Skocz do zawartości

Ceny nawozów 2023

Bartek933

Rekomendowane odpowiedzi

Tu nie chodzi o chciwość. Ale jak wojna wywindowała ceny to filozofy forumowe  teorie bo rynek, gieldy, bo za półdarmo bo przecież godnie żyć z 20 hektarów zbóż.  Jak teraz ta sama wojna odwróciła sytuację i oberwaliśmy to winni wszyscy wkolo ale teraz to już nie wolny rynek, gielda tylko spekulacja i złodzieje. To jak matif na 500 to dobry, a jak na 250 to niedobry. I jeszcze to wyczekiwanie z nadzieją co kacapy odpierdala.  

• Like 1

10 godzin temu, miwigos napisał:

To się pochwal cenami tego kontraktu , albo jesteś szczęściaż albo bajkopisarz,

1050 i uważam za ok na listopad grudzień (mogłem miesiąc temu po 1150 ale to już historia ) przy zamiarach odnośnie rzepaku 1300 to będzie rewelacja .Jeszcze półtorej tygodnia będą wywozić po 1250 ale to stary kontrakt .I nie ma co skakać bo mogło iść po 1000 za mokry jesienią .- mnie zostanie jeszcze górka oby nie przyszły perturbacje klimatyczne to będzie ok 

2 godziny temu, daro189 napisał:

To ja jestem ciekaw jaką strategie sprzedaży w tym roku zastosują wszyscy Ci ktorzy sprzedali pszenicę po wyższej cenie a teraz piszą o chciwości tych którzy zostali z ziarnem. 

Jaka strategia ? przecież to jest hazard -bynajmniej człowiek  się nie nudzi jest adrenalina są emocje i skończcie pieprzyć o braku opłacalności - gospodarstwa 30 ha po 2 fendty zero ekonomii a tu buczenie że bieda trzeba podnieść sobie wydajność bo nie może być tak że rodzina żyje z 20ha tradycyjnych  upraw polowych 

To że każdy robi co chce i kiedy chce to jedno, ale cały czas się przewija zdanie "trzeba było sprzedać". To jest irytujące że względu na to że wszyscy jadą na tym samym wózku. 

Ja jestem tylko ciekaw co poszczególne osoby które tak doskonale przewidziały spadek cen pszenicy i rzepaku chcą zrobić teraz? Sprzedawać prosto z pola? Trzymać do zimy? Czy w ogóle większość rezygnuje z rzepaku? 

Faktem jest ze wiele osób w poprzednim roku na fali wybitnie dużych cen za wszelką cenę chciały kosztem innych zarobić jeszcze więcej i niestety w tym roku dużo stracą. Mówię o tych którzy podkupowali dzierżawy za spore pieniądze aby tylko urwać hektar więcej. Takich to mi nie szkoda, fakt. 

Bardziej szkoda mi tych którzy mają teraz problem jak wyjść na zero przy dużych nakładach i takich cenach jakie są i pewnie w żniwa nic się nie zmieni. 

• Like 2

jeszcze obnizki nie doslzy-jak stanelo 2500 tak stoi.

10 godzin temu, Karol6130 napisał:

Ale asf dzikom już niestraszne 

Chodzą stadami

Znajomy myśliwy weterynarz się śmieje że w naszej gminie  już jest ich więcej niż trzody 

u nas to chyba jeszcze nie, ale  na razie nie ma asf i jest pare duzych hodowli.

4 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

WNP: Olbrzymia strata Grupy Azoty stała się faktem.

https://www.wnp.pl/chemia/olbrzymia-strata-grupy-azoty-stala-sie-faktem,712545.html

d*pa ich piecze bo bezcłowy import nawozów z poza ujni, bezcłowy, dumpingowy,  import zbóż i innych produktów rolnych z poza ujni już nie przeszkadza😂

Edytowane przez witejus
  • Like 3

15 godzin temu, daro189 napisał:

To ja jestem ciekaw jaką strategie sprzedaży w tym roku zastosują wszyscy Ci ktorzy sprzedali pszenicę po wyższej cenie a teraz piszą o chciwości tych którzy zostali z ziarnem. 

No w tym roku będzie ciekawie. Obstawiam, że większość będzie chciała wypchać w żniwa towar, bo ludzie mają w pamięci obecny sezon, co jeszcze dodatkowo obniży ceny na skupach, a wręcz spowoduje problem ze sprzedażą, Zresztą wiele dużych gospodarstw podpisało lub podpisuje już umowy nie zważając zbytnio na ceny. Skupy też nie koniecznie będą chciały masowo kupować wiedząc, że przyjdzie i tak tańszy towar ze wschodu...i się koło będzie zamykało.

16 godzin temu, PawelWlkp napisał:

Tu nie chodzi o chciwość. Ale jak wojna wywindowała ceny to filozofy forumowe  teorie bo rynek, gieldy, bo za półdarmo bo przecież godnie żyć z 20 hektarów zbóż.  Jak teraz ta sama wojna odwróciła sytuację i oberwaliśmy to winni wszyscy wkolo ale teraz to już nie wolny rynek, gielda tylko spekulacja i złodzieje. To jak matif na 500 to dobry, a jak na 250 to niedobry. I jeszcze to wyczekiwanie z nadzieją co kacapy odpierdala.  

Nie do końca tak jest jak piszesz. Giełdy giełdami oczywiście ale do tego co się teraz dzieje w PL bardzo przyłożyły rękę ciamajdy z rządu. Sporo z tego oberwaliśmy to nie przez wojnę a od pisu. Najpierw doili nas na nawozach paliwie itd. A potem wydymali na zbożu pozwalając i przymykając oko na to ile i czego przywożono do kraju i nikt z nich nie przejmował się, że to nie wyjeżdżało.

• Like 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Przez yacenty
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy temat. Ciekawe jakie będą ceny nawozów sztucznych w tym roku.
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez danielhaker
      Jak wyglądają ceny nawozów sztucznych w sezonie 2019?
      Po ile dało się wam kupić następujące produkty?
      Ostatnio dostałem następującą ofertę na nawozy azotowe:
      Saletrosan 26 cena 920 netto / tona w workach BB
      Zaksan 32 - cena 880 netto / tona w workach BB
      Saletrzak - cena 939 netto / tona BigBag.
      Przchodząc do nawozów wieloskładnikowych (NPK) na razie pytałem tylko o polifoskę 6 - cena 1560 netto / tona.
      Kontynuujemy temat: 
  • Dodaj nową pozycję...
v