Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

XTRO napisał:

Pytanie za 1000pkt. Czy 20g glealnu wystarczy na miotłę i dwuliścienne czy dodać do tego coś ?

W sensie że chcesz tylko gleanem psikac? Ja zawsze expert w dawce 0.35 i glean 10 gram dawałem i problemu nie było z miotła. Warto pamiętać o nastepstwie roślin buraki

21 minut temu, roni9411 napisał:

Panowie quelex complet pak ktoś stosował? Bez poprawi na wiosnę? W jakich dawkach? Proszę o opinię..

Do tej pory przez 3 lata expert met 0.1 + 0.4 bacara + nuance 12 g i nie narzekam w sumie, tylko ostrożeń polny wyskakuje, nawet dużo. 

Stosowałem 2 lata temu w dawce jak w etykiecie chyba 0,25l i 25 g. Było bez poprawek na wiosnę jednak w sporadycznych przypadkach pojedynczy haber pozostał. Sa tam 4 sibstancje, ale dawki tych substancji jakby przeliczyć to wysokie nie są. W innym sezonie u mnie sprawdzały się dwie substancje z tego oprysku, Flufenacet w dawce 150g i dff standardowo 100g. Wtedy nawet było lepiej niż po tym Quelexie.

19 minut temu, cris10 napisał:

W sensie że chcesz tylko gleanem psikac? Ja zawsze expert w dawce 0.35 i glean 10 gram dawałem i problemu nie było z miotła. Warto pamiętać o nastepstwie roślin buraki

Sam expert zalarwia samosiewy rzepaku , a dodatek 5 g Glen czy coś  na to kopyto , niszczy samosiewy 100% . Ja tak robię  po rzepakach

50 minut temu, XTRO napisał:

Pytanie za 1000pkt. Czy 20g glealnu wystarczy na miotłę i dwuliścienne czy dodać do tego coś ?

U mnie nie wzięło miotły 🤪, a wiesz ze rzepaku po tym nie posiejesz przy tej dawce 

10 minut temu, akmaly napisał:

Tylko przed siewem nie robią tego co głównie potrzebne czyli kruszenie brył jak np. Crosskill czy Campbell. 

Zrobią, jak jeszcze włoka jest to ładnie to robi. Znajomy jedzie przed siewem rzepaku i potem po siewie na glinie. 

Edytowane przez Tomek90

XTRO

Nawet lata temu, nie traktowałem gleanu jako środek na miotłe, szedł jako dodatek na inne chwasty (m.in na samosiewy rzepaku) przy obniżonej dawce EXperta. Nie jest prawdą, że sam Expert wystarczy na samosiewy rzepaku, ba nawet z dodatkiem gleanu zdarzały się rośliny 1 na kilka/kilkanaście m2 konkretnego pokroju na ściernisku (gleba dość lekka). Najskuteczniejsza metoda to dowolny herbicyd na dwuliścienne na jesieni i poprawka na wiosnę.

8 minut temu, Tomek90 napisał:

U mnie nie wzięło miotły 🤪, a wiesz ze rzepaku po tym nie posiejesz przy tej dawce 

Zrobią, jak jeszcze włoka jest to ładnie to robi. Znajomy jedzie przed siewem rzepaku i potem po siewie na glinie. 

Mam ale bez włóki i też pod rzepak robiłem, na rędzinach wciska bryły ale jakoś specjalnie ich nie kruszył tylko dzięki temu że zagęścił orane to pięknie się uprawiało ( uprawa i siew po 4 tygodniach)

1 godzinę temu, roni9411 napisał:

Panowie quelex complet pak ktoś stosował? Bez poprawi na wiosnę? W jakich dawkach? Proszę o opinię..

Do tej pory przez 3 lata expert met 0.1 + 0.4 bacara + nuance 12 g i nie narzekam w sumie, tylko ostrożeń polny wyskakuje, nawet dużo. 

Używałem w tamtym roku.  Dawka std z etykiety bez adiuwant. W tym roku kupiłem adiuwant  ciekawe czy coś pomoże. 

Wg mnie spoko środek.  W tym roku idzie na 4 ha siane po soi  2x talerzówka uprawione.

7 minut temu, EmilPlayP napisał:

Ja też polecam quelex, dwa sezony stosowałem z przerwą między nimi zamieniłem na bacara i jakoś mniej byłem zadowolony właśnie z tego środka, w tym roku chyba powtórzę quelex tylko też dołożę adiuwant, jaki polecacie aby był dobry, tani i skuteczny?

Ja kupiłem taki

Atpolan Soil Maxx Premium 1L adiuwant doglebowy

Tani. Czy dobry- lepszy pewnie  niż żaden

58 brutto za litr. Pol litra na ha dawka

Na pozostałe 5ha planuje dać expert met +dff+triben. Tak mi polecił w lokalnym sklepie gość. Nigdy nie stosowałem osobiście takiej mieszanki

Edytowane przez Okisz

11 godzin temu, Okisz napisał:

Używałem w tamtym roku.  Dawka std z etykiety bez adiuwant. W tym roku kupiłem adiuwant  ciekawe czy coś pomoże. 

Wg mnie spoko środek.  W tym roku idzie na 4 ha siane po soi  2x talerzówka uprawione.

Ale to dodajesz adwiduant bo coś przepuścił czy jak? 

44 minuty temu, roni9411 napisał:

Ale to dodajesz adwiduant bo coś przepuścił czy jak? 

Wiesz co na próbę. Nie dawałem w tamtym roku i było ok. No jakieś sporadyczne miotly ale to dosłownie sporadyczne. 

W tym roku inne działki będę nim pryskac więc zobaczy się jaki efekt. 

W soi miałem sporo komosy. 

Edytowane przez Okisz