Skocz do zawartości

Siewnik poznaniak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie ma jakiejs aplikacji do ustawiania poznaniaka ??? 🤣

mam gdzies tabelke wysiewu -nowa ,nieuzywana..

ten siewnik ma 40 lat. jakie normy beda trzymac nowe siewnika za tyle lat ??

jaki wzornik i po co ??? ustawiasz na drugi zabek wajche i tyle zastawy tez miedzy drugim a trzecim kwadratem, siew zwiekszony skrzynia na a1-w moich warunkach polowych. i kolo 200 wyjdzie. 

gdy siejecie swoim zbozem to norme pozniej trzeba zwiekszyc bo z czasem siej coraz mniej-albo wyczyscic siewnik..

Opublikowano
12 godzin temu, piotrczem napisał:

Z własnych obserwacji na skrzyni olejowej zauważyłem że ważne jest aby ustawienia były zgodnie z zaleceniami i zastawki wgłębnej i ząbek den, wtedy jest najmniej problemów. Ale 230 kg to masz gest, mam na 6 zajebistej posiane 1 odsiew z hybrydy 110 kg na ha bo grube ziarno i więcej roślin ta ziemia nie ogarnie. Ilość siana ustalam tylko i wyłącznie z próby kręconej

Jeśli jest kwadratowa skrzynia olejowa z dwoma zestawami łożysk jedno kierunkowych to i tak sieje jak chce. Poznaniak 2008 łożyska jedno kierunkowe zmienione, lekko pochylony do tyłu jak każe instrukcja, ciśnienie w kołach jak każe instrukcja dna i zastawki ustawione jak każe instrukcja a wysiew i tak różni się z próbą kręconą nie pisze o tabelkach. Lepiej już się wychodzi ustawiając wszystko bez próby jak w zeszłym roku niż robiąc próbę. Zastanawiam się nad przeróbką na przekładnię żeliwną ze starszych poznaniaków.

Opublikowano

Zapraszam do regeneracji przekładni w poznaniakach wszystkie typy dla wszystkich którym źle wysiewa. A dla tych którzy tak mocno narzekają na te Poznaniaki w woj. Podlaskim zregeneruję przekładnie i pojadę do danego gospodarstwa nakręcimy filmik na You Tuba zrobimy próbę kręconą i pojedziemy w pole błąd wysiewu będzie max 2 %. Pozdrawiam wszystkich.

https://www.olx.pl/d/oferta/skrzynia-przekladnia-siewnika-poznaniak-famarol-naprawa-regeneracja-CID757-IDQnc8Y.html?bs=olx_pro_listing

Opublikowano

Mam poznaniaka, z 90 roku, na skrzyni olejowej. Mam do wymiany kilka kółek wysiewających, wszystkie z ubytkami to powiedzmy 15 sztuk. Nowe będą minimalnie inne, wiadomo większe ząbki itd. Będzie miało to wpływ na normę wysiewu? Dna po wymianie też trzeba ustawić, tak?

Opublikowano
Dnia 10.10.2022 o 22:10, Adam15203 napisał:

koledzy a co powiecie o najnowszym Poznaniaku z tą nową skrzynia ma ktoś taki ? trzyma normę ? zamierzam taki kupić i trochę się wącham pomiędzy poznaniakiem a agromaszem

Skrzynia żeliwna taka jak w starszych poznaniakach czy agromaszu powinna poprawić sprawę. Nie na darmo producent zastąpił nią tę kwadratową na którą ludzie narzekali. W tej nowej skrzyni tak jak w agromaszu czy starych poznaniakach są trze krzywki i trzy dźwignie przenoszące napęd. A w skrzyni kwadratowej są tylko dwie. 

Dnia 14.10.2022 o 00:25, skarbek15 napisał:

Zapraszam do regeneracji przekładni w poznaniakach wszystkie typy dla wszystkich którym źle wysiewa. A dla tych którzy tak mocno narzekają na te Poznaniaki w woj. Podlaskim zregeneruję przekładnie i pojadę do danego gospodarstwa nakręcimy filmik na You Tuba zrobimy próbę kręconą i pojedziemy w pole błąd wysiewu będzie max 2 %. Pozdrawiam wszystkich.

https://www.olx.pl/d/oferta/skrzynia-przekladnia-siewnika-poznaniak-famarol-naprawa-regeneracja-CID757-IDQnc8Y.html?bs=olx_pro_listing

Na tej kwadratowej skrzyni możesz się przejechać. Nie na darmo producent z niej zrezygnował. Ona ma tylko dwie krzywki skrzynie żeliwne mają po 3. Wielu też uważa, że blaszana konstrukcja nie trzyma sztywności. Zastanawiam się nad zastąpieniem w sowim siewniku skrzyni kwadratowej tą żeliwną. Mam powymieniane łożyska jedno kierunkowe i jest średnio z próbami kręconymi a wysiewem.

1 godzinę temu, michal1993 napisał:

Mam poznaniaka, z 90 roku, na skrzyni olejowej. Mam do wymiany kilka kółek wysiewających, wszystkie z ubytkami to powiedzmy 15 sztuk. Nowe będą minimalnie inne, wiadomo większe ząbki itd. Będzie miało to wpływ na normę wysiewu? Dna po wymianie też trzeba ustawić, tak?

Musisz ustawić dna. Jest do tego specjalny przyrząd. Najlepiej wymień wszystkie jeśli różnią się wysokością ząbków te stare będą inaczej siały jak te nowe.