Ochrona i nawożenie pszenicy 2023
-
Podobna zawartość
-
Przez yacenty
Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
3. Jak nawozić pszenicę?
4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
-
Przez Rahl93
Witajcie,
Na działkę wbił mi się chyba łokaś. Zdjęcie z 15 lutego. Bardzo kiepsko to wygląda i pytanie czy jak to zostawię to łokaś do reszty zje?
Jeśli skasować to co później zasiać?
Kukurydzy nie mogę zasiać bo nie będzie zróżnicowania upraw.
-
Przez krychu
Powiedzice mi jak podchodzicie do nawożenia pszenicy aby uzyskać parametry podając sam RSM? Wcześniej gdy podawałem granule udało mi się przekraczać białko na spokojnie 12,5 % przy nawożeniu 155 czystego składnika. Granula jaka szła to saletra oraz mocznik. Od dwóch lat daje rsm i nie wiem dlaczego ale nie mogę zbliżyć się do 12 % białka. Po pierwszym roku porażki w tym postanowiłem dać wszystko w jednej dawce tz. 155 N na raz. Plon rewelacja, średnia ponad 8,5 tony lecz bez parametrów. Dodam jeszcze że idą 3 zabiegi na ochronę. Stanowisko zawsze po rzepaku jest, odmiany jakimi operuje to takie które wcześniej ładnie łapały się na białko. Może ktoś coś doradzi. -
Przez Tokyrkom
Witam.
Co myślicie o zastosowaniu 300kg saletrosanu 26 na n1. Czy taka dawka azotu azotanowego wystarczy żeby dokrzewic przenice? Zdaje sobie sprawę że saletra by była lepsza ale potrzebuje zastosować siarkę gdyż zauważyłem że w poprzednich latach brak stosowania siarki obniżał parametry ziarna, ciężko było się zmieścić na konsumpcję
-
Przez Challenger
Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
-
Rekomendowane odpowiedzi
Nawożenie owsa
Czytaj dalej »
NH T4.75 - N1 w pszenicy