Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Gabrys05 napisał:

Witam!

Czy da się zrobić tak żeby nie rejestrować C 330 tylko zrobić go pojazdem wolnobieżnym zeby tylko OC zapłacić?

Pozdrawiam!

Tak to każdy by chciał, tylko że nic z tego. I bardzo dobrze, bo jeździli by bez przeglądu, bez hamulców, strach by było na ulicę wyjść.

Edytowane przez Desperado
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
24 minuty temu, robert1226 napisał:

Przecież to i tak pojazd wolnobiezny .

Czytałeś kiedyś definicję pojazdu wolnobieżnego i definicję ciągnika rolniczego? Zapewniam Cię, że kryterium prędkości to nie wszystko.

Witam!

Czy da się zrobić tak żeby nie rejestrować C 330 tylko zrobić go pojazdem wolnobieżnym zeby tylko OC zapłacić?

Pozdrawiam!

Pewnie masz traktor bez papierów i kombinujesz jak tu nim jeździć legalnie?

Troche cięzko bo to taki skladak 28/30

Możesz sprecyzować, jak wygląda ten składak, ewentualnie wrzuć zdjęcia.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, robert1226 napisał:

Co nie zmienia ni faktu ni definicji że ciągnik rolniczy jest pojazdem wolnobieznym.

Ciągnik rolniczy nie jest pojazdem wolnobieżnym. Ciągnik rolniczy jest pojazdem wolnoporuszającym się a to nie to samo.

Ciągnik rolniczy - pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia rozwinięcie prędkości nie mniejszej niż 6km/h, skonstruowany do używania łącznie ze sprzętem do prac rolnych, leśnych lub ogrodniczych; ciągnik taki może być również przystosowany do ciągnięcia przyczep oraz prac ziemnych.

Pojazd wolnobieżny - pojazd silnikowy, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 25km/h z wyłączeniem ciągnika rolniczego.

Mam nadzieję, że teraz zrozumiesz, dlaczego ciągnik rolniczy nie może być pojazdem wolnobieżnym.

2 godziny temu, tadi77 napisał:

A Ostrówek trzeba było rejestrować? 

Ciągnik rolniczy przystosowany do prac ziemnych.

Edytowane przez bergman31
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, tadi77 napisał:

A Ostrówek trzeba było rejestrować? 

1 godzinę temu, bergman31 napisał:

Ciągnik rolniczy przystosowany do prac ziemnych.

I to przystosowanie sprawia że przestaje byc traktowany jako ciągnik rolniczy

interpretacja  jednej z Izb Skatbowych 

3. Koparko-ładowarka "Ostrówek" na kołach typ K-162 zakupiona dnia 20.11.2002 r. w firmie "Wodogaz" w Przeworsku. Jest to ciągnik posiadający z przodu spychacz, z tyłu łyżkę do wykopów, nabierania i przerzucania ziemi. Wyżej wymienione elementy, tj. spychacz oraz łyżka do wykopów są częściami stałymi i stanowią integralną część z ciągnikiem. Koparko-ładowarka służy w prowadzonej przez podatnika działalności gospodarczej, do robót ziemnych i odśnieżania. Dla koparko-ładowarki "Ostrówek" nie został wydany dowód rejestracyjny ani książka pojazdu, tylko polisa PZU.

źródło https://www.podatki.biz/interpretacje/0030959.txt

Zatem jeśli w dokumentacji homologacyjnej jest jako koparko-ładowarka to nią jest 

Podobnie z rozrzutnikami obornika które nie były rejestrowane a po zdemontowaniu osprzętu (pozbycie sie cech maszyny)  mogły by służyć jako przyczepy.

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano

Pojazdy zwolnione z obowiązku rejestracji mogą poruszać się po drogach publicznych jeżeli mają stosowne wyposażenie ( światła ,itd ) ,a cóż zmieni w tym przypadku posiadanie tablicy ?

Ludzie teraz gorączkują się strasznie , bo koparka spowalnia ruch , ciekawe co by powiedzieli gdyby na pół godziny laweta zablokowała ruch w celu załadowania koparki.?

Opublikowano

Czy Ty tego nie widzisz w tym tekście  ?

- Koparki i spycharki to pojazdy wolnobieżne, czyli takie pojazdy silnikowe, których konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 25 km/h, z wyłączeniem ciągnika rolniczego. Ustawodawca zwolnił właścicieli takich pojazdów z obowiązku rejestracji - tłumaczy mł. asp. Joanna Skrent z Komendy Wojewódzkiej Policji w Gdańsku.

Jak zidentyfikować pojazd wolnobieżny? Na podstawie świadectwa homologacji, karty pojazdu lub innych dokumentów wydanych przez producenta lub importera.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Pigmei napisał:

I to przystosowanie sprawia że przestaje byc traktowany jako ciągnik rolniczy

Właśnie, że przystosowanie nic tu nie zmienia. Jak w C-330 założę ładowacz czołowy a z tyłu zaczepię Trolla, to taki Ursus zostanie przystosowany do prac ziemnych. W przypadku Ostrówka, można zdjąc cały osprzęt i zostanie nam C-360 z masywną osią przednią. Wystarczy założyć z tyłu zaczep do przyczep i mamy ciągnik rolniczy przystosowany do ciągnięcia przyczep.

Widziałem już koparko-ładowarki (JCB, CAT i inne) zarejestrowane jako ciągnik rolniczy. Powód jest prosty, bo ich maksymalna prędkość konstrukcyjna przekracza 25km/h (czasami nawet 40km/h).

7 minut temu, andrzej78 napisał:

Tak ustawodawca zwolnił z rejestracji  , ale wielu kierowców szuka dziury w całym bo im  przeszkadza koparka , kombajn itp.

Niech się cieszą, że ciągniki rolnicze i pojazdy wolnobieżne mają zakaz wjazdu na autostradę. I niech się modlą, aby na drogach nieprzybyło pojazdów zaprzęgowych.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, bergman31 napisał:

Pojazd wolnobieżny - pojazd silnikowy, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 25km/h z wyłączeniem ciągnika rolniczego.

@superfarmer02 takie ograniczenie prędkość nic nie da.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Sąsiad ma ostrówka z "turem" z przodu to ma normalnie 2 tablice. Gdzieś ostatnio słyszałem że ktoś kupił jakoś chiński traktorek i miał zablokowany jeden bieg przez co był wolniejszy i nie trzeba było rejestrować chyba go kupił @AgroDave93

Z jakiej paki ma 2 tablice? 🤔 Przecież nawet zwykły  ciągnik ma jedną montowaną z tyłu pojazdu.

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano

Zależy jakie tablice? Chyba do lat 70tych obowiązywały dwie tablice rejestracyjne dla ciągników rolniczych. Jak traktor nie był przerejestrowany, to nadal je ma. W przypadku rejestracji koparko-ładowarki jako pojazd specjalny, to także będzie miał dwie tablice.

Opublikowano
9 minut temu, Pigmei napisał:

Z jakiej paki ma 2 tablice? 🤔 Przecież nawet zwykły  ciągnik ma jedną montowaną z tyłu pojazdu.

Niewiem jak on to ma w papierach, dali mu 2 bo niby według nich tak ma być, jedna jak w samochodzie a druga chyba zwykła kwadratowa