Skocz do zawartości

KPO: Działanie 5. Wymiana pokryć dachowych

zenmaniek

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, agrarmrc napisał:

Jak zwykły rolnik to mogą dopier...

A jak duży skład to urzędasy podkulają ogon i cicho siedzą razem z wysokiej rangi urzędami, nabierają wodę w usta ...

A już o nie jednym spalonym wysypisku nie mówię, które niby samoczynnie się zapaliło puszczając z dymem śmieci z zachodniej granicy ...

Przykład .... 

Zwykłego rolnika najprościej uj***ć bo on nie zna przepisów i nie ma mecenasów i nie ma narzędzi do obrony a firmy mają sztab prawników i dlatego urzędnicy nie ruszają tematu żeby nie było przegranej sprawy w sądzie. Należy też pamiętać że właściciele takich składowisk to ziomki wójtów itp tak więc rozumiesz mechanizm

Chyba panowie sami robicie sobie problem. Na moje chłopskie oko wg ustawy z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach

1. mamy doczynienienia ze wstępnym magazynowaniem odpadów przez ich wytwórcę (art. 3 ust. 1 pkt 5 lit. a)

2. magazynowanie odpadów odbywa się na terenie, do którego posiadacz odpadów ma tytuł prawny (art. 25.2) czyli wg ustawy muszą być one na posesji posiadacza

3. składować można przez rok (art. 25.5)

4. co najlepsze nie potrzeba na to zezwolenia (art. 25.6a)

Chyba, że znacie jakieś rozporządzenia które coś więcej na ten temat mówią.

20 minut temu, jaffa napisał:

Chyba panowie sami robicie sobie problem. Na moje chłopskie oko wg ustawy z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach

1. mamy doczynienienia ze wstępnym magazynowaniem odpadów przez ich wytwórcę (art. 3 ust. 1 pkt 5 lit. a)

2. magazynowanie odpadów odbywa się na terenie, do którego posiadacz odpadów ma tytuł prawny (art. 25.2) czyli wg ustawy muszą być one na posesji posiadacza

3. składować można przez rok (art. 25.5)

4. co najlepsze nie potrzeba na to zezwolenia (art. 25.6a)

Chyba, że znacie jakieś rozporządzenia które coś więcej na ten temat mówią.

Jesteś w błędzie troszkę. Ustawa o odpadach jest uogólniona i do tego jest rozporządzenie  ministra klimatu i środowiska i tam są wymaganie jakie należy spełnić żeby można było składować odpady a także nakaz płacenia za to tylko że stawkę co roku ustanawia wojewoda w drodze rozporządzenia czy czegoś tam (art 25. pkt 7 ustawy o odpadach i art 25. pkt. 6a). Żeby składować jakikolwiek zwykły odpad musisz mieć działalność i warunki spełniać. Pozwolenie zintegrowane teraz chyba od wszystkich jest wymagane a to takie no nie łatwe.

Art. 25 pkt 4 mówi że niektóre mogą być magazynowane jeśli technologia przetwarzania tego wymaga i nie dłużej niż 3 lata.

Z doświadczenia wiem że jeśli RIPOK jest niezmodernizowany to gminy płacą kary za składowanie odpadów. Są do tego wzory i co roku jak się robi takie sprawozdanie z odpadów to sobie się wylicza karę za nieosiągnięty poziom oraz za składowanie odpadów. To że na chwilę obecną azbest się trzyma na podwórku pod folią to tylko kwestia czasu aż się za to wezmą bo w odpadach jest biznes i to nie masz kolego pojęcia jakie to są pieniądze

3 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

Człowieku wedle prawa masz wynająć firmę i zdejmie i wywiezie  na wyznaczone składy.... Dostaniesz fakture i to tyz  jest podstawą do refundacji w gminie.... Prawo jest tylko nikt tego nie wymaga ale w każdej chwili może się to zmienić... 

Przechowywać możesz na posesii w określony sposób i masz ponawiać zgłoszenie chyba co rok i gmina może to skontrolować czy prawidłowo przechowujesz... jak sąsiad zgłosi że leży sobie rozpieldolone i nie zabezpieczone to masz kontrole i karę na bank bo gmina wtedy musi przeprowadzić postępowanie administracyjne... 

Nikt tym za bardzo do tej pory się nie interesi ale jak płacą pieniądz to zara będzie i kontrola i przypomną sobie ze masz przestrzegać przepisów.... 

co to znaczy "rozpieldolone" jak masz zdjęty eternit i jak wspomniałem leży w workach czy na paletach w zależności czy uszkodzony czy nie i leży na Twoim w oczekiwaniu na gminę to nic Ci nie zrobią. Szukacie dziury w całym, przepisów do spełnienia ogólnie jest w ciul ale tego nie wymagają,  wszystko ograniczają do minimum by te pieniądze rozdać a rolnicy by ten eternit pozmieniali tym bardziej że idą wybory i będą się chwalić ile to rozdali 

3 godziny temu, velFoka napisał:

Kolego po części mówisz prawdę a po część gadasz głupstwa takie czysto wsiowe. Takie widzę u Ciebie podejście: rolnik kazał, gmina ma obowiązek zrobić. Możesz się obrazić na mnie za to ale wiem dokładnie jak jest bo od 10 lat zajmuję się tym w gminie. Starostwo w piździe ma eternit i kontrole. Eternit gdy leży na dachu jest wszystkim ok ale gdy go zdejmiesz i złożysz to staje się odpadem niebezpiecznym i jeśli mi nie wierzysz to poszukaj albo popytaj w gminie. Mam do czynienia z tym konkursem i bardzo dobrze wiem jak to wygląda. Policja na wezwanie sąsiada albo podmiotu kontrolującego pa obowiązek przyjechać i ukarać oraz skierować sprawę do WIOŚ. Starostwo kontrolę przeprowadzić może ale tylko z prawa budowlanego a gmina WIOŚ RDOŚ i milicja jest od odpadów. Wiem bo przerabiam temat. Jeśli odgórnie przychodzi polecenie kontroli to wójt może sr** pod siebie a i tak tego nie powstrzyma. Ja wiem dokładnie jak wójt dba o ludzi bo już przerobiłem to raz konkretnie że chciał mnie się pozbyć ale prawo jest prawo. To że pokażesz papiery dla psiarni że zrobiłeś zgłoszenie to to samo co i nie pokażesz. Odpad zalega u Ciebie a nie ma obowiązku gmina utylizacji. Obecnie przerabiam nielegalne wysypiska na których jest i azbest tak więc dokładnie wiem jakie instytucje mogą się za to wziąć i na pewno nie starostwo. Rząd przez agencję w roku wyborczym ogłosił 6 takich naborów więc skąd maja wziąć aż tyle kasy myślałeś nad tym? Ludzie co poskładali w urzędzie zgłoszenia na odbiór sami na siebie bata ukręcili i według prawa to podlega z czasem kontroli po mimo wójta i całej tej otoczki a taka kontrola to duże wpływy dla państwa. A odnośnie starostwa to czy za swoje czy dofinansowane i tak trzeba robić w starostwie zgłoszenie wymiany pokrycia dachowego żeby potem przy rozliczeniu azbestu z gminą mieć papiery. Każdy kto ma azbest jest w bazie azbestowej i niby do tego 32 roku ma się rozliczyć a żeby to zrobić to papier ze starostwa i karta przekazania odpadu ma być i wtedy masz zdjęte w systemie.

To napisz nam wszystkim jaka kara grozi za położenie eternitu na własnym terenie w sposób przygotowany do odbioru przez firmę opłaconą przez gminę? Skoro gmina naświetla jak eternit ma być zabezpieczony do czasu aż zostanie odebrany i przetransportowany, to kto jest winny? Specjalistyczna firma że zabiera ten eternit w ten sposób i go transportuje? Czy gmina że nie ma innych wymagań, a może rolnik który przygotował ten eternit jak wymagała tego gmina?  Nie porównuj też wysypisk w lesie do przygotowanego do odbioru eternitu. Poza tym gadasz wszystko na zasadzie gdyby babcia miała wąsy. Bata to sobie ukręcają ludzie którzy panicznie boją się że cały świat nagle rzuci się na nich jak tylko wyjdą z domu. 47 tysięcy ludzi to złożyło i każdy ma to gdzieś, prawo jest jakie jest ale każdy go przestrzega w minimalnym stopniu urzędy też. Jak było z suszowymi? Nie masz faktury to oświadczenie pod rygorem odpowiedzialności karnej i co? Ile było oświadczeń co bajki były popisane, a pieniądze na kontach. Już nie wspominając że to było wsparcie dla rodzin w trudnej sytuacji, a wpisałeś dziadka albo koleżankę i też było już nie wspominając że teoretycznie dach się z suszą wykluczają bo w jednym oświadczasz że masz trudną sytuacje a w drugim że dobrą. Ile ludzi ujem opala a nie węglem a kasę wzięli, jak się gminy do tego ustosunkowały? Sprawdzały kotły? Przecież kasę dały to patrzą tylko upierniczyć człowieka. Jak masz wojnę z sąsiadem to na sto sposobów możecie się napierniczać bo zawsze się coś znajdzie. W normalnych sytuacjach nie ma co się przejmować. Nie ma co straszyć ludzi. Straszyć to można że blacha idzie w górę i pójdzie jeszcze bardziej więc kto ma zamiar wymieniać to niech dzwoni do prowadzącego niech pyta czy jakiś dużych błędów wykluczających nie ma i niech zamawia, bo już słyszałem że średnio po 5 zł poszło w górę. 

To popacz sobie tak kiedy jak ludzie  składują.... Jeden na 10 ma to ofoliowane... W sąsiedniej gminie było postępowanie za  nieprawidłowe składowanie bo ktoś podpierdolił.. Jeszcze było to w ogłoszeniu gminnym że wszczeto postępowanie... Ukarali i nakazali na własny koszt to usunąć w terminie 14 dni... 

Teraz przybędzie tony tego do składowania i co myślisz że to będzie leżeć lata bo niby gmina ma to obowiązek utylizować ? 

Nie... Prawo jest i przepisy mówią jasno kto ma to zdejmować itp.... 

Nie będę na wszystko odpowiadać bo widzę że rolnik powiedział to gmina ma zrobić. Odnośnie kotłów to tak ludzie dostali pieniądze a teraz ruszają kontrole i jak ktoś w ch*ja poleciał to oddaje z nawiązką. Było przecież powiedziane że nie będzie kontroli czy coś a co się okazało? Kasa poszła do ludzi i gminy dostały zalecenia jak i co kontrolować żeby odzyskać kasę i procenty za nienależycie pobrany hajs. Azbest jest tematem rzeką i ten program po coś powstał ale na pewno nie po to żeby tak o dać 20 tyś. Kolega wyżej ma rację że są postępowania i kary to kosmos i żaden wójt nie może umorzyć bo będzie miał postępowanie dyscyplinarne. Za składowanie odpadów niebezpiecznych w zeszłym roku było coś ok 540 zł za tonę za dobę i tak to jest naliczane. A jak składasz do gminy papier to masz od kiedy on leży i prosto jest naliczyć karę. Ja nie mówię że na pewno tak będzie ale jeżdżąc na szkolenia czy rozmawiając z ludźmi co znają temat (wfoś, rdoś, wioś) właśnie takie podejrzenia ludzie mają co siedzą w temacie. Dzisiejsze czasy coraz bardziej się rozpowszechnia dać kasę a potem nasłać gminę żeby naliczyła z procentem.

6 godzin temu, velFoka napisał:

Nie będę na wszystko odpowiadać bo widzę że rolnik powiedział to gmina ma zrobić. Odnośnie kotłów to tak ludzie dostali pieniądze a teraz ruszają kontrole i jak ktoś w ch*ja poleciał to oddaje z nawiązką. Było przecież powiedziane że nie będzie kontroli czy coś a co się okazało? Kasa poszła do ludzi i gminy dostały zalecenia jak i co kontrolować żeby odzyskać kasę i procenty za nienależycie pobrany hajs. Azbest jest tematem rzeką i ten program po coś powstał ale na pewno nie po to żeby tak o dać 20 tyś. Kolega wyżej ma rację że są postępowania i kary to kosmos i żaden wójt nie może umorzyć bo będzie miał postępowanie dyscyplinarne. Za składowanie odpadów niebezpiecznych w zeszłym roku było coś ok 540 zł za tonę za dobę i tak to jest naliczane. A jak składasz do gminy papier to masz od kiedy on leży i prosto jest naliczyć karę. Ja nie mówię że na pewno tak będzie ale jeżdżąc na szkolenia czy rozmawiając z ludźmi co znają temat (wfoś, rdoś, wioś) właśnie takie podejrzenia ludzie mają co siedzą w temacie. Dzisiejsze czasy coraz bardziej się rozpowszechnia dać kasę a potem nasłać gminę żeby naliczyła z procentem.

Odnośnie kotłów to też brałem udział w tym programie i jasno było powiedziane że kontrol może być.😉 Akurat u mnie nie było bo trafiło na czasy z covidem.

8 godzin temu, velFoka napisał:

Jesteś w błędzie troszkę. Ustawa o odpadach jest uogólniona i do tego jest rozporządzenie  ministra klimatu i środowiska i tam są wymaganie jakie należy spełnić żeby można było składować odpady a także nakaz płacenia za to tylko że stawkę co roku ustanawia wojewoda w drodze rozporządzenia czy czegoś tam (art 25. pkt 7 ustawy o odpadach i art 25. pkt. 6a). Żeby składować jakikolwiek zwykły odpad musisz mieć działalność i warunki spełniać. Pozwolenie zintegrowane teraz chyba od wszystkich jest wymagane a to takie no nie łatwe.

Art. 25 pkt 4 mówi że niektóre mogą być magazynowane jeśli technologia przetwarzania tego wymaga i nie dłużej niż 3 lata.

Z doświadczenia wiem że jeśli RIPOK jest niezmodernizowany to gminy płacą kary za składowanie odpadów. Są do tego wzory i co roku jak się robi takie sprawozdanie z odpadów to sobie się wylicza karę za nieosiągnięty poziom oraz za składowanie odpadów. To że na chwilę obecną azbest się trzyma na podwórku pod folią to tylko kwestia czasu aż się za to wezmą bo w odpadach jest biznes i to nie masz kolego pojęcia jakie to są pieniądze

Jest rzeczywiście rozporządzenie Ministra Klimatu z dnia 11 września 2020 r. w sprawie szczegółowych wymagań dla magazynowania odpadów. A w nim 

Cytat

§ 2. 1. Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do magazynowania odpadów:

(...)

2) przez wytwórcę odpadów, o którym mowa w art. 66 ust. 4 pkt 1 lit. c oraz w art. 71 pkt 1 ustawy z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach;

a art. 66 ust. 4 pkt 1 lit. c 

Cytat

c) będących rolnikami gospodarującymi na powierzchni użytków rolnych poniżej 75 ha, o ile nie podlegają wpisowi do rejestru na podstawie art. 51 ust. 1,

a art. 51. 2 

Cytat

2. Nie podlegają wpisowi do rejestru:

(...)

5) wytwórca odpadów będący rolnikiem gospodarującym na powierzchni użytków rolnych poniżej 75 ha, o ile nie podlega wpisowi do rejestru na podstawie ust. 1.

No i jeszcze to

Cytat

Art. 50. 1. Marszałek województwa dokonuje wpisu do rejestru na wniosek:

(...)

5) z zakresu niniejszej ustawy:

(...)

e) wytwórców odpadów obowiązanych do prowadzenia ewidencji odpadów, z wyłączeniem posiadaczy odpadów wymienionych w art. 51 ust. 1 pkt 1 i 2;

Ja tam na prawie się nie znam rolnik poniżej 75ha nie może być wpisany do rejestru a zatem nie może  posiadać pozwolenia zintegrowanego, pozwolenia na wytwarzanie odpadów lub zezwolenia na zbieranie odpadów i to rozporządzenie go w ogóle nie dotyczy. Nie ma co panikować, h.ja nam zrobią.

• Thanks 1

Powiem z doświadczenia tak że jak jest zgłoszenie czy nakaz z góry że trzeba zrobić kontrolę to każdego rolnika można powiesić za składowanie odpadów. W naszym województwie była sprawa odnośnie opon na pryzmie. Chłopa ujebali bo wioś i rdoś stwierdzili że to składowanie odpadów. Aby nakryć pryzmę oponami trzeba mieć pozwolenie od starostwa tylko nikt nie wie jako ono wygląda🤣 Azbest teraz staje się tematem kontrowersyjnym bo leży na dachu to jest git a jak zdejmiesz to jest beee. Odnośnie pozwolenia zintegrowanego i wpisu do rejestru to dwie różne sprawy i zwykły rolnik nie zdobędzie pozwolenia a ten powyżej 75 hektarów może w łatwy sposób uniknąć wpisu do rejestru. Tym rejestrem jest cudowne BDO w którym to wystawiasz karty przekazania odpadów i rozliczasz się z marszałkiem. Mam na swojej gminie co ma ponad 300h i nie jest wpisany. Kolego to nie jest tak że h*j nam zrobią tylko jak przyjdzie czas to tak zrobią że ten program azbestowy bokiem wyjdzie.

Dnia 21.01.2023 o 07:52, velFoka napisał:

Powiem z doświadczenia tak że jak jest zgłoszenie czy nakaz z góry że trzeba zrobić kontrolę to każdego rolnika można powiesić za składowanie odpadów. W naszym województwie była sprawa odnośnie opon na pryzmie. Chłopa ujebali bo wioś i rdoś stwierdzili że to składowanie odpadów. Aby nakryć pryzmę oponami trzeba mieć pozwolenie od starostwa tylko nikt nie wie jako ono wygląda🤣 Azbest teraz staje się tematem kontrowersyjnym bo leży na dachu to jest git a jak zdejmiesz to jest beee. Odnośnie pozwolenia zintegrowanego i wpisu do rejestru to dwie różne sprawy i zwykły rolnik nie zdobędzie pozwolenia a ten powyżej 75 hektarów może w łatwy sposób uniknąć wpisu do rejestru. Tym rejestrem jest cudowne BDO w którym to wystawiasz karty przekazania odpadów i rozliczasz się z marszałkiem. Mam na swojej gminie co ma ponad 300h i nie jest wpisany. Kolego to nie jest tak że h*j nam zrobią tylko jak przyjdzie czas to tak zrobią że ten program azbestowy bokiem wyjdzie.

Czyli co robić teraz żeby było dobrze? Bo walka na słowa a nic konkretnego. Trzeba nająć firmę która to sama zdejmie i odbierze i zutylizuje ?

To po co w takim razie w gminach są  Programy na odbiór zdemontowanych płyt finansowane z Wfosigw ???  Przecież to paradoks bo gmina takiego czegoś nie powinina  realizować. A u mnie co roku przyjeżdża i odbiera, czyli co przyjedzie , odbierze a potem zgłosi właściciela żeby go odpowiednie instytucje ukarały za składowanie azbestu ?

Nie każda gmina ma na utylizację fundusze. Ja brałem udział w 2 konkursach z wfoś i do pierwszego dołożyliśmy 4tys. a w następnym konkursie który był też prwie na taką samą kwotę to gmina dołożyła 21tys. W moich okolicach gminy już nie pchają się w te konkursy bo dużo trzeba dołożyć. Jeśli u Ciebie gmina odbiera i utylizuje to nie masz co się martwić. Masz kartę przekazania odpadu i nikt Ci nic nie zrobi, ale są gminy które nie mają funduszy na utylizację bo nie mają obowiązku w to się bawić. Odnośnie zdejmowania z dachu to prawnie właściciel sam nie może no chyba że ma uprawnienia a jak przyjeżdża firma to zdejmuje i od razu zabiera. To że gmina mówi że okryć folią i złożyć na paletę to żadne zabezpieczenie a składowanie, a mówi się tak ludziom po to żeby nie wywozili do lasu i żeby eternit się nie walał po podwórku.

@velFoka u mnie w gminie taki program jest co roku, byłem złożyć wniosek, dostałem informację że gmina co roku odbiera i w tym również. Ale w jakim terminie to nie wiadomo, czyli eternit może leżeć u mnie na podwórku kilka miesięcy. Także również nie wiadoma do końca 

@agrarmrc co ci da kurs, jeśli taki w ogóle istnieje ? Do takich rzeczy musisz mieć firmę która ma odpowiednie zgody czy papiery. Tak przynajmniej mówi prawo 

@EkstremalnyKilka lat temu byłem na spotkaniu w WIOŚ w Białymstoku i sam dyrektor powiedział że podlaskie i ogólnie wschodnie województwa są traktowane znacznie gorzej w tych konkursach bo na tamte lata 2014-2016 to na nasz woj. dali na utylizację i zdejmowanie kilka złotych a na śląskie to dali jeszcze z wfoś na blachę. A poza tym to jeszcze zależy jak gmina stoi z budżetem bo te konkursy to na prawdę zajmują więcej papierków i czasu niż kasy się dostaje

@velFoka moja gmina bogata, więc raczej zabiorą. Rok temu u znajomego zabrali.  Bardziej martwią mnie te przepisy o utylizacji azbestu, wszystko to takie śliskie. Wg prawa samemu zdjąć nie wolno, musi to zrobić uprawniona firma, takie oświadczenie pisze się w starostwie. Zaś gmina odbiera i nie Zagłębia się w to. Z jednej strony zdejmiesz sam i może być ok z drugiej ktoś pidkabluje i będą problemy