Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam potrzebuje pomocy przy ciągniku czy ktoś może wie co może być? 

Nagle odcięło mi hydraulikę podnoszenie tura wspomaganie kierownicy, została wymieniona pompa bo była zatarta 

Sprawdziłem zawór rozdzielacza był zacięty naprawiłem i nadal nie chodzi kto wie co mogę zrobić wałek wom ciągle się kręci SZYBKO 

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Wiesiujohny napisał:

Witam potrzebuje pomocy przy ciągniku czy ktoś może wie co może być? 

Nagle odcięło mi hydraulikę podnoszenie tura wspomaganie kierownicy, została wymieniona pompa bo była zatarta 

Sprawdziłem zawór rozdzielacza był zacięty naprawiłem i nadal nie chodzi kto wie co mogę zrobić wałek wom ciągle się kręci SZYBKO 

Która pompa? ta z przodu?
W tym ciągniku jest jeszcze druga pompa, wewnątrz. Ona odpowiada m. in. za wałek wom. To że się kręci, to nic złego, szczególnie na zimnym oleju, pytanie czy da się go zatrzymać, np. przytrzymując deską. Powinien stanąć dość lekko. Sprawdź czy działa półbieg na wolnych obrotach. Załącz go i obserwuj czy sam się wyłącza.

I oczywiście klasyczne pytanie, czy w zbiorniku oleju z przodu ciągnika jest olej, czy jest on pusty?

Edytowane przez Bogdan0077
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Bogdan0077 napisał:

Która pompa? ta z przodu?
W tym ciągniku jest jeszcze druga pompa, wewnątrz. Ona odpowiada m. in. za wałek wom. To że się kręci, to nic złego, szczególnie na zimnym oleju, pytanie czy da się go zatrzymać, np. przytrzymując deską. Powinien stanąć dość lekko. Sprawdź czy działa półbieg na wolnych obrotach. Załącz go i obserwuj czy sam się wyłącza.

I oczywiście klasyczne pytanie, czy w zbiorniku oleju z przodu ciągnika jest olej, czy jest on pusty?

Jak zaleje się to jest a jak włączy się ciągnik to maleje ilość jego A z czym to związane 

Układ kierowniczy zaczął działać  tylko drga trochę przy skrętach 

Podnośnik z tyłu działa także tylko Tur wcale ani drgnie 

A wałek wom da radę zatrzymać ale bardzo ciężko 

Edytowane przez Wiesiujohny
Opublikowano (edytowane)

Pompa wewnętrzna niskiego ciśnienia pcha olej na przód ciągnika do pompy główniej i do tego właśnie zbiornika. On nigdy nie powinien być pusty(chyba, że ze zgaszonym silnikiem). Wewnętrzna pompa odpowiada także za półbiegi i załączanie wom. 

1. Podstawowa i najważniejsza sprawa. Sprawdź poziom oleju w hydraulice. Na bagnecie powinien wskazywać najlepiej max i tu UWAGA na odpalonym silniku od kilku minut i PODNIESIONYM podnośniku. Odczyt na zgaszonym to potrafi być różnica nawet ponad 5 litrów.

2. Podnośnik drga podczas podnoszenia?

3. Załącz wom i sprwadź czy wtedy też możesz go zatrzymać. 

4. Na załączonym wom przejedź się kawałek na wolnych obrotach i włącz półbieg. Sprawdź czy wom lub półbieg się wyłączy.

5. Czy na postoju, np. przez noc podnośnik opada?

To takie "domowe" sposoby, żeby sprawdzić czy problem ma hydraulika niskiego ciśnienia, czy wysokiego.

Niestety w tych ciągnikach hydraulika jest czasem bardzo trudna do zdiagnozowania.

Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan0077 napisał:

Pompa wewnętrzna niskiego ciśnienia pcha olej na przód ciągnika do pompy główniej i do tego właśnie zbiornika. On nigdy nie powinien być pusty. Wewnętrzna pompa odpowiada także za półbiegi i załączanie wom. 

1. Podstawowa i najważniejsza sprawa. Sprawdź poziom oleju w hydraulice. Na bagnecie powinien wskazywać najlepiej max i tu UWAGA na odpalonym silniku od kilku minut i PODNIESIONYM podnośniku. Odczyt na zgaszonym to potrafi być różnica nawet ponad 5 litrów.

2. Podnośnik drga podczas podnoszenia?

3. Załącz wom i sprwadź czy wtedy też możesz go zatrzymać. 

4. Na załączonym wom przejedź się kawałek na wolnych obrotach i włącz półbieg. Sprawdź czy wom lub półbieg się wyłączy.

5. Czy na postoju, np. przez noc podnośnik opada?

To takie "domowe" sposoby, żeby sprawdzić czy problem ma hydraulika niskiego ciśnienia, czy wysokiego.

Niestety w tych ciągnikach hydraulika jest czasem bardzo trudna do zdiagnozowania.

Tylko ze my nie posiadamy wgl pół biegu 

Wom nie mogę załączyć bo automatycznie wyłącza 

I podnośnik drga podczas podnoszenia 

Tur wcale nie działa A olej idzie 

Oleju jest dużo bardzo

Tur na samym dole jest więc nie przejade

Opublikowano
4 minuty temu, Wiesiujohny napisał:

Tylko ze my nie posiadamy wgl pół biegu 

Wom nie mogę załączyć bo automatycznie wyłącza 

I podnośnik drga podczas podnoszenia 

Tur wcale nie działa A olej idzie 

Oleju jest dużo bardzo

Tur na samym dole jest więc nie przejade

Jeżeli od razu wyłącza ci wom, to prawdopodobnie problem w hydraulice pompy wewnętrznej. Te traktory miały przypadłość, że puszczały uszczelniacze na rurkach metalowych wewnątrz ciagnika lub po prostu pompa wewnętrzna padła. Jest też mała szansa, że zapchany jest filtr ssawny(takie sitko wewnątrz skrzyni na dole skrzyni zakręcone dużą śrubą). Nie pamiętam jak to dokładnie jest w 2040, poszukam w katalogu. Filtr hydrauliki dawno wymieniany? To wersja ciagnika z okrągła kabiną(biegi na błotniku), czy kwadratowa (biegi w podłodze)? 

Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan0077 napisał:

Jeżeli od razu wyłącza ci wom, to prawdopodobnie problem w hydraulice pompy wewnętrznej. Te traktory miały przypadłość, że puszczały uszczelniacze na rurkach metalowych wewnątrz ciagnika lub po prostu pompa wewnętrzna padła. Jest też mała szansa, że zapchany jest filtr ssawny(takie sitko wewnątrz skrzyni na dole skrzyni zakręcone dużą śrubą). Nie pamiętam jak to dokładnie jest w 2040, poszukam w katalogu. Filtr hydrauliki dawno wymieniany? To wersja ciagnika z okrągła kabiną(biegi na błotniku), czy kwadratowa (biegi w podłodze)? 

Kwadratowa wersja biegi na podłodze

Filtr ten główny? Olejowy? Wymieniałem parę dni temu był zasyfiony strasznie 

A ten filtr ssawny nie mam pojęcia gdzie jest na imbusa czy jak? 

Może jakoś poda pan swój numer szybciej byśmy się dogadali 

A pompa była wymieniana ta zewnętrzna bo była zatarta przez ten zawór co się zaciął 

Teraz na chwilę Tur ruszył i znowu nic 

Opublikowano

image.png.37e9db6e7d40dbec31ccdb42e98dde4e.png

To powinna być ta skrzynia. Filtr oznaczony numerem 91 został wymieniony? 

Sitko o którym mówiłem oznaczone jest numerami 56,65,75(19 na zdjęciu poniżej).

Czasem też zdarza się, że zatnie się zawór oznaczony numerem 11. 

Do sprawdzenia tego sitka na pewno należy spuścić olej. Wyjąć je, przemyć, przedmuchać. W moim ciągniku było całe zabite.

Dziś niestety muszę wyjechać, więc wiele więcej Panu nie pomogę, a i nie jestem specjalistą. Moja wiedza pochodzi z forum i z walki z moim egzemplarzem. 

image.png

Opublikowano

Właśnie wyciągamy te sitko i zobaczmy 

ZE zbiorniczka ciągle ubywa olej nie dużo się ubywa 

Jak pisałam wcześniej Tur zaczął podnosić i przestał znowu A pompa zewnętrzna była w naprawie bo była zatartA

Opublikowano
2 godziny temu, Bogdan0077 napisał:

image.png

To powinna być ta skrzynia. Filtr oznaczony numerem 91 został wymieniony? 

Sitko o którym mówiłem oznaczone jest numerami 56,65,75(19 na zdjęciu poniżej).

Czasem też zdarza się, że zatnie się zawór oznaczony numerem 11. 

Do sprawdzenia tego sitka na pewno należy spuścić olej. Wyjąć je, przemyć, przedmuchać. W moim ciągniku było całe zabite.

Dziś niestety muszę wyjechać, więc wiele więcej Panu nie pomogę, a i nie jestem specjalistą. Moja wiedza pochodzi z forum i z walki z moim egzemplarzem. 

image.png

Wałek wom nie reaguje wcale nic 

Sitko było trochę brudne to wyczyściliśmy i nic Tur się podnosi Ale raz tak raz nie 

Jakby było powietrze gdzieś 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 12.08.2022 o 17:59, Wiesiujohny napisał:

Wałek wom nie reaguje wcale nic 

Sitko było trochę brudne to wyczyściliśmy i nic Tur się podnosi Ale raz tak raz nie 

Jakby było powietrze gdzieś 

Niestety ale nie jestem w stanie więcej pomóc. Trzeba by pewnie wykonać pomiary ciśnień czy w ogóle wewnętrzna pompa żyje, ale nie wiem jak się za to zabrać w tym modelu. W moim 3350 z kabiną sg2 były korki pod klapą podłogi po boku, takie na klucz 13 czy 14. Jeden gwint (za zaworem) był nietypowy, chyba calowy. Do drugiego(bezpośrednio z pompy, przed zaworem) można było dobrać redukcję. Zegar 15 bar wystarczy. Nowa pompa jak dobrze pamiętam to cisnienie około 11-12 bar. Na starej około 9 bar powinno wystarczyć do działania. Ale jak mówię, za krótki jestem już do tego. 

W tych ciągnikach czasem dosłownie nawet awaria orbitrola wykłada całą hydraulikę.