Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
  W dniu 7.06.2024 o 16:29, Lewy410 napisał(a):

Witam co tej pszenicy dolega czym to opryskać pszenica kwalifikat czekam na posty.Wczesniej pryskałem mocznik z siarczanem potasu i tebukonazol czy to od tego 

IMG_20240607_181732.jpg

Rozwiń  

W dniu 7.06.2024 o 20:42, Lewy410 napisał(a):

Według was to jest przypalenie 

IMG_20240607_190634.jpg

W końcu nie uzyskałem odpowiedzi co tej pszenicy jest 

Rozwiń  

W dniu 8.06.2024 o 13:04, Lewy410 napisał(a):

Może mi ktoś powiedzieć co tej pszenicy dolega

IMG_20240607_190634.jpg

Rozwiń  

W dniu 9.06.2024 o 06:30, Lewy410 napisał(a):

Co to za objaw skrzypionka czy septorioza pszenica kwalifikat

IMG_20240607_190634.jpg

Rozwiń  

W dniu 14.06.2024 o 17:02, Lewy410 napisał(a):

Co to za choroba że od czubka liść flagowy usycha pszenica pierwszy raz kwalifikat

IMG_20240614_185911.jpg

IMG_20240614_185911.jpg

Rozwiń  

Ile jeszcze razy wrzucisz zdjęcia tego samego badziewia? Koledzy użytkownicy już dawno wytłumaczyli co tej pszenicy dolega, a ty jesteś tuman i cały czas pytasz o to samo.

Opublikowano
  W dniu 14.06.2024 o 20:20, miwigos napisał(a):

120 potasu na pszenice, masz niskie zasobności,fosforu też dużo, tyle co pod buraki , pisałeś że żniwa początek lipca , a pszenica zieloniutka , jakim cudem ma dojżeć tak szybko ?

Rozwiń  

Potas wysoki , ale słoma zebrana , fosfor niski, ale braków fosforu na roślinach nigdy nie zaobserwowałem.  Pisałem że żniwa pszenne się zaczną przed 10 lipca , może nie konkretnie ta pszenica co na zdjęciu,  ale jak zrobię zdjęcie pszenic jakie się trafiają u ludzi to sam przyznasz ze żniwa wnet

Opublikowano
  W dniu 14.06.2024 o 21:31, Tomek90 napisał(a):

Fajnie widać różnicę. Reform większą obsada kłosa? 

Rozwiń  

Tak, Reform wyszedl trochę gęściej. Z nim zawsze trzeba uważać bo wygląda na początku rzadko a potem sie lubi pokrzewic.

Opublikowano

Piękne pszenice macie. U nas taki lipton jakiego jeszcze nie było. 1/3 nawet kłosa nie wykształciła. I dalej nie pada. Kuku piękna jak narazie a pszenice na początku maja załatwiło...

• Like 1
Opublikowano
  W dniu 14.06.2024 o 19:23, Nieustraszony1044 napisał(a):

Wiesz już jak to ogarnąć? Bo będe pierwszy raz składał na dopłaty 

Rozwiń  

W pracownik arimr tez sie motal. ale koniec koncow w kolumnie 6 wpisal ile jest posianego calego pszenżyta na danym kawalku a w kolumnie 11 wpisal tyle ha ile bylo można max posiac ta ilością kwalifikatu bo caly kawalek nie byl siany kwalifikatem.

• Thanks 1
Opublikowano
  W dniu 14.06.2024 o 20:43, Sawyer021 napisał(a):

Co sądzicie o dokarmianiu mocznikiem + siarczanem magnezu po kwitnieniu? Idzie uzyskać więcej białka? 

Rozwiń  

Również jestem ciekawy ale zdaje się tutaj to nie jest zbyt popularny zabieg. 

Zastanawiam się czy eksperymentować tylko czy ujeżdżanie pszenicy w tej fazie jest tego warte..? 

Opublikowano

Miut od narcyzfarm + smalec z ropy żeby go deszcz nie spłukał

W dniu 15.06.2024 o 07:56, tobago napisał(a):

Żeby tylko zwabić robactwo. 

Rozwiń  

Ja przedstawiłem swój patent i w wolnym czasie bede patentowau: miód+ smalec i wtedy pszczoła leci na miut i sra i azot jest bezpośrednio na kłosie ...

Opublikowano
  W dniu 15.06.2024 o 07:57, GABBER85 napisał(a):

Miut od narcyzfarm + smalec z ropy żeby go deszcz nie spłukał

Ja przedstawiłem swój patent i w wolnym czasie bede patentowau: miód+ smalec i wtedy pszczoła leci na miut i sra i azot jest bezpośrednio na kłosie ...

Rozwiń  

Trzeba  było skrzypionke zostawić ona tez sra na liście  xD

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Klakier125
      Panowie mam pytanie. Mam zamiar podać dziś saletrę amonowa bo jutro zapowiadają deszcz, ale od piątku też przymrozki od 2 do 5. Podawać dziś czy się wstrzymać i podać dopiero po przymrozkach. Pomoże ktoś.
    • Przez mostwanted1989
      Witam, potrzebuję szybkiej porady. Mam do rozlania RSM 32 na pierwszą dawkę i czekałem z podaniem do jakichś deszczów. Jutro ma już coś padać i pytanie do Was czy gdybym dzisiaj podał ten nawóz w słoneczną pogodę, temperatura około 15 stopni to bardzo zaszkodzę roślinom ? Żeby się wyrobić muszę zacząć od godziny 14.
    • Przez Rahl93
      Witajcie,
      Na działkę wbił mi się chyba łokaś. Zdjęcie z 15 lutego. Bardzo kiepsko to wygląda i pytanie czy jak to zostawię to łokaś do reszty zje? 
      Jeśli skasować to co później zasiać? 
      Kukurydzy nie mogę zasiać bo nie będzie zróżnicowania upraw.

• Przez krychu
      Powiedzice mi jak podchodzicie do nawożenia pszenicy aby uzyskać parametry podając sam RSM? Wcześniej gdy podawałem granule udało mi się przekraczać białko na spokojnie 12,5 % przy nawożeniu 155 czystego składnika. Granula jaka szła to saletra oraz mocznik. Od dwóch lat daje rsm i nie wiem dlaczego ale nie mogę zbliżyć się do 12 % białka. Po pierwszym roku porażki w tym postanowiłem dać wszystko w jednej dawce tz. 155 N na raz. Plon rewelacja, średnia ponad 8,5 tony lecz bez parametrów. Dodam jeszcze że idą 3 zabiegi na ochronę. Stanowisko zawsze po rzepaku jest, odmiany jakimi operuje to takie które wcześniej ładnie łapały się na białko. Może ktoś coś doradzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v