Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
11 godzin temu, mysza103 napisał:

Siał . zależy jaka ziemia , ale trza się trzymać zaleceń , 300- 330 będzie dobrze 

Też miałem zamawiać tą Esse , ale coś z nią było nie za bardzo , już nie kojarzę o co chodziło 

U nas wypadła bardzo dobrze w coboru a podobno chlop dostał trochę nasienia w zeszłym roku to że zbetowala wszystkie odmiany inne . U mnie jak do tej pory jeśli chodzi o plon nic nawet nie podchodzi pod venecje nie mają inne odmiany polotu na identycznym nawożeniu 

2 godziny temu, mysza103 napisał:

Dzisiaj zacząłem Opokę , Jutro sieję Linusa , a za tydzień (bo mają w końcu dojechać ) LG Optimist , RGT Technik , Alegoria ,  a 4 ha jeszcze są zajętę , i pewnie będzie siew pod koniec pazdziernika . Świętokrzyskie 

20240925_155627.jpg

W ziemniaki siejesz? 😂😂😂

• Haha 2

49 minut temu, andrzej224 napisał:

u mnie po głęboszu i talerzówce rędzina uprawiła się super, może koło soboty zacznę siać, w tym roku odmiany Treffer i Sacramento

Nigdy nie miałem styczności z rędziną. Widziałem ją, ale nigdy nie uprawiałem. Na ile idzie głębosz w takiej głębie? Musisz wykonywać jakieś specjalne czynności? Mam na myśli tak jak to jest w przypadku gliny np, że po orce trzeba jak najszybciej grudę rozbić.

Ja mam same piachy i kamienie, więc jedyna rzecza, jaką muszę robić to zbierać kamienie, zbieram tylko największe, ale co roku są nowe. No i maszyny bez zabezpieczenia, to jest katastrofa, na śruby nie zarobisz. Ale jeżeli chodzi o doprawienie roli to nie trzeba jeździć kilka razy i doprawiać ziemi. Siewnik na redlicy stopkowej, idzie głęboko, trzeba go trzymać, a nie dociskac

Są rózne rodzaje rędzin u mnie w świętokrzyskim akurat mam brunatne i wydaje mi się że inicjalne kupa kamieni u mnie są wyjątkowo twarde koło jędrzejowa widziałem miękie rozlatujące się wapienie pług skacze lemiesze się krzywią szczerbią kamienie można by zbierać gablami lub kopaczką do ziemniaków:) trzy skiby po góre i jak Pójdzie za głeboko to oglądam gwiazdy albo chmury zależy od godziny:) ostatnio jak zahaczyłem o kamień ciągnik 75km stanął w miejscu i mielił kołami. jak jest za mokra gleba kleji się jak szalona za sucha zeschnie się i zbryli trzeba dosłownie wstrzelić się w okienko pogodowe. U mnie poziom próchniczy jest płytki a głebosz o ile cokolwiek by go uciągneło i nie popsuło na opoce pewnie powyrywał by jeszcze więcej wapieni . Tam w spodzie jest po prostu biało jedyny plus to nie trzeba wapnować a raczej trzeba próbować delikatnie zakwaszać wierzchnią warstwę choć to raczej niemożliwe.

Głęboszem robiłem na pół metra. Często jest tak, że po orce nic nie zrobisz, nawet jakbyś się wściekł to nie rozbijesz od razu. wtedy trzeba czekać aż się zeschnie i ciąć to talerzówką i siew broną aktywną albo czekać na deszcz i wtedy rozbijać bo po deszczu bryły pękają. w tym roku wszystkie rędziny uprawiam bezorkowo. Ale nie narzekam bo są to gleby bardzo urodzajne :D  Masz porównanie po głęboszu i po przejechaniu talerzówką i orka zimowa z tamtego roku. jesienią trudno byłoby coś z tym zrobić a na wiosnę gałęzią uprawisz bo wszystko sie rozleci. Mam też pola, że są same kamienie xD tam to już ph powyżej 7

20240922_180645 (Copy).jpg

P1250735 (Copy).JPG

Bez tytułu (Copy).jpg

P1320186 (Copy).JPG

Edytowane przez andrzej224
  • Like 1

cris10 napisał:

Jakie macie strategie macie na ochwaszczanie pól ze stokłosą? Zaczyna się pojawiać. Do tej pory szedł expert 0,35 kg +0.2 dff + 15 g tribenuronu

expert 0,3+komplet 0,3

Grab12 napisał:

Są rózne rodzaje rędzin u mnie w świętokrzyskim akurat mam brunatne i wydaje mi się że inicjalne kupa kamieni u mnie są wyjątkowo twarde koło jędrzejowa widziałem miękie rozlatujące się wapienie pług skacze lemiesze się krzywią szczerbią kamienie można by zbierać gablami lub kopaczką do ziemniaków:) trzy skiby po góre i jak Pójdzie za głeboko to oglądam gwiazdy albo chmury zależy od godziny:) ostatnio jak zahaczyłem o kamień ciągnik 75km stanął w miejscu i mielił kołami. jak jest za mokra gleba kleji się jak szalona za sucha zeschnie się i zbryli trzeba dosłownie wstrzelić się w okienko pogodowe. U mnie poziom próchniczy jest płytki a głebosz o ile cokolwiek by go uciągneło i nie popsuło na opoce pewnie powyrywał by jeszcze więcej wapieni . Tam w spodzie jest po prostu biało jedyny plus to nie trzeba wapnować a raczej trzeba próbować delikatnie zakwaszać wierzchnią warstwę choć to raczej niemożliwe.

z jakiej okolicy jesteś?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez dariusz86
      Cześć,
      Mój błąd, miałem źle ustawiony docisk bo we wrześniu pożyczałem siewnik znajomemu który siał na cięższych ziemiach, kompletnie tego nie zauważyłem że poprawiał docisk redlic na mocniejszy no i poszło. Poszło na jakieś 5 - 6cm. Efekt nie musze mówić jaki teraz jest. Dość długo wychodziła. Łodyga jest dość wiotka i przyżółknięta. Pierwszy raz mam taką sytuację. Da się ją chociaż trochę jeszcze odratować czy już nic z tym nie zrobię? 
    • Przez Majster09
      Witam, stosował ktoś roztwór siarczanu amonu pogłównie w pszenicy rozlewając go opryskiwaczem przez dysze do RSM? 
    • Przez ENDRIUROL
      witam
      mam pytanie odnosnie Trojszyka. mam w silosie ok 60t pszenicy i zagladajac do silosa znalazlem zywego. od jutra umnie temperatrury minusowe. nawet pokazuja -12 w nocy(kuj-pom). czy jest pewne ze zdechnie? bo wiadomo ze gazowanie tez kosztuje. prosze o pomoc
    • Przez Adirol
      Witam Forumowiczów. 
      Na zdjęciu poniżej ciekawy przypadek jaki zauważyłem na pszenicy. Ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak to wygląda?

• Dodaj nową pozycję...
v