Skocz do zawartości

Ceny mleka 2023

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, dantur96 napisał:

Polmlek szykuje się na obniżkę znów. Dziś kierowca mówił a ostatnio dobre ma informacje sprawdzają się niestety 😃

Ktoś tam parę stron do tyłu pisał że 15 gr. Kur** za kwiecień było 1.93 za maj - 25 gr to poniżej 1.7 już będzie jak za czerwiec obetną to za darmo doić jak już się prawie doi toć to nie ma z czego obniżać już bez przesady. Aż chyba zadzwonię jutro do swojego kierownika niech sam se doi ... Jakoś prezesom w pracownikom wypłat nie obniżyli jak nam weź co wypłata parę tys w plecy. Chyba serio trzeba poważnie pomyśleć o zmianę profiu gospodarstwa...  Jeszcze żeby za cena mleka spadały adekwatnie koszty pasz paliwa nawozów pradu to.by człowiek jakoś przetrwał wszystko a tak to robi się nieciekawie. Ile rzekomo tej obniżki ma być? 🤔🥺

Edytowane przez artur12441
  • Like 2

1 godzinę temu, UlizanyZetor7745 napisał:

Do Chorzel

Myślałem że Giżycko ale teraz to chyba to samo wyjdzie tu i tu? Różnie o tej chorzelskiej cenie mówią znajomi. Jeden który ma z 1700 na odbiór mówił że 1.80 wyszło, drugi co ma mniej mleka mówił że 2.03 a trzeci że koło 1.70 wyjdzie 

dantur96 napisał:

Ceny jeszcze nie wie ile dokładnie ale że szykują. A znając Polmlek to pewnie tradycyjnie 20 gr walną co tam będą się bawić tez o tym słyszałem, który oddzial od cb skupuje ?

Nieopłacasie napisał:

dantur96 napisał: Ceny jeszcze nie wie ile dokładnie ale że szykują. A znając Polmlek to pewnie tradycyjnie 20 gr walną co tam będą się bawić tez o tym słyszałem, który oddzial od cb skupuje ?

Nieopłacasie napisał:

dantur96 napisał: Ceny jeszcze nie wie ile dokładnie ale że szykują. A znając Polmlek to pewnie tradycyjnie 20 gr walną co tam będą się bawić tez o tym słyszałem, który oddzial od cb skupuje ?

4 godziny temu, Zibifarmer napisał:

Hmm i tak zauważalnie lepiej niż Ryki, które też na serach stoją. 

Koleżanka Krowiarka ma pewnie ponad 80k na miesiąc zdane no to jest jakieś 4-6 razy taki przeciętny dostawca

Ja za zasianie 15.5 ha qq dałem 1650 zł. Serio, może dlatego że konkurencja duza.

Koleżanka mamy mówiła jej ze polmlek raciaz płaci jej 1,59 a było to za mleko za marzec to co jest dzisiaj.

Naprawdę dziwię sie dostawcom sierpca którzy przeszli do polmleku w poszukiwaniu lepszej ceny.

• Thanks 1

gregor1284 napisał:

1 godzinę temu, UlizanyZetor7745 napisał:

Do Chorzel

Myślałem że Giżycko ale teraz to chyba to samo wyjdzie tu i tu? Różnie o tej chorzelskiej cenie mówią znajomi. Jeden który ma z 1700 na odbiór mówił że 1.80 wyszło, drugi co ma mniej mleka mówił że 2.03 a trzeci że koło 1.70 wyjdzie 

Cena w chorzelach jest wyznaczana na podstawie losowania, mi za maj powinno 2.05 brutto wyjść :) Wujek oddaje wiecej mleka odemnie w tych samych paramtrach a cene ma gorszą ;)

50 minut temu, vodz napisał:

Koleżanka Krowiarka ma pewnie ponad 80k na miesiąc zdane no to jest jakieś 4-6 razy taki przeciętny dostawca

Ja za zasianie 15.5 ha qq dałem 1650 zł. Serio, może dlatego że konkurencja duza.

Koleżanka mamy mówiła jej ze polmlek raciaz płaci jej 1,59 a było to za mleko za marzec to co jest dzisiaj.

Naprawdę dziwię sie dostawcom sierpca którzy przeszli do polmleku w poszukiwaniu lepszej ceny.

To tym gorzej skoro opłacalność nawet u takiego dużego dostawcy jest słaba. 

Ja mam około 25 i poniżej 2zl netto. Według mnie te 2zl to już jest próg jakiejkolwiek opłacalności, 1.5zl to już dopłacanie. Kto nie liczy i aktualnie akurat nie ma dużych wydatków to może tego aż tak szybko nie zobaczy. Po roku czasu sprawdźcie stan konta i zobaczycie czy udało się cokolwiek odłożyć czy jest się na minusie. 

Przy takiej produkcji po kosztach wystarczy solidna awaria zachcosniego ciągnika i budżet siada całkowicie. 

2.5zl powinno być spokojnie na obecne czasy żeby móc sprawnie funkcjonować. 

Zobaczcie jak rośnie minimalna i średnią krajową, a u nas ceny wracają do lat 2010... A może i wcześniej. 

Edytowane przez Zibifarmer
  • Like 2

dantur96 napisał:

14 minut temu, Nieopłacasie napisał:

dantur96 ile do nich odstawiasz jaka masz cene za kwiecień?

Ło już bardzo długo nawet nwm jaki czas dokładnie cena teraz w maju jakieś 1.70 brutto może wyjdzie 😂ale Chyba nawet 1.7 nie będzie 

przy jakim litrażu? ja 20 tys l 1.90 za maj wyjdzie

Ja muszę np. zamintować wentylację w nowej oborze, bo jeszcze nie mam koszt 75 000,00 i skąd na to brać. Na bieżąco to spoko dam radę przy dużej produkcji, ale o inwestycjach i remontach to można pomarzyć 😉 i to mnie wkurza. Ceny wszystkiego poszły w górę  tylko nasze w dół 😡🤬

• Like 1

3 godziny temu, vodz napisał:

Tak dałeś 1650  za 15.5 ha i jaka by nie była konkurencja to bajki opowiadasz chyba że kolega co u Ciebie tnie kukurydzę i sieje za paliwo aby bierze ją za 6 ha 1000.mam.do zapłaty i też kolega sieje są desperaci co sieją po 140 z ha ale części podrożały  i wg chodź paliwo staniało takie bajki możesz sobie na dobranoc opowiadać u nas w hu* siewników i aż takich cen nie ma  bez przesady wszystkim ceny wzrosły a Tobie po 106 zł zasiali po cenie z x lat po 100 zł to ile lat do tyłu po 120 pamiętam też wcześniej weź się ogarnij

Edytowane przez artur12441

2 godziny temu, Zibifarmer napisał:

To tym gorzej skoro opłacalność nawet u takiego dużego dostawcy jest słaba. 

Ja mam około 25 i poniżej 2zl netto. Według mnie te 2zl to już jest próg jakiejkolwiek opłacalności, 1.5zl to już dopłacanie. Kto nie liczy i aktualnie akurat nie ma dużych wydatków to może tego aż tak szybko nie zobaczy. Po roku czasu sprawdźcie stan konta i zobaczycie czy udało się cokolwiek odłożyć czy jest się na minusie. 

Przy takiej produkcji po kosztach wystarczy solidna awaria zachcosniego ciągnika i budżet siada całkowicie. 

2.5zl powinno być spokojnie na obecne czasy żeby móc sprawnie funkcjonować. 

Zobaczcie jak rośnie minimalna i średnią krajową, a u nas ceny wracają do lat 2010... A może i wcześniej. 

Chłopie co ty za bzdury opowiadasz półtora roku temu miałeś taka samą cenę . Wiadomo każdy się przyzwyczaił do ładnych wypłat ale kto wie może za 3-4 miesiące cena znowu wzrośnie  w ciągu kilku miesiecy wzrosła o złotówke i teraz spada wiec zobaczymy. Jak nabraliście kupe kredytów to teraz nie dziwne że trzęsiecie portkami.

Niektóre mleczarnie to tragedia. 

Mlekovita za kwiecień: 3,9t i 3,5b. 2,31 netto

No i co racja to racja. Koszta spadły bo zboże tanie. I nie mówcie że jest lipa bo lipa to będzie jak będzie mleko po 1.5zl (tak wiem że niektórzy tyle mają) 

A jak ktoś pisze że gotowa pasza jest droga to kupcie zboże i róbcie samemu.

• Like 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Jakie są ceny rzepaku w sezonie 2023? Jaka może być cena rzepaku po żniwach 2023? Jaka jest opłacalność produkcji rzepaku? Zapraszamy do dyksuji.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny paliw w 2024? Czy można liczyć na obiecywane w kampanii wyborczej spadki?
      Dziś wiodące koncerny zaktualizowały cenniki uwzględniając nowe stawki podatków i opłat, a więc olej napędowy drożeje o +5,3gr
      Najlepszego w Nowym Roku

kontynuacja zeszłorocznego tematu:

• Przez danielhaker
      W jakich cenach sprzedajecie ziemniaki w 2022 roku? Czy przy niskich cenach produkcja ziemniaków jest opłacalna? Kiedy spodziewacie się wzrostów cen w waszych regionach za ziemniaki przemysłowe i jadalne? Czy pozyskanie nowych rynków zbytu pozwoli na osiągniecie lepszych cen? Jak Wy, oraz rolnicy z okolic prognozujecie ceny w sezonie 2022? Zapraszamy do dyskusji.
      Link do tematu z sezonu 2020/2021:

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez kowal1108
      Jak w temacie. Jakie są u Was ceny żyta? 
  • Dodaj nową pozycję...
v