Skocz do zawartości

Myjka ciśnieniowa Nilfisk PREMIUM 190-12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zamierzam kupić myjkę ciśnieniową do mycia traktorów, podwórka itp, znalazłem ten model:  Nilfisk PREMIUM 190-12

Czy ktoś ma bądź kiedyś używał tego modelu i w ogóle tej marki i może podzielić się opinią? 

Czy ten model poradzi sobie z błotem, plamami z oleju itp (brałbym do niej też pianownicę żeby nie męczyć się tylko wodą).

Korzystałem kilka razy z myjki Karcher K5 ale wydawała mi się ciut za słaba (nie wiem czy była sprawna w 100% bo nie była moja), jak ten model który znalazłem wypada w porównaniu właśnie z K5?

Opublikowano

Ten nilfisk to zdecydowanie mocniejsza niż k5. Do domowego zastosowania jak najbardziej ok. Nilfisk jako producent to ta sama półka co Karcher ale żeby coś więcej napisać trzeba porównywać konkretne modele. Mała sugestia, zamiast pianownicy lepiej przystawkę do mycia kostki (posadzki). Pianownica to taki bajer, mniej chemii będzie przy zwykłym opryskiwaczu co zdecydowanie polecam. Pianownica to tylko fajny efekt, miałem porządny sprzęt i polecaną chemię ale takie samo działanie przy mniejszych proporcjach mam z opryskiwacza.

Opublikowano (edytowane)

Myślę że wiele osób  miało doświadczenie z bliźniaczo podobnymi myjkami nie tylko Nilfisk ,ale Stihl czy Alto ( sa to pokrewne produkty). . Np nieco starszy model RE162 który ma chyba nawet wiekszy  wydatek wody ale przy nieco niższym ciśnieniu ( 160bar) i podobny silnik bo 3,2 kW. Myjki te wyglądaj podobnie, dlatego podejrzewam że mają podobne wykonanie : mosiężną głowicę, "ceramiczne " tłoki . Od lat używam jeszcze starszy model Re161 -bez regulacji ciśnienia - myjka nie do zajechania. Kupiłem później używkę RE162- z regulacją ciśnienia ,ale ma gorszą wydajność ( skuteczność) mimo że ma takie same parametry, dlatego używam jej do mycia samochodu , a tą starszą ( lepszą) wykorzystuję do mycia sprzętu rolniczego.

Myjka taka na moje warunki wystarczająca , z ziemi , smaru  świeże obmyje , farby nie ruszy z metalu. Do użytku w gospodarstwie  jest wystarczająca aby umyć sprzęt , ale  np. na potrzeby warsztatu ,gdzie trzeba umyć zaschnięte warstwy smaru ,kurzu  itp, to nie da rady nawet przy użyciu dyszy  wirowej . Tu sprawdzą się myjki siłowe z podgrzewaczem. Nawet można kupić coś używanego - Karcher, Kranzle. .  Co do myjki K5 , jest to zdecydowanie gorszy produkt, , mniejsza wydajność , gorszej jakości elementy , niższa moc , bardziej zbliżona parametrami  jest myjka K7.

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano
22 godziny temu, jaco512 napisał:

Szukasz na 230 czy 400V? Patrz nie tylko na samo ciśnienie ale też na wydatek litrów

Zdecydowanie 230V

23 godziny temu, lobudek napisał:

Jak chcesz coś użytecznego w gospodarstwie to tylko myjka z grzaniem wody.

Na taką z grzaniem wody to 8-10k to minimum czyli tak z 3-4razy mój budżet także taka opcja odpada 😁 Niby są używki za te 3-4k ale jakoś przy takim sprzęcie jakoś nie mam zaufania do używanego sprzętu.

Opublikowano

Od prawie 8 lat korzystam z Nilfisk P150.2-10 x-tra czyli coś chyba podobnego do modelu podanego przez autora tematu. Jak na myjkę zimnowodną do mojego małego gospodarstwa to moim zdaniem robi robotę. Nic się z nią nie dzieje. Oczywiście filtr do przyłącza wody. Także korzystam z pianownicy. Podobno jak chemia nie przechodzi przez pompę tym lepiej dla żywotności urządzenia.

Opublikowano
9 godzin temu, M-R napisał:

Od prawie 8 lat korzystam z Nilfisk P150.2-10 x-tra czyli coś chyba podobnego do modelu podanego przez autora tematu. Jak na myjkę zimnowodną do mojego małego gospodarstwa to moim zdaniem robi robotę. Nic się z nią nie dzieje. Oczywiście filtr do przyłącza wody. Także korzystam z pianownicy. Podobno jak chemia nie przechodzi przez pompę tym lepiej dla żywotności urządzenia.

jakiej średnicy masz wąż zasilający i jaki filtr zamontowany?

Opublikowano (edytowane)

Tak , cenowa.🤭bo to taki Mercedes wśród myjek. Ogólnie za dobrą myjkę obecnie trzeba wydać co najmniej 2-2,5 tys, co by miała mosiężną głowicę i tłoki z powłoką ceramiczną ,warto na to dołożyć a ma to przełożenie na trwałość pompy. Zapewne w tej samej cenie myjka Nilfisk będzie miała nieco lepsze parametry : wydajność, moc ,w stosunku do Kranzle. Nie wiem jak jest obecnie ,kilkanaście lat temu myjki : Nilfisk ,Alto , Stihl ,WAP były identyczne poza kolorem .

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano
Dnia 30.11.2022 o 19:28, torq1906 napisał:

Zdecydowanie 230V

Na taką z grzaniem wody to 8-10k to minimum czyli tak z 3-4razy mój budżet także taka opcja odpada 😁 Niby są używki za te 3-4k ale jakoś przy takim sprzęcie jakoś nie mam zaufania do używanego sprzętu.

Ja na grzaną nie zbyt reflektuję bo mi nie potrzebna, miałem kiedyś, po drugie u  mnie raczej  220 V. siły nie chcę tam podciągać,  kupiłem z miesiąc temu ogłoszenia używaną z gwarancja 3 miesiące, reklamują się że ma 6. Z OLX lub Allegro,  Karcher  620m za 700 zł, akurat taką miałem  poprzednio i chyba spalił  mi się silnik, też używką za 300 kupioną,   dysza rotacyjna 0,25 miałem i muszę na farbę uważać żeby nie zerwało, Dysza 035 za duża. Do tego Dimer. 

Jak kupować to minimum 130 bar i 500 wody. Tylko  do maszyn spokojnie wystarczy. 

Dokupiłem wąż 10 metrowy, za 100, mufa za 16 zł i jeszcze jedną dyszę rotacyjną za 140 zł, ale dali 0,5 potem wymieniłem na 035 i jest za duża. Jak był teraz kupował  to od razu bym tak zamówił. Nie mam dodatkowych kosztów 

Opublikowano
Dnia 1.12.2022 o 18:10, torq1906 napisał:

jakiej średnicy masz wąż zasilający i jaki filtr zamontowany?

Najczęściej 1/2, czasem 3/4. Filtr wstępny z takim sitkiem w środku. Kupiłem akurat od Karcher. 

Opublikowano

Witam Miał ktoś może styczność dłuższą z tymi modelami, markami, który najlepiej wychodzi w eksploatacji, dostępności części, cenach itd.? : Kärcher HD 7/17 M Plus lub niższy model , Sthil RE 232 , RE 282 PLUS , amatorska Nilfisk PREMIUM 190-12 EU, Nilfisk MC 4M-180/740 XT EU , NILFISK MC 5M-180/840 szukam coś zimnowodnego z wydatkiem wody od 600l w cenie 4-5tyś. dobrze by było. Wyżej podałem przykłady interesujących mnie marek, modeli, ale nie wiem jak z serwisem, cenami części oraz ich dostępnością na już, awaryjnością przy pracy prawie ciągłej 2-4godziny myjąc maszyny rolnicze typu rozrzutnik itp., lecz nie co dnia. Biorę bardziej pod uwagę zakup stacjonarny, bo najszybciej dostanę pomoc, akcesoria chyba i na żywo zobaczyć czasem można przed zakupem?.     Na pewno wąż dajemy 3/4" bo musi być zapewniony stały, pewny dopływ wody i przedłużacz 230V o przekroju 2,5mm żyła inaczej albo nie działa prawidłowo myjka zasilana silnikiem 230V albo zabezpieczenie wywala w myjce i problem potem. Pozdrawiam