Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Celownik07 napisał:

Zachodniego nie kupie do 2,5k . 

Kupisz, chociażby taka fiona, czy saxonia. Jak dobrze poszukasz to można kupić coś naprawdę fajnego w lepszych pieniądzach niż poznaniaki. Dla mnie szerokość 2,7m to nieporozumienie. Czasem trzeba się przejechać trochę dalej niż 'wokół komina' ale wychodzi się na tym lepiej, choć też nie zawsze. Osobiście obecnie mam Reform Semo 99, konstrukcja wprowdzona w latach kiedy poznaniaki nie miały jeszcze docisku, a mam w nim już centralny docisk redlic, automatyczne ścieżki, przekładnię olejową i sporą skrzynię zasypową. Wysiewa tak jak na próbie kręconej ustawię. Kosztował mnie co prawda znacznie więcej niż te 2,5 tys bo 5 tys. z małym haczykiem, ale siewnik naprawdę bez porównania. A w twoim budżecie też spokojnie można coś znaleźć. 

Opublikowano

@kamcio15 Za 2,5 z zachodnich to znajdzie ale zwłoki, a nawet jak znajdzie w trochę lepszym stanie, to znając życie, będzie to 300 km od domu i koszt transportu i ewentualne naprawy podwoją wartość tego siewnika. Sam przyznałeś, że Twój kosztował 2x budżet autora i zapewne kupowany jakiś czas temu. Obecnie galopująca inflacja nie pozwoli znaleźć ładnego poznaniaka a nie mówiąc już o zachodnim- chyba, że autor będzie miała baaaaardzo dużo szczęścia. Sprawny poznaniak, też pozwala wysiać zgodnie z próbą kręconą a dla mnie jedyną wadą jest mała skrzynia zasypowa.

Opublikowano

Nie chce za bardzo dokladac do interesu bo swoje 4-5ha obsieje i konnym 15lejkowym. Teraz ropa droga wiec pomyslalem o wiekszym- zawsze mniej przejazdow. Zdecydowalem sie na tego poznaniaka i raczej tak juz zostanie ( chce tez kupic w okolicy - jak to wspomnial kolega wyzej w kolo komina, co by za transport duzo nie placic). Czekam na okazje, moze droga pantoflowa cos sie znajdzie bo paru osobom zglosilem takie zapotrzebowanie, przegladam tez portale ogloszeniowe ale na nich zlom lub pudrowane g*wno w okolicy +50km od mojej miejscowosci. Jakby sie trafila okazja za rozsadna kase to bym bral - dlatego zapytalem na co zwracac uwage. Skrzynia moze byc mala bo wszystkie hektary wokol domu. Dzieki za wszelkie rady, do wiosny jeszcze troche czasu wiec moze cos sie znajdzie a jak nie to dalej konnym i na spokojnie bede szukal.

Opublikowano

Oprócz poznaniaków zwróciłbym uwagę na siewniki nodet.

W granicach 3-4 tysięcy coś znajdziesz sensownego.Sąsiad posiada siewniki tej marki w wersji 3m sprzężony z agregatem talerzowym i ładne ma wschody,a nieraz sieje w słabo doprawioną glebę,bo z powodu bieżącej hodowli mlecznej nie raz nie ma wystarczająco czasu by porządnie przygotować pole pod siew.

Także planuję kupić siewnik i skłaniam się ku nodetowi.

Opublikowano
5 minut temu, Celownik07 napisał:

Radom

Mój powiat. 

Przeglądałeś ogłoszenia lokalne bo jest kilka sztuk tylko pytanie czy tobie będą się podobać. 

Opublikowano
3 godziny temu, jacor73 napisał:

@kamcio15 Za 2,5 z zachodnich to znajdzie ale zwłoki, a nawet jak znajdzie w trochę lepszym stanie, to znając życie, będzie to 300 km od domu i koszt transportu i ewentualne naprawy podwoją wartość tego siewnika. Sam przyznałeś, że Twój kosztował 2x budżet autora i zapewne kupowany jakiś czas temu. Obecnie galopująca inflacja nie pozwoli znaleźć ładnego poznaniaka a nie mówiąc już o zachodnim- chyba, że autor będzie miała baaaaardzo dużo szczęścia. Sprawny poznaniak, też pozwala wysiać zgodnie z próbą kręconą a dla mnie jedyną wadą jest mała skrzynia zasypowa.

Swój kupowałem wiosną, fakt przekracza dwukrotnie budżet kolegi, ale ja kupiłem siewnik zupełnie innej klasy, no i przede wszystkim ceny rynkowe tych modeli zaczynają się od ok. 7tys., ja kupiłem za 5, 30km od domu. Nie namawiam na siłę kolegi na zachodnie graty tylko stwierdzam fakt, że da się kupić. A co kto kupi to już jego własna decyzja. Szukając siewników brałem różne modele pod uwagę. A obecnie śledząc rynek widzę, że ceny nawet tych starych poznaników osiągają absurdalny pułap. W tym momencie to i tak ten siewnik się nie przyda, no chyba, że kolega będzie jakąś przewódkę siał. Ja bym na spokojnie śledził rynek i do wiosny coś się trafi, bez ciśnienia. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Celownik07 napisał:

Podrzucisz linkiem?

Patrze olx i sprzedajemy. 

Jaki konkretnie rocznik bo te starsze to naprawdę ruiny aż szkoda to nawet oglądać. 

W Garbatce Letnisko jest gość co poznaniakami handluje i tam może coś ciekawego znajdziesz. 

https://www.olx.pl/d/oferta/siewnik-poznaniak-CID757-IDyhIjs.html

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano

Mam tego goscia w obserwowanych i w razie nie znalezienia czegos konkretnego chce sie do niego wybrac osobiscie. Masz o nim jakies opinie? Bo do handlarzy podchodze z dystansem. 

Rocznik obojetny zeby byl z dociskiem i przekladnia mechaniczna. Plusy to grabki i kolka juz do wysiewu grubego i drobnego. Rynienek moze nie byc (one sa tylko do proby kreconej potrzebne?)

Opublikowano
6 minut temu, Kabanos napisał:

Mam na zbyciu poznaniaka lubelskie , rynny , kółka ,grabki , garażowany, skrzynia mechaniczna, na łańcuszku, nie picowany i nie malowany .

Wrzuciles na jakas str. Z ogloszeniami zeby podejrzec? Lubelskie to max Deblin

Ps. Na lancuszku - chodzi o docisk?

Opublikowano

Jak masz pola w dobrej kulturze bez perzu i innego dziadostwa, dobrze uprawione przed siewem to docisk jak najbardziej wskazany. W innym wypadku będzie Ci się wszystko ciągnęło i zapychało na tych krótkich redlicach. Konny bez docisku to przeskoczy po wierzchu i jedziesz dalej, tutaj już trzeba zadbać o pole przed siewem. 

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

jesli masz zamiar bobowate siac to docisk sie przyda,chyba ze piasek i sie kopie.

V i  VI klasa.

1 godzinę temu, kamcio15 napisał:

Jak masz pola w dobrej kulturze bez perzu i innego dziadostwa, dobrze uprawione przed siewem to docisk jak najbardziej wskazany. W innym wypadku będzie Ci się wszystko ciągnęło i zapychało na tych krótkich redlicach. Konny bez docisku to przeskoczy po wierzchu i jedziesz dalej, tutaj już trzeba zadbać o pole przed siewem. 

to jak wezme z dociskiem to nie da sie go "wyłączyć"? Z tą kultura to różnie - bo jeden wieloletni ugór dopiero wyprowadzam na prostą

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Celownik07 napisał:

Jakbyś upatrzył poznaniaka 2,7 na tej większej skrzyni nasiennej w większym budżecie jak twój limit to daj znać a może swojego ci sprzedam. 

Edytowane przez PRIMO