Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, dysydent napisał:

bo wyższe klasy musiały już wcześniej samodzielnie się zaopatrzyć a o grochu z kapustą co do standardów tych z resztą nie tylko laptopów ja akurat coś wiem jaki problem z różnorodnością o czym właśnie Tobie pisałem jakiś czas temu
jeśli nie przeczytałeś to mam wyszukać ew od nowa rozwinąć?

No to skoro jest taki groch z kapustą to niech im wymienią na jednakowe tak jak 4 klasom.

Edytowane przez Ulman

9 godzin temu, witejus napisał:

Dostałeś ostatnio wp***dol pałą od policjanta?

ilu kibicow w ostatnich latach dostalo wp***dol palami i strzaly z gumowych kul >

3 godziny temu, witejus napisał:

Wstyd i obciach przynosisz Panu PREZESOWI JAROSŁAWOWI tymi bykami!

on reprezentuje pozimo pis-owski..

2 godziny temu, Roman176 napisał:

ale po śląsku się tak pisze som 

u nas tez..

zreszta lublin to jajcarz... nikt nawet prawdziwy pis-owiec by takich glupot nie pisal...

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/porozumienie-i-agrounia-tworza-nowe-ugrupowanie/jypn4sd,79cfc278

ledwo zdazylem sie popluskac w basenie, kebabab u turka zjesc a wy tyle pstron natrzskaliscie.

Edytowane przez jacus

to juz nie to kibolstwo co dawniej. ostatnie derby- zanim wisla spadla,to sobie spokojnie z zona spacerowalem kolo stadionu. pijani kibice chodzili po ulicach ,spiewali, radiowozy jezdzily ale nikt jakos nie wykazywal ochoty do rozrob w latach 90 to by nie przeszlo. 

teraz lider kiboli wisly prywatnie przyjaznil sie z liderem cracovii-przynajmniej tak w sadzie zeznawal, 

chodzilo oczywsicie o handel narkotykami- koledzy z zaprzyjaznionych slaskich klubow chcieli przejac rynek..pare ofiar smiertelnych i sie nie udalo.

3 minuty temu, jacus napisał:

teraz lider kiboli wisly prywatnie przyjaznil sie z liderem cracovii-przynajmniej tak w sadzie zeznawal, 

chodzilo oczywsicie o handel narkotykami- koledzy z zaprzyjaznionych slaskich klubow chcieli przejac rynek..pare ofiar smiertelnych i sie nie udalo.

Business is business. ;) 

10 minut temu, Roman176 napisał:

tak

Dnia 24.01.2023 o 18:14, dysydent napisał:

a jaki dziś mamy wpływ na wychowanie własnych dzieci?
powszechna dostępność informacji ... czy inaczej - treści już w internecie stał się faktem a jeszcze nie rozwinięto skutecznych metod kontroli przepływu tych informacji (i oby nigdy no ale to już tylko moje życzenie)
pokolenie rodziców jeszcze przedinformatyczne a pokolenie dzieci...
https://www.chip.pl/2023/01/od-wrzesnia-darmowe-laptopy-dla-uczniow-iv-klas

głupio się przyznać ale nie mam dzieci w rodzinie w wieku szkoły podstawowej (ogólnie w wieku 500+) i nawet nie wiem czy to pierwszy raz taki pomysł te darmowe laptopy czy już wcześniej?

co do Twego pytania to ja swoim dzieciom jedynie wskazywałem tudzież udostępniałem źródła wszelkiej wiedzy, powtórzę - wszelkiej bez jakiejkolwiek cenzury  do swobodnego wyboru tylko komputery musiałem kupić za swoje no ale takie czasy były.... nawet genealogię rodzinną pozostawiając ich ciekawości kiedy i o co zapytają i nie mam z tym problemu a efekt taki że nie mają kompleksów nigdzie gdzie się znajdą i mają szerszy horyzont ... nie wiem jak nazwać - adaptacyjny (?) niż zakapiory chowane pod kloszem cenzury nacjonalistycznej ukierunkowań/przymuszeń jakichś za przeproszeniem - patriotycznych.
Każdy sam dochodził do wniosku że Polakiem się urodził i na to nie ma wpływu a historię poznali lepiej ode mnie czym nawet mnie zaskoczyli że tak łatwo poszło.
ba, czasem wręcz musiałem strofować jako to - przede wszystkim jesteś człowiekiem a narodowość dopiero później bo od niej i tak nie uciekniesz a od człowieczeństwa i owszem wielu się zdarza

Dnia 24.01.2023 o 19:52, mirro napisał:

Santo subito? 🤣

Yyyyyy to ja zapytam, tak dla jaj. A po ciula tym dzieciom dawać we wrześniu laptopy, jak one w maju (kończąc trzecią klasę) akurat u komunii będą i pewnie większość laptopa dostanie albo se kupi? Tak pytam dla córki, bo do komunii idzie.🤣

W ubiegłym roku dawali chyba dla pegeerusów. Tylko że jakimś cudem to już wnuki je dostawały.😂

Dnia 24.01.2023 o 21:32, dysydent napisał:

różnorodność konfiguracji takiej "laptopowej cywilbandy" na pewno nie ułatwi dla przecież jeszcze pokolenia nie nazbyt rozgarniętego informatycznie belfrów opaniowania skarg typu - a pse pani na moim laptopie to zadanie zawiesza system; albo różne rozdzielczości monitorów całkiem inaczej wyświetlą jakieś słupki czy połamią tekst w jakiejś czytance i biedna nauczycielka na iększego głupka wyjdzie niż dzieciaki.
Naniosą na raz i chromebooków i na win 10, 11 a zdarzy się jaki windows ósemka z samymi kafelkami a to trafi jaki wieśmack (znaczy Mackbook) i jeszcze jaki przyniesie składaka z Linuksem bo na system pińcet plus nie starczyło a to znowu kto przyjdzie z konwertowalnym tabletem na Androidzie

dobra, rozpisałem się bo nie mam nic innego do roboty a wystarczyło jedno słowo - unifikacja
a że nie musi być za darmochę i to jeszcze hurtem kupowaną z niczyjego/państwowego portfela (no teraz to z funduszu wyborczego) u kumpla kuratora to już inna sprawa

jak Ci mało pytaj co dopisać

12 godzin temu, Dublin napisał:

Ja pamiętam ten dzień jakby to było wczoraj gdy powstawał rząd  mazowieckiego to był czas wielkiej nadzieji płonnej niestety nadzieji. I ludzie zaczeli głosować na różne ugrupowania nowo powstałe, potem tensknota za komunom i sld znowu solidarność a  bieda była jak była dalej. Dopiero gdy nastał rząd Pana Prezesa Jarosława Kaczyńskiego zaczęło się poprawiać dużo puszek w rowach przybywać  i  mało ludzi zbierało. Wtedy narodziła się klasa średnia i spadło ubustwo najuboższych. Jednak nie na tyle ile mogło by się poprawić bo giertych z lepperem wszystko psuli w koalicji i Pan Jarosław Kaczyński powiedział w końcu dość i stracił wienkszość a opozycja wszystkie ustawy prorodzinne gasiła i zwalała na Pana Prezesa. To były mimo wszystko dobre czasy dla gospodarki rósł produkt brutto i wszystko rosło bezrobocie spadało. Jednak lud niewdzienczny zawierzył tuskowi i on korzystajonc z wypracowanego pkb  przez Pana Prezesa rzondził długo a puszek było dużo ale i zbieraczy przybywało dochodziło do renkoczynów między nimi . W końcu ludzie niewytrzymali wyszli na ulice i polała się krew i wybrali Pana Prezesa Jarosława Kaczyńskiego ponownie wienkszościom absolutnom i już nikt puszek zbierać niemusiał a rodzinom żyć dostatniej się zaczeło.

Zdjęcie

Zdjęcie

płaca minimalna w 2012 roku to było 1500 zł, a cena benzyny 5.71  a wienc można było kupić 263 litry benzyny. W 2022 płaca minimalna wynosiła 3010 zł, a średnia cena 6.57  wienc można kupić 459 litrów czyli 80 proc. wiencej.  Nie muszem dodawać, że to pensje brutto, a dzienki wienkszej kwocie wolnej od podatku som teraz za Pana Jarosława  Kaczyńskiego netto stosunkowo dużo wyższe niż za tuska . Czyli siła nabywcza pensji Polaków wzrosła

pobrane.jpeg.9f3abd744660087b3a6cdde956cac77c.jpeg

Edytowane przez Dublin
  • Haha 2

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
    • Przez tomek1974
      Jak to przejdzie to Polska będzie ratować niemiecką gospodarkę naród wiedział jak głosować .
  • Dodaj nową pozycję...
v