Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 19.04.2023 o 19:51, alandil napisał(a):

mieszanka zbożowa była, owies i jęczmień

Rozwiń  

1l spokojnie styknie chociaż.180g protio + 0,3 ternu taniej wyjdzie

Tak patrzę na skład inputu triple to po jakiego chu... dali tam 2 substancje na mączniaka?

Edytowane przez drobny
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Panowie jak myślicie 1h-1,2h po zabiegu zmyło wirtuoza z medaxem, deszcz krótki dosyć mocny.

Edytowane przez ACE
Opublikowano

T1/R1

- moddus EC 0.2 l/ha

-duet na start 

-siarczan magnezu 25kg/3.3 ha

Wszystko wykonane podczas jednego przejazdu dodam jakąś ogólną odżywkę 

T2

- poleposition 0.5 l/ha

-amistar 0.5l/ ha

Czy byście tutaj coś zmienili  ? 

Opublikowano
  W dniu 19.04.2023 o 20:04, ACE napisał(a):

Panowie jak myślicie 1h-1,2h po zabiegu zmyło wirtuoza z medaxem, deszcz krótki dosyć mocny.

Rozwiń  

Miałem w tamtym roku sytuację że 20 minut po zabiegu grzybówki spadło 25 litrów wody.... nagle chmura skręciła i przywaliło... tylko że w rzepaku... o dziwo środek zadziałał choć byłem przekonany że 0 szans. Tam gdzie dysze mi zatkało i stałem na polu to rzepak spaliło nawet a gdzie normalnie pryskane to widać było efekt wiec raczej zadziała 

Opublikowano

Dzięki za tabelkę. Ogólnie jestem z północno wschodniej Polski i pszenica dopiero zaczyna wchodzić w pierwsze kolano(jeszcze go nie widać) Teraz będzie ładne okno pogodowe i miałem jechać z t1, ale tak teraz myślę, czy to nie za szybko. 

Opublikowano
  W dniu 19.04.2023 o 19:46, Sim95 napisał(a):

W dniu 19.04.2023 o 16:44, Piffpaff napisał(a):

taka mieszankę stosuje już 3 raz na wiosnę i do tej pory zawsze było bez przypaleń a dodatkowo mam zapisane z kajecie że rok temu unix zważył mi się w opryskiwaczu z fenpropidyna i udało mi się to wypryskac i też było bez przypaleń a w tym roku to jakieś nagminne....

Rozwiń  

Tylko raz Ci się tak zważyło? Pytam, bo planuję zrobić zabieg taką mieszaniną po raz pierwszy.

Rozwiń  

w zeszlymnroku kupiłem jakiś tańszy zamiennik fenpropidyny i to był ten problem ze unix zakleił filtr. w tym roku nie stosowałem fenpropidyny i wszystko było ok

W dniu 19.04.2023 o 20:04, ACE napisał(a):

Rozwiń  

moim zdaniem tak na granicy skuteczności bo zawsze powtarzają ze minimum ta 1h, obserwować...

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 16.04.2023 o 14:40, STIG13 napisał(a):

Na 0,4 moddusa 10,5 stało. Euforia to dość niska odmiana, małe ryzyko 

Rozwiń  

jeden zabieg 0,4 moddusa na 1 kolanko i tyle wystarczyło żeby ustała ? :O 
bez ccc? ;o

Edytowane przez Michall51
Opublikowano
  W dniu 19.04.2023 o 19:54, marcinus napisał(a):

A można by już prysnąć pszenice ozimą puma uniwersal ? bo teraz pod koniec tygodnia ma być kilka dni ciepłych a potem znowu  zimno to chyba powinno zadziałać ?

Rozwiń  

Tez sie zastanawiam czy jechac w dzien po 17 w nocy 4 5 stopni 

• Like 1
Opublikowano

Witam , co może się dziać z tą pszenicą ? Jest to fenomen , stanowisko po kukurydzy na oborniku,  dostała już dwie dawki N , łącznie ponad 140kgN , nadal jest żółta i nie chce się bujać,  dodatkowo widać przejazdy od pługa po kolorze roślin. Jest to zimno i nadmiar wody czy jakieś fito po środkach na kukurydzę? Jak ratować? 

20230419_110229.jpg

Opublikowano
  W dniu 20.04.2023 o 04:22, zdzichu124 napisał(a):

Witam , co może się dziać z tą pszenicą ? Jest to fenomen , stanowisko po kukurydzy na oborniku,  dostała już dwie dawki N , łącznie ponad 140kgN , nadal jest żółta i nie chce się bujać,  dodatkowo widać przejazdy od pługa po kolorze roślin. Jest to zimno i nadmiar wody czy jakieś fito po środkach na kukurydzę? Jak ratować? 

20230419_110229.jpg

Rozwiń  

U mnie to samo się pojawiło na pszenicy na najsłabszych ziemiach i na jednym kawałku przy domu gdzie jest lekko z górki, saletry poszło już ponad 320kg/ha. Szwagier co pracuje jako doradca ŚOR stwierdził, że za mało azotu lub magnezu. U nas pada prawie że codziennie, więc obstawiłem wypłukanie i poleciała dodatkowa dawka saletry 150kg na hektar. To było 2 dni temu. Wczoraj znowu padało więc jest mocno mokro, weekend ma być ciepły to się zobaczy czy coś pomogło.

• Haha 1
Opublikowano

Ja wczoraj mogłem dopiero wjechać z drugą dawką azotu na pszenicę. Dziś pewnie regulacja o ile pogoda pozwoli. Co do regulacji to Modus 0,3L + Stabilan 1L. Co ciekawe na jednym kawałku wyskoczyła tu i ówdzie przytulia. Jak myślicie do regulacji dodać Mustanga albo Chwastoxu czy osobny zabieg lecieć? Ogólnie powiem Wam że coś skromnie mi wyszło z N w czystej postaci, łącznie z nawożeniem jesiennym +/- 135kg. Nie wiem sam, rozlać ze 100l RSMu czy dać sobie spokój i dokarmianie dolistne... Mam w zapasie na dwa lata Basfoliar 36, Saletrę Wapniową, Aminokwasy. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez ZenekBezSpodenek
      Witam szanownych forumowiczów, 

Sam kukurydzy nie uprawiam, ale widzę, że sąsiad ostro się przygotowuje do zasiewów i pytanie do państwa; Czy jest szansa, że przypalił mi pszenicę azotem? (w połączeniu z moim N1 na pszenicy wyszedł spory nadmiar ?) Czym to można podratować? Jakieś wskazówki?

• Przez Klakier125
      Panowie mam pytanie. Mam zamiar podać dziś saletrę amonowa bo jutro zapowiadają deszcz, ale od piątku też przymrozki od 2 do 5. Podawać dziś czy się wstrzymać i podać dopiero po przymrozkach. Pomoże ktoś.
    • Przez mostwanted1989
      Witam, potrzebuję szybkiej porady. Mam do rozlania RSM 32 na pierwszą dawkę i czekałem z podaniem do jakichś deszczów. Jutro ma już coś padać i pytanie do Was czy gdybym dzisiaj podał ten nawóz w słoneczną pogodę, temperatura około 15 stopni to bardzo zaszkodzę roślinom ? Żeby się wyrobić muszę zacząć od godziny 14.
    • Przez Rahl93
      Witajcie,
      Na działkę wbił mi się chyba łokaś. Zdjęcie z 15 lutego. Bardzo kiepsko to wygląda i pytanie czy jak to zostawię to łokaś do reszty zje? 
      Jeśli skasować to co później zasiać? 
      Kukurydzy nie mogę zasiać bo nie będzie zróżnicowania upraw.

• Dodaj nową pozycję...
v