Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Gość
Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

No chłopaki. Potrzebna pomoc. Szczególnie tutaj wiedzą i doświadczeniem cybulka się przyda, chyba🤔 

Robię projekt obory na byki. Docelowo 100%ruszta.

1.Lepiej budować węższą a dłuższą(13x50) czy szerszą a krótszą (15x40)? W pierwszym przypadku ruszta 4 metry szerokości a w drugim 5 metrów. Stół paszowy 4m. 

2. Wszystkie kojce robić o takich samych wymiarach czy robić i mniejsze i większe a byki potem przeganiać? Szczerze, to wolałbym raz wstawić i za 2 lata wygonić 🤪

3. jaka ma być wysokość ścian bocznych wstępnie myślę o 2,5m ściana +1m okna przesuwne/kurtyny czy inne ustrojstwo. Ewentualnie 3m ścianą plus kurtyna. W każdym razie po całej długości ściany bocznej. Czy budować jeszcze wyższą, ale nie chcę się pchać w dodatkowe koszty.

3. Materace na ruszta dla sztuk do pół roku ewentualnie tylko jeden kojec gdzie będą stały cielęta i automat do ich pojenia? Kombinować jeszcze, żeby była możliwość rzucenia gdzieś słomy czy mogą leżeć cielaki na tych rusztach? 

4. Poidła. I tu liczę na inwencję twórczą bo nie mam zielonego pojęcia co wsadzić 🤣

1 godzinę temu, Pitraszek napisał:

Bałbym się że dołożę do interesu jak będą słabe ceny

Jak cena leci to w pierwszej kolejności po d*pie dostaje słaby towar 

8 minut temu, karol091193 napisał:

No chłopaki. Potrzebna pomoc. Szczególnie tutaj wiedzą i doświadczeniem cybulka się przyda, chyba🤔 

Robię projekt obory na byki. Docelowo 100%ruszta.

1.Lepiej budować węższą a dłuższą(13x50) czy szerszą a krótszą (15x40)? W pierwszym przypadku ruszta 4 metry szerokości a w drugim 5 metrów. Stół paszowy 4m. 

2. Wszystkie kojce robić o takich samych wymiarach czy robić i mniejsze i większe a byki potem przeganiać? Szczerze, to wolałbym raz wstawić i za 2 lata wygonić 🤪

3. jaka ma być wysokość ścian bocznych wstępnie myślę o 2,5m ściana +1m okna przesuwne/kurtyny czy inne ustrojstwo. Ewentualnie 3m ścianą plus kurtyna. W każdym razie po całej długości ściany bocznej. Czy budować jeszcze wyższą, ale nie chcę się pchać w dodatkowe koszty.

3. Materace na ruszta dla sztuk do pół roku ewentualnie tylko jeden kojec gdzie będą stały cielęta i automat do ich pojenia? Kombinować jeszcze, żeby była możliwość rzucenia gdzieś słomy czy mogą leżeć cielaki na tych rusztach? 

4. Poidła. I tu liczę na inwencję twórczą bo nie mam zielonego pojęcia co wsadzić 🤣

15 x 40 full ruszt 

Ściana lana 2.5m , kurtyna 1.5m 

Jak masz możliwość to zaadoptuj inny budynek na odpajalnie a tam zrób wszystkie kojce równe stricte pod tucz

Oglądałem obore na głębokiej,  ale też kurtyna po bokach i cienka płyta warstwowa na dachu to wewnątrz chłodno i przewiewnie

Screenshot_20230602-201914_YouTube.jpg

A poidła tak bym rozwiązał,  co drugie wygrodzenie miska i masz jedno poidło na dwa kojce , oczywiście odrazu ochraniacz na poidła

• Like 1

@Cybulek17I tu mnie zagiąłeś że lepiej 15x40. Wstępnie planowana jest obsada 120szt(3,3m2/szt) później nawet pod 180 180(2,2m2/szt) ale to w wyjątkowej sytuacji. Docelowo ma być nie więcej jak 150szt(2,6m2/szt). Myślałem, że przy dłuższym budynku bydło będzie miało lepszy dostęp do stołu paszowego. Klatki planowałem małe na 4-6szt. Mam kojce po 10 szt na głębokiej ściółce i nie widzi mi się tak duży kojec. Zawsze bramkę można zdemontować.

Będzie inny budynek, ale to później niestety. Na tą chwilę wszystko w jednym budynku. Jednakowe kojce to chyba właśnie najlepsze rozwiązanie.

Lana ścianą się sprawdzi? 🤔 Widziałem taka na YT, fajnie wygląda budowa, bo szybko idzie, tylko z każdej klatki ma być wyjście na zewnątrz i wzdłuż ściany korytarz przepedowy do załadunku na samochód i szczepienia czy leczenia. Ciekawe czy to nie będzie problemem 🤔

Zastanawiam się nad poidłami podwójnymi i na każdym płocie. U kuzyna tak widziałem i spodobał mi się ten pomysł. Tylko u niego duże klatki, bo po 15szt ale ruszta właśnie 4m szerokości 

Edytowane przez karol091193

8 minut temu, Cybulek17 napisał:

Ja osobiście wolę głębsze kojce bo jak część leży a inne sztuki chcą jeść to mają większą swobodę i nie depczą po sobie  . O tych wyjściach z każdej klatki to już nie chciałem mówić,  ale sam bym zrobił korytarz wzdłuż ściany,  na koniec miejsce na wagę i kojec 

Dokładnie tak ma być. Myślałem, żeby korytarz przepędowy zrobić w budynku, ale to nie potrzebnie zmarnowane M2, a na 40metrach po obu stronach to już ponad 100 tysięcy

Niby masz rację z podejściem podczas leżenia innych sztuk, ale jak wszystkie sztuki nie dostaną się do stołu paszowego to zaczynają jeden po drugim jeździć, a mi chodzi o to, żeby maksymalnie można było wykorzystać budynek, chociaż teraz mam wątpliwości gdy o tym wspomniałeś

Jeszcze jest jedną możliwość. Do roku czasu zrobić ruszta 4 metry szerokości a powyżej roku 5m, czyli jedna strona obory tak a druga inaczej 🤔 dla roczniaków 4 metry moim zdaniem w zupełności wystarczy 🤔

Edytowane przez karol091193

Te holendry są bezproblemowe,  Austria różnie 

31 minut temu, karol091193 napisał:

Dokładnie tak ma być. Myślałem, żeby korytarz przepędowy zrobić w budynku, ale to nie potrzebnie zmarnowane M2, a na 40metrach po obu stronach to już ponad 100 tysięcy

Niby masz rację z podejściem podczas leżenia innych sztuk, ale jak wszystkie sztuki nie dostaną się do stołu paszowego to zaczynają jeden po drugim jeździć, a mi chodzi o to, żeby maksymalnie można było wykorzystać budynek, chociaż teraz mam wątpliwości gdy o tym wspomniałeś

Jeszcze jest jedną możliwość. Do roku czasu zrobić ruszta 4 metry szerokości a powyżej roku 5m, czyli jedna strona obory tak a druga inaczej 🤔 dla roczniaków 4 metry moim zdaniem w zupełności wystarczy 🤔

A ile m na sztukę przy stole ? U nas jest 0.6m

22 minuty temu, Cybulek17 napisał:

Te holendry są bezproblemowe,  Austria różnie 

A ile m na sztukę przy stole ? U nas jest 0.6m

Przy długości obiektu 50m i pełnej obsadzie 180szt to było by jakieś 55cm na sztukę. Myślę, że będzie dobrze, ale jeszcze te 5cm na sztukę by się przydało 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez donweter1989
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. Początek roku wygląda mało optymistycznie, a jak będzie dalej?
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontynuacja wątku 2022:

• Przez teybe
      Witam forumowiczów. 
      Dostałem propozycję od tej firmy. Chcą kupić ode mnie byki. Przyjechali popatrzyli i zaoferowali, że przeleją rano na konto 50 tyś. A po południu przyjadą po byki i je zważą. Jeśli wyjdzie mi mniej to mam im przelać różnicę, a jak więcej to oni dopłacą.
      Mieliście takie sytuacje z tą firmą bo nie miałem takiej transakcji i mam wątpliwości?
  • Dodaj nową pozycję...
v