mieszka w mieście, albo chłopak który robi na budowie, nie pracował na gospodarstwie wcale a ojciec mu całe ziemię, 6ha przekazał. Zasady to porażka. Promują dziadostwo. 

4 godziny temu, kampl napisał:

Żartujecie chyba że będzie problem z tym by dostać premie dla młodego rolnika. Mnie to chyba by coś trafiło. Największe gospodarstwo na wsi. Od 10 lat pracuje na nim wspólnie z ojcem. I jeszcze powiedzcie że ja mniej zasługuje niż dziewczyna z poprzedniego naboru która jest właścicielem gospodarstwa a mieszka w mieście, albo chłopak który robi na budowie, nie pracował na gospodarstwie wcale a ojciec mu całe ziemię, 6ha przekazał. Zasady to porażka. Promują dziadostwo. 

To było ruszyć d*pę wcześniej i zrobić jak tamci. Jeśli lubisz tyrać jak osioł a głowę masz do jedzenia do nie dostaniesz. 

Punkty za przejmowanie gospodarstwa w całości i na własność to paranoja... np. młody rolnik 25 letni syn rolnika, który ma lekko ponad 50 lat to gdzie tu jeszcze do emerytury. Ten zapis to powinien działać tylko w przypadku gdy rodzic jest lub będzie dopiero iść na emeryturę. Oni są niepoważni.

WojtekBuawski napisał:

Punkty za przejmowanie gospodarstwa w całości i na własność to paranoja... np. młody rolnik 25 letni syn rolnika, który ma lekko ponad 50 lat to gdzie tu jeszcze do emerytury. Ten zapis to powinien działać tylko w przypadku gdy rodzic jest lub będzie dopiero iść na emeryturę. Oni są niepoważni.

chodzi o to żeby nie dzielić i nie zmniejszać gospodarstw