Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uważajcie na ogłoszenia poniżej, gość chce naciągnąć na kasę. 

Dane osobowe do faktury podebrał od sadownika z Janowa Podlaskiego, z którym udało mi się skontaktować i gość nie wie nic o żadnych przyczepach.

https://www.olx.pl/d/oferta/przyczepa-pronar-CID757-IDSCzvX.html?reason=observed_ad

https://www.olx.pl/d/oferta/przyczepa-pronar-13-ton-CID757-IDSAzxe.html?reason=observed_ad

https://www.olx.pl/d/oferta/przyczepa-wielton-12-t-CID757-IDSsPKe.html?reason=observed_ad

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja tak miałem z zakupem ziemi, gość chciał mi sprzedać kawałek którego wg ksiąg wieczystych nie mógł sprzedać ( zapis w IV dziale ksiąg wieczystych ). On miał swojego notariusza który miał to klepnąć. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Michał88 napisał:

Ja tak miałem z zakupem ziemi, gość chciał mi sprzedać kawałek którego wg ksiąg wieczystych nie mógł sprzedać ( zapis w IV dziale ksiąg wieczystych ). On miał swojego notariusza który miał to klepnąć. 

Mógł legalnie sprzedać tylko ty przejmujesz zapis który musi być ujawniony w akcie notarialnym

Opublikowano

Jeżeli w ogóle jest temat przelania pieniędzy , ( zaliczki ) to od razu istnieje podejrzenie że to przekręt. Nie mają znaczenia opinie użytkownika ,czy okres istnienia konta ,bo konta użytkowników są przejmowane. Podobnie jest w drugą stronę ,gdy coś sprzedajemy , często osoby chcą przelać niską kwotę w postaci zaliczki , proszą o numer konta ,a po chwili dzwonią  po dane karty płatniczej.

• Haha 1
Opublikowano

@yanek_113 dokładnie tak jak Krzychu121 pisze. Wczorajszy telefon wieczorem od tego sprzedającego gdy minął już czas w którym miałem wpłacić kasę "Panie wplacasz Pan pieniądze czy nie bo laweta stoi już podstawiona przy przyczepie i nie wiemy czy ja ładować dla Ciebie czy nie A kierowca nie chce cała noc stac".

Opublikowano
40 minut temu, witejus napisał:

Może ktoś wyjaśnić o co chodzi z tym logowaniem na olx aby zobaczyć numer telefonu ogłoszeniodawcy?wkurza mnie to bardzo.

Też mnie to drażni szczególnie jak wrzucałem ogłoszenie i mojego numeru nie było. Część ogłoszeń ma widoczny numer dopiero po zalogowaniu i nie ma reguły które ogłoszenia, tak po prostu randomowo, pytałem ich dlaczego tak jest to powiedzieli że to ma być ochrona przed oszustami (nie wiem w jaki sposób) i docelowo wszystkie ogłoszenia będą tak miały. Rejestracja jest darmowa tak że raczej nie ma problemu.

Opublikowano
50 minut temu, witejus napisał:

Może ktoś wyjaśnić o co chodzi z tym logowaniem na olx aby zobaczyć numer telefonu ogłoszeniodawcy?wkurza mnie to bardzo.

trzeba sie zalogowac, ja jestem cały czas jak na AF, bo automaty  kradną numery i potem pani dzwoni czy jest pan z wojewódzctwa opolskiego , to świetnie bo mamy  fotowoltaike dla ciebie

olx gra w uja, z prowizjamiporobilo sie drogo, akiedys free

a oszustów cza tepic,  zgłaszajcie takie ogłoszenia na portalach, albo pewna firma flo.... wystawiające ciągniki i inny sprzet za 30% wartości

Opublikowano
1 minutę temu, GABBER85 napisał:

trzeba sie zalogowac,

Trzeba, tylko co jakiś czas mnie wyrzuca i muszę się ponownie logować i zmieniać hasło bo stare nie wchodzi, im chyba chodzi o pozbycie się ogłoszeniodawców i kupujących lub wyłudzenie danych osobowych.

• Root Admin
Opublikowano
54 minuty temu, witejus napisał:

ruskie automaty wysyłały na whatsuupp pytania czy towar jest, zaraz podsyłają kuriera.

wysyałją strone która wygląda jak dpd, wprowadzasz dane niby dla kuriera. a na koncu podaj nr karty.

Żonie tak zajebali 1000zł na szczescie do karty na zakupy w internecie taki limit ma ustawiony.

zamiast sprzedać fotelik za 200zł zajebali jej z karty 1000zł. 

30 sekund po wprowadzeniu nr karty poszły 2 transakcje na kwote 500zł, próbowali dalej ale ze był brak srodków i dalsze próby to zaraz był telefon z banku. Była policja , po tygodniu sprawa umożona.

Wtedy OLX wprowadzł własnie nr telefonu dla zalogowanych tylko. Troszkę to siadło, ale dalej tak robią

Opublikowano
7 minut temu, witejus napisał:

logować i zmieniać hasło bo stare nie wchodzi

jesli stare haslo nie wchodzi to zmien obowiązkowo tez hasło do emaila i przeskanuj komputer albo sformatuj.... ja starciłem jednego emaila -nie moge sie zalogować, ktos wykradł dane,

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, karolek12 napisał:

Mógł legalnie sprzedać tylko ty przejmujesz zapis który musi być ujawniony w akcie notarialnym

No własnie nie mógł,  byłem u 3 notariuszy w swojej okolicy i powiedzieli że nie da się tego sprzedać bo istnieje zapis że właściciel  XXXXX   bez zgody AAAAAAA nie może sprzedać. A u notarusza ma być tylko XXXXX  i niby ma to zniknąć po zmianie właściciela. Oczywiście kasa na konto przed zakupem, nawet mój bank nie wyraził zgody na kredyt jak zobaczył te księgi wieczyste. Działka stoi już kilka lat. Zapomniałem dodać że komornik też siedzi już na tej działce i też z nim rozmawiałem, on przyjmie kasę tylko w obecności notariusza. Do tego jest jakaś niezapłacona danina w wysokości  10 kwintali żyta. Ludzi nigdy nie widziałem i zawsze przez telefon wszystko bo sa z drugiego końca polski.

Edytowane przez Michał88
Opublikowano

Miałem rok temu identyczną sytuację jak Paweł. Agregat prądotwórczy na WOM prod. niemieckiej z 2019r, niewiele używany, za 4300zł. Wystawił fakturę, ale zaciekawiła mnie lokalizacja firmy, bo ogłoszenie spod Krakowa a firma pod Warszawą. Wg. google firma zajmuje się usługami grawerskimi. Od raz myśl po co w takiej firmie agregat na WOM. Znalazłem nr do firmy, zadzwoniłem zweryfikować. Właściciel powiedział że nic takiego nie sprzedaje, a poza tym firma od 2 lat jest zawieszona. Jedynie dane firmy na fakturze się zgadzają, ale nr konta już nie

I to był pierwszy i ostatni raz kiedy chciałem zapłacić za coś w ciemno bez oględzin. Stąd gdy Paweł napisał o tej sytuacji w innym temacie, od razu zaświeciła mi się lampka, bo sadownik raczej nie może przecież zajmować się handlem maszynami w ramach działalności sadowniczej

• Root Admin
Opublikowano
28 minut temu, GABBER85 napisał:

jesli stare haslo nie wchodzi to zmien obowiązkowo tez hasło do emaila i przeskanuj komputer albo sformatuj.... ja starciłem jednego emaila -nie moge sie zalogować, ktos wykradł dane,

i warto mieć wszędzie inne hasło

• Like 2
Opublikowano
yacenty napisał:

54 minuty temu, witejus napisał:

ruskie automaty wysyłały na whatsuupp pytania czy towar jest, zaraz podsyłają kuriera.

wysyałją strone która wygląda jak dpd, wprowadzasz dane niby dla kuriera. a na koncu podaj nr karty.

Żonie tak zajebali 1000zł na szczescie do karty na zakupy w internecie taki limit ma ustawiony.

zamiast sprzedać fotelik za 200zł zajebali jej z karty 1000zł. 

30 sekund po wprowadzeniu nr karty poszły 2 transakcje na kwote 500zł, próbowali dalej ale ze był brak srodków i dalsze próby to zaraz był telefon z banku. Była policja , po tygodniu sprawa umożona.

Wtedy OLX wprowadzł własnie nr telefonu dla zalogowanych tylko. Troszkę to siadło, ale dalej tak robią

moja żonę też tak chcieli przekręcić na vintet

Opublikowano

Mnie przed wtopa z tą przyczepa to uratowało opisanie tego tu na AF i za chwilę @danielhaker znalazł w necie i podeslal numer do gościa którego dane były w fakturze jako sprzedawcy.

To mówię wam jak do gościa zadzwoniłem i powiedziałem mu jak wygląda sprawa i w razie ktoś wplaci kasę na te przyczepy to potem sprzętu albo pieniędzy będą szukać u niego to myślałem że gość po same uszy się osra. Prosił mnie o zdjęcie fv, link do ogłoszenia i miał z tym iść na policję żeby nie mieć za jakiś czas przypalu jako oszust.    

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, GABBER85 napisał:

a oszustów cza tepic,  zgłaszajcie takie ogłoszenia na portalach, albo pewna firma flo.... wystawiające ciągniki i inny sprzet za 30% wartości

Serwis flotilo to zupełnie inny temat. Wejdź sobie na ich stronę i poczytaj regulamin. 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał:

i warto mieć wszędzie inne hasło

Do każdego serwisu inne hasło i obowiązkowo nie wolno nigdzie zapisywać. I weź normalny człeku zapamiętaj z 20 haseł, jeszcze które do którego.😧

• Like 1
Opublikowano

Też z 3 miesiace na Facebooka znalazłem Fleksa dewalta na akumulator z ładowarką i akumulatorem za 400 zł  3 miesięczny z  faktórą Vat. Niedaleko bo z  70 km ode mnie. gość chciał przelew na tel i wszystko było dobrze póki nie  napisałem że  podjadę  po niego, jeszcze troche pisał, rano pojechałem i tylko wycieczke sobie zrobiłem.