Ochrona i nawożenie pszenicy 2023
-
Podobna zawartość
-
Przez yacenty
Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
3. Jak nawozić pszenicę?
4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
-
Przez Rolkaowiec
2 klasa. 3a i na takiej glebie ciężko mi przekroczyć 8t pszenicy zawsze grzybówka 2 razy minimum + około 150czystego n skracanie robię nie przy pierwszym kolanku tylko później na usztywnienie mikro i makro też podaje ph około 6.7 7 co można zrobić żeby było lepiej oczyścicie też produkty nie są z wysokiej półki tylko takie które jakoś w miarę się opłaca pozdrawiam użytkowników i z góry dziękuję za rady
-
Przez kingway
Witam , moja pszenica wygląda jak na zdj. Już coś ją atakuje , ale ze względu , że do tej pory było za sucho i jeszcze przymrozki to nic nie robiłem a teraz bym chciał opryskać na grzyba . Czy macie jakieś opryski które możecie polecić ?? I jak wygląda sprawa z herbicydami ? Bo zostało mi trochę , że muszę opryskać na wiosnę od zielska i niestety nwm ile odczekać i potem pryskać na grzyba .
-
Przez ZenekBezSpodenek
Witam szanownych forumowiczów,
Sam kukurydzy nie uprawiam, ale widzę, że sąsiad ostro się przygotowuje do zasiewów i pytanie do państwa; Czy jest szansa, że przypalił mi pszenicę azotem? (w połączeniu z moim N1 na pszenicy wyszedł spory nadmiar ?) Czym to można podratować? Jakieś wskazówki?
-
Przez Klakier125
Panowie mam pytanie. Mam zamiar podać dziś saletrę amonowa bo jutro zapowiadają deszcz, ale od piątku też przymrozki od 2 do 5. Podawać dziś czy się wstrzymać i podać dopiero po przymrozkach. Pomoże ktoś.
-
Rekomendowane odpowiedzi
Nawożenie owsa
Czytaj dalej »
Ursus C-360 & Rauch Mds 901