Skocz do zawartości

KPO: Działanie 5. Wymiana pokryć dachowych

zenmaniek

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 2.01.2023 o 22:54, vat napisał:

Taka sytuacja: stodoła i obora połączone ze sobą jakby w literę L. Do wniosku na wymianę zgłoszony tylko jeden budynek (powyżej 500m), a arimr twierdzi, że trzeba wymienić na obu bo budynki przylegają do siebie i traktuje je jako jeden budynek. Na wyrysach i geoportalu są dwa budynki

Ktoś miał taką śmieszną sytuację, że agencja sama łączy budynki i traktuje je jako jeden?

Ja mam budynek w kształcie L połączony ze sobą o powierzchni dachu 497 M2 i zakwestionowali mi 50 M2 na łączeniu tych budynków że jest to za dużo do dofinansowania. Poprawki uzupełniłem i czekam na decyzję co dalej . 

U mnie przyssali cała litanie. W tym konieczność zgłoszenia do starostwa prac w zakresie wymiany pokrycia dachowego. Starostwo zażąda firmy do suwania azbestu. Bo ze znajomym gadałem. Dodatkowo dokładniejsze rysunki bo nie mogą zmierzyć powierzchni dachu. Jak się wkurze to to oleje za parę tys nie bee się gimnastykował po urzędach i szukał firmy która zechce więcej jak to warte.

W gminie do odbioru zgłosiłem. Dołączyłem do wniosku. Bo tak polecili na początku zrobić. Teraz przyszło,że trzeba do starostwa zgłoszenie prac. Firmę do zdjęcia itd. Znajomy remontować chce dom na wsi i tez mu kazali firmę do dobioru znaleźć. Nie dawno robiłem szambo na wsi bo też remontuje dom to pomimo, że wg netu szambo na zgłoszenie bo do 10 m3 to ile z tym korowodów było i każdy urzędnik mówił co innego. Od zgłoszenia skończyło się na tym, że do sąsiadów zapytania wysyłali jak bym dom budował i czekać trzeba było czy nikt się nie sprzeciwi.

3 godziny temu, hubertuss napisał:

W gminie do odbioru zgłosiłem. Dołączyłem do wniosku. Bo tak polecili na początku zrobić. Teraz przyszło,że trzeba do starostwa zgłoszenie prac. Firmę do zdjęcia itd. Znajomy remontować chce dom na wsi i tez mu kazali firmę do dobioru znaleźć. Nie dawno robiłem szambo na wsi bo też remontuje dom to pomimo, że wg netu szambo na zgłoszenie bo do 10 m3 to ile z tym korowodów było i każdy urzędnik mówił co innego. Od zgłoszenia skończyło się na tym, że do sąsiadów zapytania wysyłali jak bym dom budował i czekać trzeba było czy nikt się nie sprzeciwi.

masz jakieś dziwne starostwo, ja tam napisałem że urząd gminy zajmie się utylizacją i starczyło

13 godzin temu, Kondominium napisał:

masz jakieś dziwne starostwo, ja tam napisałem że urząd gminy zajmie się utylizacją i starczyło

W gminie nie robili problemu już któryś dach robiłem i azbest nawet za friko zabrali. Ale w starostwie robią problemy.

8 godzin temu, Ekstremalny napisał:

Teoretycznie starostwo w sprawie zgłoszenia na remont dachu z azbestem ma racje, wg prawa powinna to zdjąć firma z uprawnieniami i wystawić odpowiedni świstek, więc starostwo zabezpiecza się przed samowolką. 

Oni to chyba sami nie wiedzą przed czym się zabezpieczają. Już z szambem każdy tam mówił co innego. A na koniec do sąsiadów pisma wysyłali jak bym dom budował. Chociaż szambo na zgłoszenie. Wójt ze starostą się żrą do tego. A jak mam mi to firma zdejmować bo dadzą 40 zł do m 2 to ja dziękuję. Sam sobie to ogarnę. Być może tak zaczęli cisnąć bo za dużo ludzi złożyło. Bo na początku wystarczyło dołączyć zgłoszenie na odbiór eternitu i nikt nie pytał o firmę do zdjęcia.

Wstawiałem nie tak dawno szambo niby zgłoszenie ale trzeba plany , decyzję itd jeszcze starostwo dorzuciło archeologa żeby było śmiesznie. 

Ta wymiana eternitu zobaczymy co będą żądać po jego wykonaniu. Póki co wysłałem poprawki I czekam. Chcą uwalić , zniechęcić jak najwięcej ludzi bo niby program KPO którego jeszcze nie dostaliśmy więc trzeba ładować swoją kasę. A wybory tuż tuż  :D

Wczoraj info z Arimr że jeszcze jakieś oświadczenie, bo błędna data rozpoczęcia inwestycji i będzie OK. Podpisywanie umów prawdopodobnie w marcu i na koniec inwestycji potrzebne jakieś faktury na materiał lub robociznę, które będą potwierdzały że inwestycja miała miejsce

3 minuty temu, hubertuss napisał:

Jak tak dalej pójdzie to też zrezygnuję. Nie będę się gimnastykował za te 40 zl od metra po tych urzędach. I może o to im chodzi bo zdaje się liczba chętnych mocno przerosła zakładany budżet a KPO nie ma i nie będzie.

Z założenia miało być przystępnie jak mi przysłali wymogi to już na wstępie jak chodziłem się pytać na etapie poprawek - Dane firmy wykonującej dach, dane firmy rozbierającej... A huk z tym sam sobie zrobie to raz i dwa nie bd problemu w gminie robil- pozwalaja samemu ściągać a sami zabierają ...

• Like 1

3 godziny temu, Grzechooo napisał:

Tak napisali? przecież było że nie będzie potrzeba żadnych faktur? a co po niektórzy już blachy pokupili.

Możesz kupić blachę aby było to po złożeniu wniosku kpo

3 godziny temu, Grzechooo napisał:

Tak napisali? przecież było że nie będzie potrzeba żadnych faktur? a co po niektórzy już blachy pokupili.

Faktury na blachę będzie trzeba nie potrzeba na robociznę możesz sam wykonać 

18 minut temu, CASd napisał:

Faktury na blachę będzie trzeba nie potrzeba na robociznę możesz sam wykonać 

poczytaj o fakturach:

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/najczesciej-zadawane-pytania2

co prawda kierowniczka zjamujaca sie wniposkami uwaza, ze trzeba miec faktury na zakup blachy, a wyjasnienia agencyjne temu przecza.

cytat: 

Wymiana w gospodarstwach rolnych pokryć dachowych z materiałów zawierających azbest

1. Czy, aby wsparcie zostało wypłacone, konieczne będzie przedstawienie ARiMR dowodów finansowo – księgowych (faktury, rachunki)?

Nie. Nie trzeba przedstawiać ARiMR faktur oraz innych dowodów księgowo-finansowych jako załączników do wniosku o wypłatę wsparcia. Z uwagi na ryczałtową formę płatności faktury za usługi budowlane i wykonawcze lub potwierdzające zakup nowego pokrycia dachu nie będą podlegały weryfikacji przez ARiMR.

Jestem w 100% pewien, że będzie potrzebna faktura i zdjęcie budynku po i przed wykonaniem zmiany poszycia.

Czy wy myślcie, że wymagania co do tego dofinansowania będzie się różniło od wymagań np. na moderniazacje.

(m.in zdjęcia tabliczek, samego sprzętu, elementów które były dodatkowym wyposażeniem a tego było więcej)

Raczej trzeba być przygotowanym na fakturę z zakupu i zdjęcie przed i po. Im więcej dokumentów im wyślesz w papierze lub elektronicznie to mniejsza szansa na kontrole,

Agencji też nie chce się do Was jeździć, lepiej wszystko załatwić na odległość i bajlando 

3 minuty temu, DamianRolnikSkup napisał:

Jestem w 100% pewien, że będzie potrzebna faktura i zdjęcie budynku po i przed wykonaniem zmiany poszycia.

Czy wy myślcie, że wymagania co do tego dofinansowania będzie się różniło od wymagań np. na moderniazacje.

(m.in zdjęcia tabliczek, samego sprzętu, elementów które były dodatkowym wyposażeniem a tego było więcej)

Raczej trzeba być przygotowanym na fakturę z zakupu i zdjęcie przed i po. Im więcej dokumentów im wyślesz w papierze lub elektronicznie to mniejsza szansa na kontrole,

Agencji też nie chce się do Was jeździć, lepiej wszystko załatwić na odległość i bajlando 

mozliwe, tylko po co takie cos pisza na wlasnej stronie, do danego dzialania?

Często ci sami ktorzy narzekają  że urzędnicy wymagają czegoś czego nie powinni i są nadgorliwi, teraz okazuje się, że sami piętrzą trudności... nigdzie nie jest napisane o wymogu przedstawienia faktur, jest wręcz odwrotnie, ale nie bo napewno trzeba...

13 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

Przed wypłatą drugiej raty MR wysłaliśmy wszystkie dokumenty jakie chcieli, po czym mieliśmy kontrolę u siebie i wołali żeby im przedstawiać te dokumenty które za poświadczeniem oryginału mieli wysłane. Sama ta kontrolującą stwierdziła że to bezsens. 

Co do wymiany eternitu jeśli będzie obowiązek zdjęcia przez odpowiednią firmę to koledze powiedzieli 100zł/m2.