Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Gość
Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Dnia 31.05.2023 o 11:51, soltys48 napisał:

Jeżeli urodzone przed 15 mają można zgłaszać i wtedy muszą być 30dni w gospodarstwie 

Jednak liczone były na stan 15 maja. Zakup i przemieszczenie po 15 maja się do dopłat nie wliczają. 

22 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Wliczają się

To widzicie nawet doradców trzeba pilnować. Gdzie się człowiek nie ruszy to musi wszystkiego pilnować, aby nie oszukali, po co są potrzebni tacy doradcy?, lepiej jakby poszli kury nioski paść. 

15 minut temu, Niewiadomski napisał:

Żaden doradca takich bzdur by nie opowiadał. Pewnie mówił o bydle urodzonym do 15 maja, tylko nie zrozumiałeś. 

Co jak co ale potrafię wypowiedzieć 2 zdania poprawnie. Cielaki urodzone przed 15 maja, zakupione po 15 maja i po 15 maja przemieszczenie zrobione wg forumowiczów wlicza się do dopłat. Według tego doradcy się nie wliczają. Ponieważ liczy się stan na 15 maja, co po tym terminie to się nie wlicza. Dodał że urodzenie przed 15 maja  nie ma żadnego znaczenia. 

6 minut temu, Niewiadomski napisał:

Wiek na 15 maja, stan na dzień składania wniosku.

cielaki miały na 15 maja 3 tyg. A kupione były aby dobić do 20 sztuk, żeby był komplet do dopłat.  Dobra nie będę już sobie tym głowy zawracał bo to i tak grosze a jak mam zarobić na tych cielakach pasąc je to zarobię, a jak dołożę to i dopłaty nic wiele w opłacalności nie pomogą.  

1 minutę temu, Niewiadomski napisał:

Końcem maja pytałeś w tej sprawie, dostałeś poprawną odpowiedź i nie zadeklarowałeś tych sztuk?? Przecież aplikacja sama podpowiada kwalifikujące się sztuki 

Tak dowiadywałem się jak sprawa wygląda. Ja wniosku nie składałem, robił to za mnie doradca. Dobra wyszło jak wyszło nie będę rozpaczał. Chciałem się tylko dowiedzieć jak to w końcu jest. 

59 minut temu, Niewiadomski napisał:

Końcem maja pytałeś w tej sprawie, dostałeś poprawną odpowiedź i nie zadeklarowałeś tych sztuk?? Przecież aplikacja sama podpowiada kwalifikujące się sztuki 

Na te podpowiadanie to też trzeba patrzeć dobrze, mi pobrało z irz dwie sztuki, których już nie ma dawno na stanie, nie wiem skąd je wynalazło w ogóle. 

A zaglądałeś w irz plus? Sąsiad miał podobnie. Zadeklarował krowy a młodego bydła nie miał. Dostał komunikat, że może jeszcze dostać płatność do bydła. Odhaczyliśmy bydło i weszła jedna sztuka urodzona przed rokiem, którą sprzedał miesiąc po urodzeniu. Wchodzimy w irz a tam jest na stanie. Jemu handlarz miał zgłosić wybycie, także w jego imieniu bo tak się umówili i inni też tak robili. Miał jechać wyjaśniać, ale się ociąga.

Dnia 1.07.2023 o 18:12, pedro2 napisał:

Nie wiesz co to Podlaski limuzyn? 🙆

cos w ten deseń tylko z siurkiem 

SRzk9kpTURBXy84YjA1NDcyZDVmMDAxMWU5YzRlNDM4OGEwMDY2MjAxOC5qcGeSlQMADM0CSc0BSZMFzQSwzQJ23gABoTAB.jpeg

Heheh ... Kiedyś jak kupowałem jeszcze te wyścigowe to zdarzyło mi się tylko raz że musiałem to cielaków wchodzić po drabinie 😁 trochę byłem zdezorientowany że gość mi drabinę podstawia hehe

Edytowane przez tomaszmab

1 godzinę temu, tomaszmab napisał:

Heheh ... Kiedyś jak kupowałem jeszcze te wyścigowe to zdarzyło mi się tylko raz że musiałem to cielaków wchodzić po drabinie 😁 trochę byłem zdezorientowany że gość mi drabinę podstawia hehe

Raz widziałem jak u gospodarza bydlaki przez bałki w chlewach przechodziły i ściany się rozjeżdżały od naporu gnoju. A żreć żeby dać to dwa eternity zdjął i wrzucał. Nic śmiesznego. Żal było tego bydła 

2 godziny temu, HF86 napisał:

elementy konstrukcyjne. 

na nich np strop mogłeś położyć. 

2 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

co to te bałki?

To takie grube bale, całe kłody ciosane siekierą, które wiążą oba murłaty i na nich spierasz stojaki pod płstew

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Przez CzarekPolishBeefKręglewscy
      Witam. Nazywam się Cezary i Jestem Przedstawicielem ubojni Polish Beef Kłodzino woj zachodniopomorskie.
      Zajmujemy się skupem bydła na terenie całego kraju jak i woj zachodniopomorskiego.
      prowadzimy również ubój z konieczności ( złamane nogi, Problemy po wycieleniu, i inne)
      mamy własne transporty duże ciężarówki jak i małe busy.
      skupujemy bydło głownie na wbc ale i na żywą wagę jesteśmy w stanie porozmawiać. 
      zapraszam do kontaktu 
      665-190-130
      @cezary-skup@beefklodzino.pl
      ubojnia-1.svg

• Dodaj nową pozycję...
v