Skocz do zawartości

BDO Baza Danych Odpadowych - jak się zarejestrować tam i czy trzeba ???

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Witam , mam pytanie . Czy jeśli do tej pory miałem np. 74 ha i teraz dokupiłem np. 8 ha to muszę rejestrować do BDO ??? Jak to zrobić ??? I czy to coś kosztuje ?? I czy po rejestracji będę musiał się okazywać jakimiś dokumentami , że oddałem jakieś opakowania ?? Czy są z tym związane jakieś opłaty roczne ?? I jakie są kary za brak wpisu do ewidencji i kto jest nakłada ?? I czy słyszeliście , żeby jakiś rolnik dostał taką karę ??? :/ :( 

Edytowane przez kingway
Opublikowano

Rejestracja do BDO jest bezpłatna. Kolego pchanie się w BDO to zła droga. Ja wiem że prawo mówi bo robię przy tym ale da się jak na razie tego unikać. U mnie na gminie mam gościa co ma ponad 300h i nie zapisany od tylu lat. BDO to takie gówno co raz działa a przeważnie nie no i zajmuję dużo czasu żeby oddać kilka śmieci. Żeaby zdać odpady musisz dzień wcześniej zapisać w bdo że jest planowany odbiór i przez kogo i ile itp. Co roku musisz robić sprawozdania i tego pilnować. A powiedz jakie odpady produkujesz? Folia, siatka, opony, oleje w dużych ilościach?

• Like 1
Opublikowano
Dnia 23.01.2023 o 07:12, velFoka napisał:

Rejestracja do BDO jest bezpłatna. Kolego pchanie się w BDO to zła droga. Ja wiem że prawo mówi bo robię przy tym ale da się jak na razie tego unikać. U mnie na gminie mam gościa co ma ponad 300h i nie zapisany od tylu lat. BDO to takie gówno co raz działa a przeważnie nie no i zajmuję dużo czasu żeby oddać kilka śmieci. Żeaby zdać odpady musisz dzień wcześniej zapisać w bdo że jest planowany odbiór i przez kogo i ile itp. Co roku musisz robić sprawozdania i tego pilnować. A powiedz jakie odpady produkujesz? Folia, siatka, opony, oleje w dużych ilościach?

Dzięki za odp. na dzień dzisiejszy nie muszę być w BDO , ale no w przyszłości powiększę areał także chciałem tak wiedzieć ;) U mnie odpady , siatka rolnicza , folia , oleje i to wszystko w niedużych ilościach ;) 

Opublikowano

Ja w gminie tym się zajmuję i według tego co mówią przepisy o bdo to nie musisz nawet jak powiększysz areał. Wpisanie się do bdo będzie miało takie skutki że musisz wtedy podpisać umowę z firmą odbierającą odpady i płacić inne stawki za odbiór niż do tej pory co płacisz gminie. Każdy odbiór odpadów to sporządzenie karty a co miesiąc sprawozdań itp. Wystarczy z gminą pogadać że chcesz dalej mieć z nimi umowę (deklarację) na odbiór odpadów i że nie wytwarzasz nie wiadomo ile tych odpadów. Ten przepis o bdo że powyżej 75 hektarów trzeba się wpisywać jest idiotyczny. Bo nie każde gospodarstwo wytwarza duże ilości odpadów. Według prawa rolnictwo jest przemysłem i powstałe odpady są odpadami przemysłowymi ale żeby to funkcjonowało to np. w mojej gminie 95% to odpady przemysłowe a nie komunalne. Wątpię i to bardzo że gminy będą sprawdzać takich dużych rolników czy są w bdo bo skąd pracownik może wiedzieć ile np. Ty masz hektarów. Trzeba występować do podatków a tam też nie zawsze można dostać prawdziwe dane i to dużo zabawy a poza tym nie przypominam żeby był jakiś zapis o karach kto nie zapisał się. W naszym społeczeństwie bdo dla rolników dużych to idiotyzm i nikt nie będzie tego sprawdzać. A to że się wpiszesz do bdo nie oznacza że firma przyjedzie i zabierze siatkę, folię i olej bo to są najbardziej problematyczne odpady.

Opublikowano
Dnia 30.01.2023 o 07:26, velFoka napisał:

Ja w gminie tym się zajmuję i według tego co mówią przepisy o bdo to nie musisz nawet jak powiększysz areał. Wpisanie się do bdo będzie miało takie skutki że musisz wtedy podpisać umowę z firmą odbierającą odpady i płacić inne stawki za odbiór niż do tej pory co płacisz gminie. Każdy odbiór odpadów to sporządzenie karty a co miesiąc sprawozdań itp. Wystarczy z gminą pogadać że chcesz dalej mieć z nimi umowę (deklarację) na odbiór odpadów i że nie wytwarzasz nie wiadomo ile tych odpadów. Ten przepis o bdo że powyżej 75 hektarów trzeba się wpisywać jest idiotyczny. Bo nie każde gospodarstwo wytwarza duże ilości odpadów. Według prawa rolnictwo jest przemysłem i powstałe odpady są odpadami przemysłowymi ale żeby to funkcjonowało to np. w mojej gminie 95% to odpady przemysłowe a nie komunalne. Wątpię i to bardzo że gminy będą sprawdzać takich dużych rolników czy są w bdo bo skąd pracownik może wiedzieć ile np. Ty masz hektarów. Trzeba występować do podatków a tam też nie zawsze można dostać prawdziwe dane i to dużo zabawy a poza tym nie przypominam żeby był jakiś zapis o karach kto nie zapisał się. W naszym społeczeństwie bdo dla rolników dużych to idiotyzm i nikt nie będzie tego sprawdzać. A to że się wpiszesz do bdo nie oznacza że firma przyjedzie i zabierze siatkę, folię i olej bo to są najbardziej problematyczne odpady.

A mam pytanie bo te BDO liczy się od 75 ha tylko od jakich ha ?? Samych ornych czy jakieś krzaczki , budynki też się w to wlicza ??? No bo jak ornej np. bym miał 72 ha i tyle do dopłat , ale np. jeszcze dochodzą do tego bagienka lub inne krzaczki i wyjdzie ponad 75 ha ??

Opublikowano
2. 

Nie podlegają wpisowi do rejestru:

5)

wytwórca odpadów będący rolnikiem gospodarującym na powierzchni użytków rolnych poniżej 75 ha, o ile nie podlega wpisowi do rejestru na podstawie ust. 1.

Kolego to nie jest sprecyzowane i liczy się ile masz na papierze a nie co. Nie pchaj się w bdo bo co roku będziesz robić sprawozdania a jak nie osiągniesz poziomów to będziesz słono płacić. Jeśli gmina od Ciebie odbiera i nie robi problemów to nie ma tematu.

Opublikowano
5 godzin temu, velFoka napisał:
2. 

Nie podlegają wpisowi do rejestru:

5)

wytwórca odpadów będący rolnikiem gospodarującym na powierzchni użytków rolnych poniżej 75 ha, o ile nie podlega wpisowi do rejestru na podstawie ust. 1.

Kolego to nie jest sprecyzowane i liczy się ile masz na papierze a nie co. Nie pchaj się w bdo bo co roku będziesz robić sprawozdania a jak nie osiągniesz poziomów to będziesz słono płacić. Jeśli gmina od Ciebie odbiera i nie robi problemów to nie ma tematu.

Może zle sprecyzowałem pytanie czy to się liczy od nakazu podatku ??? Czy od papieru agencyjnego AMiR na dopłaty  ?  No co do pchania to właśnie nie chcę się w to bawić i dlatego szukam jakiegoś rozwiązania , żeby w to nie wchodzić ...

Opublikowano

Nie ma sprecyzowanego co się liczy ale tego nie wprowadziło ARMiR stąd obstawiam że jeśli ruszy kiedyś kontrola to będziemy sprawdzać z nakazu podatkowego bo do tego gmina ma dostęp. Ja jako organ podatkowy nie wiem czy dostałbym info z agencji na taki temat osoby trzeciej, a z podatków jak najbardziej. U siebie w gminie mam kilka osób co mają ponad 75 i bywa że dzierżawy itp i nie mam zamiaru bawić się w idiotyczne kontrole czy karanie za brak bdo. Nikt inny jak gmina tego nie sprawdzi a władze jak i pracownicy urzędu nie chcą karać mieszkańców w razie coś. Pisałem o kontroli ale to musi przyjść odgórnie nakaz dla gminy a póki nie ma nakazu to nie ma tematu😉