Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, masa24 napisał:

ile n dałeś , jaki podział dawek ? u mnie pallas 13.5 -14

Siarczan magnezu 150kg i 2 x saletra po 85n 

Reszta podobnie tyle że na n1 50n z saletrosan 26 i bez siarczanu

3 dawki 35n żadna nie dostala bo od 20 kwietnia praktycznie bez deszczu kilka razy po 2-4l  dopiero 27.06 17l ale 10.07 już zaczęły się zniwa 

bezorke po rzepaku to żadna filozofia. po pszenicy to juz choroby, wiec jesien z fungi trzeba powiazac. trzybelkowiec, talerzowka, siewnik talerzowy - wszystko. moze byc zwykly d8, ale moze byc horsch pronto 😀 taki mi sie marzy 😍 trzybelkowiec moze byc jak dla mnie kazdy, jedynie wal rurowy mnie wkurza, musze wymienic. po silnych deszczach blota na polu nie bedzie, jak wiatry silne nie ma takiej erozji. po qq jesienia nie dotykam, w marcu trzybelkowiec i pod soje koncem kwietnia moge nawet stopkowym siac.

• Thanks 1

4 godziny temu, Kobrarj455 napisał:

Co masz na myśli pisząc że trzeba się bardziej przyłożyć?  Chodzi o stosowanie chemii? 

Ogólnie o samą uprawę. Tak by pole było dobrze do siewu przygotowane a w monokulturze to tak zrobione by jak najbardziej rozłożyć i wymieszać resztki pożniwne. 

Edytowane przez SawekBraczyk

albo bacara trio + triben. mialem zasiac technika, ale agrolok mnie wykiwal, dla mnie zabraklo. mam do wyboru ragt metronom, kilimanjaro, chevignon, to maja byc pszenice na przyszly rok, ktora ciekawsza? nie moga sie polozyc, bo koszenie to koszmar.

Edytowane przez Siedzacybyk

Siedzacybyk napisał:

albo bacara trio + triben. mialem zasiac technika, ale agrolok mnie wykiwal, dla mnie zabraklo. mam do wyboru ragt metronom, kilimanjaro, chevignon, to maja byc pszenice na przyszly rok, ktora ciekawsza? nie moga sie polozyc, bo koszenie to koszmar.

gdzie mają chevignon ?

jahooo napisał:

Panowie, mam pytanie o wsiewkę koniczyny czerwonej w pszenicy - rozumiem, że tylko w jarej ? Bo na mój rozum zimowa szybko ruszy z wiosny i zagłuszy koniczynę.

Czy może jakiś inny sposób ??

ewentualnie gdzieś w maju czerwcu rozrzucić w ozimą a jak nie musi to być wsiewka to czysty siew po żniwach

10 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

Ja zamawiałem w ,, dla roślin '' Technika , Optimist , Alegoria , wczoraj dzwoniłem bo już od zamówienia minęło z 2 tygodnie , to powiedzieli że jeszcze nie skompletowali wszystkiego żeby wysłać na raz , mają na razie Optimist z tego co zamówiłem , ale babka twierdzi że reszta będzie bankowo , ciekawe - za tydzień trzeba zacząć myśleć o siewie , a tu hurtownie kwalifikatu jeszcze nie otrzymali ?, coś to podejrzanie wygląda 

4 minuty temu, Agrest napisał:

Ojciec kiedyś w kwietniu siał koniczynę w oziminy. Ale nie stosował herbicydów doglebowych. Ciekawe jak to wpłynie na ewentualne kiełkowanie

Właśnie tego się obawiam, a to pole, to obecnie wieloletnia trawa, koszona systematycznie 2x do roku. Jak nie dam dobrego herbicydu, to będzie herbapol. To jednak chyba pójdzie jęczmień ozimy, szybko schodzi z pola i po nim czysty siew koniczyny

Ojciec siał koniczynę w pszenice jara, ale potem tego niczym z chwastu nie wywabi, nie ma siły na takim polu

Edytowane przez jahooo

jahooo napisał:

Właśnie tego się obawiam, a to pole, to obecnie wieloletnia trawa, koszona systematycznie 2x do roku. Jak nie dam dobrego herbicydu, to będzie herbapol. To jednak chyba pójdzie jęczmień ozimy, szybko schodzi z pola i po nim czysty siew koniczyny Ojciec siał koniczynę w pszenice jara, ale potem tego niczym z chwastu nie wywabi, nie ma siły na takim polu

odkąd pamiętam to tata siał w jęczmieniu jarym, odchwaszczanie chwastoxem extra i puma i udawało się to super, od dwóch lat sieje w czystym siewie po żniwach po pszenicy i odchwaszczam corum ze względu na presję rzepaku

• Like 1

5 minut temu, MaXtzTS napisał:

odkąd pamiętam to tata siał w jęczmieniu jarym, odchwaszczanie chwastoxem extra i puma i udawało się to super, od dwóch lat sieje w czystym siewie po żniwach po pszenicy i odchwaszczam corum ze względu na presję rzepaku

moim zdaniem chwastox jest wystarczający, na pole w dobrej kulturze, a nie na taki prawie ugór

1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Ja zamawiałem w ,, dla roślin '' Technika , Optimist , Alegoria , wczoraj dzwoniłem bo już od zamówienia minęło z 2 tygodnie , to powiedzieli że jeszcze nie skompletowali wszystkiego żeby wysłać na raz , mają na razie Optimist z tego co zamówiłem , ale babka twierdzi że reszta będzie bankowo , ciekawe - za tydzień trzeba zacząć myśleć o siewie , a tu hurtownie kwalifikatu jeszcze nie otrzymali ?, coś to podejrzanie wygląda 

To jest u nich norma, może do końca miesiąca się wyrobią.

jesli odchwaci jesienia bacara trio, to dla konczyny nie powinno to stanowic problemu. jedynie diflufenikan moze byc hamujacy, ale jesli jest stosowaany minimum 1 miesiac, to nawet dla soi nie stanowi problemu. flufenacet mozna stosowac w mottlkowych, metrybuzyne rowniez. natomiast diflu w soi wykazal fito, ale juz w lubinie moza stosowac. sialem soje po diflu stosowanym w listopadzie, nic jej nie bylo. takie tez informacje wyczytalem na jakis zagranicznych stronach. pytanie czy konczyna musi byc przykryta by wzejsc?!