Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2023 i nie tylko

Chłoporobotnik

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, marcin19071980 napisał:

Jak myślisz co jest milsze Bogu.Lezenie do góry wentylem w niedzielę i patrzenie jak marnuje się to co z trudem wyrosło czy zebranie pomimo niedzieli plonów z ziarna które wielu lata do kościoła i święci.

Ja tez nie wiem,ale coś tam wiem,padało wieczorem.

4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Nie wiem

Nie pytałem

Ale skoro Dzień Święty świecić to pewnie woli by poleżeć 🤔

Skoro bambrowi co wykosił w niedzielę zniszczył zebrane plony to coś nie tak. 

Myślisz że u biednych i pobożnych tam gradu nie było?

7 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Nie wiem

Nie pytałem

Ale skoro Dzień Święty świecić to pewnie woli by poleżeć 🤔

Skoro bambrowi co wykosił w niedzielę zniszczył zebrane plony to coś nie tak. 

Źle kiknolem 

Edytowane przez marcin19071980

jacus napisał:

3 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

No że tak powiem w większości zaopatrujemy się w jednym sklepie w spożywcze artykuły...

@jacus

ja stale w 4 . w tym najblizszym  gs to jestem pare razy w roku, zona kupuje  u siebie tylko chleb bo tak drogo maja..

2 godziny temu, Qwazi napisał:

Jacuś od 12 do 17, zależy od wersji, robione na miejscu, 10 minut oczekiwania...nie pomyślałem, bo bym Ci foto cennika zrobił, chociaż z drugiej strony to...idiotyzm by był🤦...

W tych kurortach, co Ty bywasz to może drożej🤔...

nie da rady🤷...za dużo wilgoci, za dużo zielenizny...kosa nie dotnie...a nie tam pierdu, że niedziela🤦...

nigdy nie byles w miedzyzdrojach czy mielnie nie wspominajac o sopocie ?? tam suchy kosztuje 10 zl czy nawet 11. 

ja nie lubie, mam w domu gofrownice nieuzywana dawno

2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

Mąka, woda, szczypta soli i na patelnię bez żadnego masła ani innych czarów, na sucho. Tradycyjne danie starych panien i starych kawalerów.

moja babka roczni prawie XIX wieczny taki robila..

2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

Dla mnie i tak drogo i bym nie dał tyle. 

Somsiad dzwoni - czy sól gorzka to to samo co siarczan magnezu. Mówię, że nie wiem. No bo mówi, że sobie stopy w tym moczy, kilo soli 10-12zł a worek 25kg siarczanu 60-70 😁

w sanatorium to zuzywaja wiecej siarczanu magnezu niz rolnicy..

codziennie mialem kapiel ..

2 godziny temu, slawek74 napisał:

dino nie ma na wschodzie 🤔🤦‍♂️🤣🤣🤣🤣

no przesadnie duzo nie ma . u nas brak.

1 godzinę temu, Qwazi napisał:

W konkretnej intencji, czy tak po prostu🤔

zawsze przypomina mi sie ferdek i jego pielgrzymowanie po pokoju.

w intencji potencji..samotnym piwniczakom nie wskazane 

chwilowo nie pada. w nocy pdobno byla wielka burza-nie bylo mnie- az sie nie chce jutro jechac zboza obaczyc..

słuchaj u nas takie zadupie że trzy markety we wsi i czwartą biedronkę budują choć w promieniu 20km to jest pewnie więcej niż 5 🙋‍♂️😀

Rolnik1973 napisał:

1 minutę temu, marcin19071980 napisał:

W takim razie po jaki h.... dziękować za plony skoro on to olewa czy zabierzesz czy nie.

A kto dziekuje

Ja tam na dozynki nie chodze

Ubezpieczam jak nie z plonu to z ubezpieczenia kasa a jak coś jeszcze pójdzie nie tak to PISDA

może czasem lepiej przemilczec niż jedno słowo za dużo.....

Siemanko 10° i mocno wieje. Słońce się zza chmur przebija.

@jacus jak jadę do Międzyzdrojów czy Mielna to się liczę z tym, że trzeba tam parę PLN ów zostawić i nie piszczę, że je tam zostawiłem...

@Rolnik1973 Rysiek dla Ciebie najważniejszą zasadą jesteś Ty sam i Twój portfel. A te niedziele i 15 sierpnia to żeś se wbił do głowy dla własnego poczucia, że masz jakieś zasady. A zasada jak w niemieckim hymnie: Rysiek Rysiek ponad wszystko...

46 minut temu, slawek74 napisał:

słuchaj u nas takie zadupie że trzy markety we wsi i czwartą biedronkę budują choć w promieniu 20km to jest pewnie więcej niż 5 🙋‍♂️😀

może czasem lepiej przemilczec niż jedno słowo za dużo.....

w promieniu 20 km to ja mam krakow-ile tam jest sklepow i jaka maja powierzchnie ??? jedna galeria ma wiecej powierzchni niz u was w calej gminia albo nawet powiecie.

1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

Sam nie szanujesz. 

Kiedy byłeś w kościele na mszy....

Katolik z pod pierzyny ..

ja w sobote. nawet na urlopie bylem na dwoch mszach

1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

Jak to jest, że tylko Ty Rysiek taki jedyny sprawiedliwy, prawy i pobożny?

Nie czujesz się samotnym?

ja mysslalem z ei ty do nich nalezy.

54 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Myślisz że u biednych i pobożnych tam gradu nie było?

u nas nie bylo..

zimno wieje-dobrze ze ciagnik sie zepsul to bedzie co robic..........

panowie parksajd mi się popsuł , znaczy wkrętarka ta zielona, działała normalnie, a na drugi dzień nic , zero reakcji, bateria naładowana dobra bo ma ponad 20 v , po naciśnięciu przycisku świeci się ta dioda biała podświetlająca, prąd na przełącznik idzie, na silnik też bo rozbierałem i mierzyłem i niby wszystko ok a nie kreci, przewody w środku wszystkie się trzymają na swoich miejscach. Ktoś wie co mogło się stać ? Albo czy da się to do życia przywrócić ?

7 minut temu, Uziu92 napisał:

panowie parksajd mi się popsuł , znaczy wkrętarka ta zielona, działała normalnie, a na drugi dzień nic , zero reakcji, bateria naładowana dobra bo ma ponad 20 v , po naciśnięciu przycisku świeci się ta dioda biała podświetlająca, prąd na przełącznik idzie, na silnik też bo rozbierałem i mierzyłem i niby wszystko ok a nie kreci, przewody w środku wszystkie się trzymają na swoich miejscach. Ktoś wie co mogło się stać ? Albo czy da się to do życia przywrócić ?

moja tez się wiosna zepsuła, odpadła główka od wierteł 😛 ale mam dla ciebie pocieszenie od następnego tygodnia będzie w cenie 99 zł bez baterii 

2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Wy som nie normalne

Jak można szczuć na człowieka co szanuje Dzień Święty. 

Jeszcze żniwa czy siano w niedzielę idzie zrozumieć,co prawda roboty na niedzielę się nie planuje. Jak jest pogoda w niedzielę młuci się ale nic więcej. Teraz w niedzielę wszystko robią orzą ,sieją a jak się myśli inaczej ,odezwać się na to jest się nierobem,noi potem jest jak jest.

• Like 1

jacus napisał:

w promieniu 20 km to ja mam krakow-ile tam jest sklepow i jaka maja powierzchnie ??? jedna galeria ma wiecej powierzchni niz u was w calej gminia albo nawet powiecie.

z Krakowem nie wyskakuj 😛 ja piszę co jest u nas po wsiach 🤭

farmtrac8244 napisał:

2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Wy som nie normalne

Jak można szczuć na człowieka co szanuje Dzień Święty. 

Jeszcze żniwa czy siano w niedzielę idzie zrozumieć,co prawda roboty na niedzielę się nie planuje. Jak jest pogoda w niedzielę młuci się ale nic więcej. Teraz w niedzielę wszystko robią orzą ,sieją a jak się myśli inaczej ,odezwać się na to jest się nierobem,noi potem jest jak jest.

o to to zebrać zboże jak z pogodą słabąxto ok ,,gnój ,, czy orka albo inne prace mogą poczekać...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      O pogodzie ,opadach i odnotowanych temperaturach w różnych częściach kraju i nie tylko w rozpoczętym 2024 roku. 
    • Przez superfarmer02
      Zapraszam na kolejny rok wstawiania ursusów za 50tys i zetorow za 100tyś+🙈😂
    • Przez semos
      Mam taki mały problem, co kupić dziewczynie pod choinkę? Ma 24 lata.

A więc tak:
      -kolczyki i wisiorek odpadają, bo otrzymała je na mikołajki.
      -co do perfum to trochę głupio mi jest je kupić ponieważ ona pracuje w jednej z ogólnopolskich sieci drogerii wiec zna wszystkie perfumy oraz kremy i może zawsze porównać cenę tych perfum, a tego bym nie chciał aby wiedziała ile prezent kosztował.

Pluszaka już kupiłem do tego chce coś jeszcze w kasie max 80zł.
    • Przez SimmonsNalani
      Jak mogę łatwo połączyć kilka plików PDF w jeden dokument? Czy istnieje narzędzie online, które umożliwia łączenie plików PDF bez skomplikowanych procedur, nawet dla początkujących?
    • Przez lilyian
      Witam wszystkich, przyjaciele, proszę o podanie mi jakiegoś portalu, który pomoże mi czytać prawdziwe wiadomości, aby nie były fałszywe, aby nie oszukiwać ludzi, tak jak je rozumiem.

• Dodaj nową pozycję...